Lanolina bezwodna

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 6,90 zł 6.90






ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Lanolin

Lanolina jest nazywana woskiem z wełny owczej, ponieważ chroni ją przed zamoczeniem. Wykazuje podobieństwo do sebum ludzkiego w związku z czym dobrze zabezpiecza i pielęgnuje skórę. To naturalny emulgator. Oferowana lanolina jest odpowiednio oczyszczona, dlatego nie wykazuje działania alergizującego.

Działanie

  • Jest emulgatorem. Pozwala na otrzymanie stabilnych, ciągliwych emulsji W/O, o dobrej przyczepności, również wodoodpornych. Wiąże wodę. Każdy 1 g oferowanej lanoliny jest w stanie wchłonąć minimum 2 g wody.
  • Stabilizuje emulsje, stosowana jako koemulgator.
  • Jest cennym nośnikiem substancji aktywnych. Ułatwia ich przenikanie w głąb skóry.
  • Silnie natłuszcza i chroni skórę przed drażniącymi czynnikami zewnętrznymi.
  • Zmiękcza i wygładza skórę. Przeciwdziała jej pękaniu.
  • Wspomaga utrzymanie odpowiedniego stopnia hydratacji, pośrednio nawilżając skórę.
  • Nadaje połysk.
  • Zapobiega łamliwości i rozdwajaniu włosów, regenerując je i odżywiając.
  • Wspomaga walkę z łupieżem suchym, łuszczycą, podrażnieniami, drobnymi rankami i pęknięciami. Przyspiesza ich gojenie i działa łagodząco.

Informacje techniczne

Lanolina w temperaturze 20 oC to tłuszcz w formie pasty w odcieniach żółci. Posiada charakterystyczny zapach. To surowiec naturalny, dlatego różne partie mogą się od siebie różnić. Rozpuszcza się w tłuszczach, nie rozpuszcza w wodzie. 1 ml lanoliny waży 0,9 g.

Temperatura topnienia: 38 oC – 44 oC.

Lanolinę należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym miejscu, z dala od nasłonecznienia i źródeł ciepła. Po otwarciu najlepiej przechowywać ją w lodówce.

Zastosowanie
Lanolinę używa się głównie przy produkcji w pełni naturalnych kosmetyków, w produktach do cery suchej, bardzo suchej, popękanej, także do stóp, dłoni, ust i włosów. Jest chętnie stosowana w kremach i maściach ochronnych a nawet bezpośrednio na skórę, np. na popękane, przesuszone opuszki łap zwierząt. Znajduje zastosowanie również przy produkcji mydeł i szamponów.

Jest chętnie łączona z masłem kakaowym i tłustymi olejami, które zmniejszają odczucie lepkości pozostawiane przez lanolinę. W emulsjach jest często łączona z innym naturalnym emulgatorem – woskiem pszczelim. Dodatek witaminy E wpływa na przedłużenie świeżości lanoliny.

Przy produkcji kosmetyków lanolinę należy dodawać do fazy olejowej. Rozpuszcza się w temperaturze około 40 oC.

Może służyć jako główny emulgator w emulsjach W/O i jako emulgator pomocniczy w emulsjach O/W.

Stosowane stężenia:

  • Do 100 %
  • W emulsjach, balsamach, kremach, błyszczykach i pomadkach zazwyczaj od 4 % do 10 %, w maściach również w wyższym stężeniu.
  • W mydłach od 1 % do 20 %.
Uwagi
Surowiec kosmetyczny, do użytku zewnętrznego - nie spożywać.

Opinie o produkcie (5)

13 stycznia 2018

Dobrej jakości lanolina. Nie jest przypalona, co zdarzało się, gdy zamawiałam w innych sklepach.

17 stycznia 2018

Stosuję razem z masłem Shea i olejem kokosowym jako maść ochronną na dwór. Smaruję nią siebie i dzieci. Jak da się dużo lanoliny, to maści się niestety kleją. Ale działają bardzo dobrze - to ważne.

17 marca 2018

Mój zimowy must have. Moja skóra by bez niej nie przeżyła ;)

19 marca 2018

Z lanoliną i woskiem pszczelim robię dziecku krem przeciw podrażnieniom pod pieluszkę. Warstewka ochronna dobrze chroni wrażliwą skórę dziecka.

7 marca 2019

Bardzo tłusta maź intensywnie odżywiająca, zmiękczająca i chroniąca skórę. Polecam w przypadku dużych problemów z suchością skóry.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl