Alkohol cetylowy

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 4,50 zł 4.50








ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Cetyl Alcohol

Alkohol cetylowy to organiczny związek chemiczny, zagęszczający i stabilizujący emulsje, chętnie stosowany w domowych i drogeryjnych kosmetykach. Jest substancją bardzo dobrze przebadaną pod względem bezpieczeństwa stosowania w kosmetykach.

Właściwości

  • Wpływa na powstanie w wodzie układów ciekłokrystalicznych, w związku z czym zagęszcza i stabilizuje kosmetyki.
  • Emulguje się z wodą, tworząc z nią emulsje W/O – wpływa na powstanie emulsji poprzez połączenie fazy wodnej z fazą olejową.
  • Jest emolientem tłustym, tworzącym na powierzchni skóry film ochronny, wspomagający utrzymanie odpowiedniego poziomu nawilżenia.
  • Zapobiega otrzymywaniu „tępych” w odczuciu kremów, które zbyt szybko się wchłaniają. Nadaje im poślizg. Wydłuża czas wchłaniania olejów. Ta właściwość jest szczególnie cenna przy wykonywaniu kremów z jednym olejem roślinnym.
  • Podnosi temperaturę topnienia olejów i maseł.
  • Wpływa na zmiękczenie i wygładzenie skóry i włosów.

Informacje techniczne

Białe, niewielkie kuleczki, nierozpuszczalne w wodzie, rozpuszczalne w olejach. W zależności od stopnia zagęszczenia 1 ml alkoholu cetylowego waży około 0,43 g.

Temperatura topnienia: około 41 oC

Alkohol cetylowy należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w suchym miejscu.

Zastosowanie
Jest stosowany przy produkcji emulsji: kremów, balsamów, mleczek, odżywek do włosów, pomadek a także balsamów w kostkach i olejowych kostkach do masażu.

Posiada HLB 1-2. Sam w połączeniu z wodą tworzy emulsje W/O. Aby otrzymać emulsje O/W należy połączyć go z emulgatorem o HLB o wartości 15 lub nieco niższej przy produkcji kosmetyków domowych.

Stosowane stężenia:

W kosmetykach stosuje się stężenie do 30 %. W kremach i balsamach zazwyczaj używa się stężenia od 0,5 % do 5 %. W wyższych stężeniach może wpływać na zbyt twardą, woskowatą konsystencję.

Jest dodawany do fazy olejowej przy produkcji kosmetyków na ciepło.

Uwagi
Surowiec kosmetyczny. Do użytku zewnętrznego.

Unikać tworzenia i wdychania pyłów.

Opinie o produkcie (3)

13 lutego 2018

Dobry stabilizator, zagęstnik kremów wykonywanych na ciepło. Nadaje kremową konsystencję. Tworzy na skórze warstewkę ochronną. Dobrze się rozpuszcza na ciepło, razem z emulgatorami.

19 marca 2018

Kremy z alkoholem cetylowym są bardziej stabilne. Dzięki niemu mniej się rozwarstwiają.

7 marca 2019

Mój nieodłączny składni kremów. Dobrze zagęszcza i stabilizuje. Jest łatwy w dozowaniu i pielęgnuje.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl