Alantoina

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 4,60 zł 4.60








ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Allantoin

Alantoina jest pochodną mocznika – jednego ze składników naturalnego czynnika nawilżającego skóry, produktem przemiany białkowej w organizmie. Występuje również w świecie roślinnym – w korzeniach żywokostu. Jest dobrze tolerowana przez skórę, hypoalergiczna.

Działanie

  • Nawilża skórę.
  • Pobudza regenerację komórek i procesy gojenia.
  • Łagodzi stany zapalne, pieczenie i zaczerwienienie.
  • Wygładza, zmiękcza i przywraca delikatność szorstkiej, popękanej skórze.
  • Reguluje procesy rogowacenia, delikatnie złuszczając zewnętrzną warstwę martwych komórek naskórka.
  • Przeciwdziała łupieżowi.

Informacje techniczne

Drobny, biały proszek, bez wyraźnego zapachu, rozpuszczalny w wodzie w ograniczonym zakresie, nierozpuszczalny w olejach. Orientacyjnie 1 ml alantoiny waży około 0,66 g.

Odczyn pH 0,5 % roztworu to od 4 do 6.

Alantoinę należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym, suchym miejscu, chroniąc przed wilgocią.

Zastosowanie
Alantoina jest stosowana do wszystkich typów skóry. Szczególnie dobrze sprawdza się w produktach do wrażliwej, podrażnionej, popękanej, alergicznej skóry, wymagającej regeneracji, z egzemą, AZS, łuszczycą, przy nadmiernym rogowaceniu naskórka, do pięt i stóp, w kuracjach trądziku i w pielęgnacji niemowląt.

Jest stosowana przede wszystkim:

  • W preparatach do pielęgnacji skóry rąk, np. kremach.
  • W kosmetykach po goleniu, np. tonikach i balsamach.
  • Jako składnik kosmetyków dla niemowląt, np. kremów ochronnych i zasypek.
  • W kosmetykach po opalaniu.
  • W preparatach przeciwtrądzikowych.
  • Jako składnik łagodzący drażniące działanie kosmetyków, np. z kwasami hydroksylowymi, detergentami, mydłami.
  • W terapiach regenerujących naskórek po peelingach kwasowych czy mezoterapii mikroigłowej.
  • Jako składnik pudrów kosmetycznych.
  • W odżywkach i wcierkach przeciwłupieżowych.

Stosowane stężenia:

Ze względu na ograniczoną rozpuszczalność zalecamy jej stężenie w kosmetykach od 0,1 % do 0,5 %. Rozpuszcza się w wodzie o temperaturze 20oC w stężeniu 0,5 %. W wodzie cieplejszej można rozpuścić większą ilość alantoiny, jednak po schłodzeniu rekrystalizuje.

Uwagi
Surowiec kosmetyczny. Do użytku zewnętrznego.

Działa szkodliwie po spożyciu. Nie tworzyć i nie wdychać pyłów.

Opinie o produkcie (3)

19 marca 2018

Świetny produkt do wrażliwej skóry. Łagodzi. Szkoda, że rozpuszcza się w tak małej ilości w wodzie. Dodaję go do swojego pudru i zasypki dla dziecka.

8 kwietnia 2018

Alantoina jest tania i bardzo wydajna. Opakowanie starcza mi na długo, dlatego dodaję alantoinę do wszystkich kremów, toników. Czasami używam większą ilość w maseczce. Dobre działanie w przystępnej cenie

19 maja 2018

Produkt bardzo wydajny. Sprawia, że kosmetyki stają się bardziej łagodne dla skóry. Polecam wszystkim wrażliwcom.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl