Olivem 1000

25 g | torebka strunowa papierowa
  • promocja
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 9,52 zł 11,90 zł 9.52








ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate

Olivem 1000 to nieoksyetylenowana, niejonowa substancja samoemulgująca, pochodzenia roślinnego, produkowana z oliwy z oliwek. Jest przeznaczona do tworzenia emulsji O/W. Ma właściwości samoemulgujące.

Właściwości Olivem 1000:

  • Pozwala na stworzenie emulsji, połączenie fazy wodnej z olejową.
  • Na ogół nie wymaga stosowania dodatkowych stabilizatorów emulsji.
  • Jest dobrze tolerowany, niedrażniący, pochodzenia roślinnego, bez PEG i niebezpiecznych składników.
  • W 100 % składa się z przetworzonych substancji roślinnych. Spełnia standardy COSMOS, co potwierdza organizacja ICEA.
  • Jest emolientem natłuszczającym skórę, tworzącym na powierzchni skóry film ochronny, wspomagający utrzymanie odpowiedniego poziomu nawilżenia.
  • Emulsje na bazie Olivem 1000 posiadają ciekłokrystaliczną strukturę, wykazującą podobieństwo do cementu międzykomórkowego skóry, w związku z czym Olivem 1000 wyróżnia się dobrymi właściwościami nawilżającymi i uelastyczniającymi.
  • Jest stosowany w emulsjach, zawierających nawet do 40 % fazy olejowej.
  • Łatwy w stosowaniu, dzięki postaci płatków.
  • Tworzone emulsje są stabilne w szerokim zakresie pH od 3 do 12.
  • Można łączyć go z produktami o niskim odczynie pH, np. kwasami AHA, witaminą C i hydrolatami.
  • Pozwala otrzymać emulsje o neutralnym zapachu.

Informacje techniczne

Białe lub białawe woskowate płatki, o delikatnym zapachu.

Dyspersują się w olejach na gorąco, nierozpuszczalne w wodzie, dyspersują się w wodzie gorącej.

Temperatura topnienia od 65 oC do 75 oC.

1 ml Olivem 1000 waży około 0,4 g.

Olivem 1000 należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu.

Zastosowanie
Olivem 1000 jest polecany do produkcji emulsji przeznaczonych do wszystkich typów skóry. W zależności od zawartości emulgatora i fazy olejowej można otrzymać mleczka, balsamy, kremy nawilżające, kremy tłuste i masełka do ciała.

Stosowane stężenia Olivem 1000:

  • W balsamach i serum od 3 % do 4 %.
  • W kremach zazwyczaj 5 %, w kremach regenerujących od 6 % do 8 %.

3 % Olivem 1000:

  • Przy 10 % fazy olejowej pozwala na otrzymanie słabo stabilnych mleczek, których stabilność można zwiększyć przez dodatek gumy ksantanowej do fazy wodnej.

od 5 % do 6 % Olivem 1000:

  • Przy 10 % fazy olejowej pozwala na otrzymanie lejących emulsji, o dobrej stabilności.
  • Przy 20 % fazy olejowej pozwala na otrzymanie lekkich, nietłustych emulsji, o dobrej stabilności, np. kremów na dzień.
  • Przy 30 % fazy olejowej pozwala na otrzymanie dobrze stabilnych, bogatych, odżywczych kremów, o bardzo dobrej stabilności, np. kremów na noc.

8 % Olivem 1000:

  • Przy 10 % fazy olejowej pozwala na otrzymanie lekkich emulsji, o gładkiej konsystencji, o bardzo dobrej stabilności.
  • Przy 20 % fazy olejowej pozwala na otrzymanie sztywnych, gęstych emulsji, o bardzo dobrej stabilności.
  • Przy 30 % fazy olejowej pozwala na otrzymanie bardzo bogatych, odżywczych, sztywnych, śmietanowych kremów, o bardzo dobrej stabilności, np. masełek do ciała.

Aby nadać kosmetykom wyższą stabilność można przewidzieć niewielki dodatek substancji stabilizujących fazę wodnę, np. 0,1 % – 0,3 % gumy ksantanowej (nie jest to konieczne). Zawartość maseł nie powinna przekraczać 10 % emulsji, aby faza olejowa nie była zbyt lepka.

Olivem 1000 jest dodawany do fazy olejowej kosmetyków przy produkcji kosmetyków na ciepło. Należy osobno podgrzać fazę olejową i fazę wodną (do temperatury około 65 oC – 70 oC). Gorącą fazę olejową należy wlać do gorącej, energicznie mieszanej fazy wodnej. W celu uzyskania jednorodnej emulsji, mieszaninę należy dokładne mieszać aż do ostygnięcia i całkowitego połączenia. Razem ze spadkiem temperatury będzie nabierać odpowiedniej konsystencji. Składniki wrażliwe na podgrzewanie należy dodawać w fazie dodatków, do gotowej emulsji w temperaturze poniżej 40 oC.

Kosmetyki, z Olivem 1000 dodanym do fazy olejowej są bardziej odżywcze, błyszczące, dłużej się wchłaniają, wykazują zredukowane odczucie ślizgania się po skórze.

Może być również dodany do fazy wodnej, np. przy produkcji kosmetyków z fazą olejową wrażliwą na ciepło.

Kosmetyki, z Olivem 1000 dodanym do fazy wodnej są lżejsze, bardziej matowe, szybciej się wchłaniają, dają odczucie silniejszego ślizgania się po skórze.

Uwagi
 Surowiec kosmetyczny. Do użytku zewnętrznego.

Opinie o produkcie (2)

17 marca 2018

W końcu znalazłam jakiś ciekawy emulgator. Spróbuję coś na nim ukręcić. Dam znać jak wyszło.

19 marca 2018

Kremy wychodzą mi idealnie. Trzeba tylko pamiętać, żeby mocno podgrzać - tak do 80 stopni. Fazy muszą być bardzo ciepłe przy mieszaniu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl