SLP

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 3,90 zł 3.90




ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Sorbitan Laurate, Polyglyceryl-4-Laurate, Dilauryl Citrate

SLP to łatwy w użyciu, ekonomiczny, płynny emulgator O/W pochodzenia roślinnego, przeznaczony głównie do produkcji kosmetyków na zimno, bez podgrzewania. Wykonanie kosmetyków na zimno pozwala zachować cenne właściwości nierafinowanych olejów roślinnych, witamin czy ekstraktów.

Właściwości

  • Łagodny, nieetoksylowany, dobrze tolerowany emulgator pochodzenia roślinnego, bez konserwantów i niebezpiecznych składników.
  • Wygodny w użyciu przy produkcji na zimno, dzięki płynnej postaci.
  • Nie wymaga wprowadzenia ko-emulgatora.
  • Tworzy wysoko stabilne emulsje w formulacjach ze składnikami aktywnymi, filtrami UV, wszystkimi szeroko stosowanymi olejami: roślinnymi, mineralnymi i syntetycznymi estrami.
  • Tworzone emulsje są stabilne przy pH od 5 do 9, w szerokim zakresie temperatur, nawet od – 15 oC do + 45 oC.
  • W 95 % składa się z przetworzonych substancji roślinnych. Spełnia standardy COSMOS, co potwierdza międzynarodowa organizacja IONC.

Informacje techniczne

Klarowna, żółta, lepka ciecz o charakterystycznym zapachu.

W temperaturze poniżej 18 oC mętnieje w procesie odwracalnym i nie wpływającym na właściwości emulgujące.

W temperaturze poniżej 15 oC może przybrać formę pasty w procesie odwracalnym i nie wpływającym na właściwości emulgujące.

Rozpuszczalna w olejach, emulguje się w wodzie.

1 ml SLP waży około 1,06 g.

Odczyn pH 10 % roztworu wodnego to od 5,5 do 6,5.

SLP należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w suchym, chłodnym miejscu.

Nie zawiera konserwantów.

Zastosowanie
Jest stosowany głównie przy produkcji na zimno serum, mgiełek, sprayów, lotionów, mleczek, olejków myjących i do kąpieli, ale również w produkcji kremów O/W na gorąco.

Może być użyty przy produkcji kosmetyków do pielęgnacji twarzy i ciała, do opalania i po opalaniu a także w produktach dla dzieci.

Aby uzyskać pożądaną konsystencję należy przewidzieć dodatek substancji zagęszczających. Przy produkcji na zimno może to być guma ksantanowa. Przy produkcji na ciepło alkohol cetylowy (od 2 % do 7 %).

Posiada HLB 11.

Jest dodawany do fazy olejowej kosmetyków.

Warto stosować SLP w temperaturze powyżej 16 oC, ponieważ jest wtedy mniej lepki, łatwiejszy i wygodniejszy w dozowaniu.

Stosowane stężenia:

  • W kosmetykach stosuje się stężenie od 1,5 % do 2,5 %.
  • W lotionach od 1,5 % do 2,0 %.
  • W kremach i sprayach od 1,5 % do 2,5 %.
Uwagi
Surowiec kosmetyczny. Do użytku zewnętrznego.

Nieodpowiednio stosowany może powodować podrażniania oczu.

Receptury

Opinie o produkcie (5)

18 stycznia 2018

Emulgator idealny do robienia lekkich, niezapychających serum. Już w ogóle nie używam kremów.

17 marca 2018

Zrobiłam sobie kosmetyk do demakijażu. Dodałam go do oleju awokado i oleju z pachnotki. Efekt fajny bo w końcu nic mnie nie szczypie.

19 marca 2018

Bardzo dobry do serum i olejków myjących. Nie podrażnia skóry.

17 kwietnia 2018

Łatwy w użyciu. Można dzięki niemu w parę sekund zrobić olejek myjący. Taki olejek nie podrażnia. Dobrze zmywa makijaż.

16 maja 2018

Gęsta, łagodna ciecz o wszechstronnym użyciu. Żeby ją wydobyć, warto wyjąć najpierw kroplomierz.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl