D-pantenol 75 %

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 5,90 zł 5.90




ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Panthenol, Aqua

Wodny, 75 % roztwór D-pantenolu – prowitaminy B5. Jego użycie jest znacznie wygodniejsze od czystego, bardzo lepkiego D-pantenolu. Jest stabilny, nietoksyczny, niedrażniący, dobrze tolerowany, hypoalergiczny. Łatwo przenika w głąb skóry i włosów, gdzie przekształca się w aktywną witaminę B5. Witamina B5 wpływa korzystnie, regulująco na funkcjonowanie skóry, błon śluzowych i gruczołów łojowych. To doskonały składnik odżywek do włosów i paznokci.

Działanie

  • Nawilża, wygładza i ujędrnia skórę.
  • Łagodzi stany zapalne, podrażnienia, zaczerwienienie i oparzenia słoneczne.
  • Zmniejsza swędzenie.
  • Przyspiesza procesy gojenia.
  • Podczas opalania zmniejsza negatywne reakcje skóry, jej zaczerwienienie i łuszczenie. Równocześnie sprzyja powstawaniu opalenizny o zdrowym odcieniu.
  • Pogrubia i nawilża włosy, zmniejszając ich łamliwość i wypadanie. Zapobiega rozdwajaniu końcówek. Polepsza kondycję włosów. Przyspiesza ich porost. Nadaje sprężystości i ułatwia rozczesywanie.
  • Pozytywnie wpływa na stan paznokci. Wzmacnia je, nawilża i uelastycznia.
  • Polepsza rozsmarowywanie kosmetyków.

Informacje techniczne

Bezbarwna lub jasnożółta, lepka ciecz o charakterystycznym zapachu, łatwo rozpuszczalna w wodzie i alkoholu etylowym. nierozpuszczalna w olejach. Orientacyjnie 1 ml oferowanego D-pantenolu waży około 1,16 g.

Odczyn pH oferowanego D-pantenolu to od 5,5 do 7,5.

D-pantenol należy przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętych, oznakowanych opakowaniach, w suchym, wentylowanym miejscu. Można przechowywać również w lodówce.

Nie zawiera konserwantów.
Zastosowanie

D-pantenol jest stosowany w kosmetykach do wszystkich typów skóry. Jest polecany szczególnie dla cery przesuszonej, pomarszczonej, wrażliwej, skłonnej do podrażnień. Jest chętnie używany w produktach do popękanych dłoni i stóp a także do włosów i paznokci.

Jest stosowany przede wszystkim:

  • Jako składnik kosmetyków, np. toników, łagodzących maseczek, płynów po goleniu, nawilżających serum, kremów do pękających dłoni, balsamów, żeli pod prysznic.
  • W preparatach do opalania i po opalaniu.
  • W kosmetykach do włosów, np. odżywkach i szamponach.
  • Jako składnik odżywek do paznokci.
  • Do wzbogacania gotowych kosmetyków, np. kremów czy odżywek.

Zalecane stężenia:

  • W kremach i balsamach od 0,5 % do 5 %.
  • W żelach myjących od 0,5 % do 3 %.
  • W odżywkach do włosów: bez spłukiwania od 0,1 % do 0,5 %, do spłukiwania od 0,5 % do 5 %.
  • W mgiełkach do włosów od 0,1 % do 0,5 %.
W szamponach od 0,5 % do 1 %.
Uwagi

Surowiec kosmetyczny.

Nie spożywać.

Opinie o produkcie (5)

19 marca 2018

Dobrze regeneruje. Nie może go zabraknąć w moich kremach. No i cena ok, mimo że ostatnio wielu sprzedawców zaczęło bardzo windować cenę.

29 maja 2018

Nie może go zabraknąć w moich kosmetykach. Nie tylko nawilża, ale również chroni skórę. Idealny dodatek do każdego kosmetyku dla posiadaczy problematycznej, wrażliwej cery.

31 sierpnia 2018

Surowiec idealny dla każdego kto zmaga się z podrażnieniami i alergiami. Gdy tylko wystąpi u mnie podrażnienie na twarzy (alergia na niektóre substancje w kosmetykach) od razu robię maseczkę z wykorzystaniem D-pantenolu. Świetnie łagodzi, nawilża i moim zdaniem przyśpiesza regenerację naskórka.

1 sierpnia 2019

Konieczny składnik wszystkich moich kremów.

2 sierpnia 2019

Dodaję do każdego kremu. Świetnie nawilża i łagodzi. Nie uczula.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl