Glinka żółta francuska

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 1,50 zł 1.50






ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Illite, Kaolin

Glinka żółta - sproszkowana skała osadowa wydobywana we Francji. Znajduje się w niej wiele cennych minerałów i mikroelementów. W jej składzie można znaleźć między innymi illit, kaolinit, krzemionkę, tlenki glinu, żelaza, wapnia, potasu, magnezu, sodu, i tytanu. Zawiera bogactwo żelaza, któremu zawdzięcza swoją barwę. Glinka żółta wykazuje działanie silniejsze od glinki białej, zbliżone do glinki żółtej i zielonej. Zazwyczaj stosuje się ją w przypadku cery tłustej, trądzikowej, zanieczyszczonej, mieszanej, normalnej, ale jest również z powodzeniem stosowana w przypadku cery bardziej wrażliwej, suchej czy dojrzałej.

Działanie

  • Delikatnie oczyszcza z zanieczyszczeń i toksyn,
  • Odżywia, dostarcza cennych minerałów i mikroelementów,
  • Wygładza,
  • Zwęża pory skuteczniej od glinki białej, ale delikatniej od glinki zielonej,
  • Wspomaga gojenie się wyprysków, działa przeciwzapalnie,
  • Matuje, pochłania nadmiar sebum,
  • Użyta w maseczkach delikatnie złuszcza martwy naskórek,
  • Odświeża skórę i włosy,
  • Działa przeciwłupieżowo,
  • Poprawia koloryt skóry, delikatnie ją rozjaśnia i rozświetla,

Informacje techniczne

Surowiec w formie drobnego, delikatnego, żółtego proszku, pyłu. Nie rozpuszcza się w wodzie i olejach. Zawiesza się w wodzie i olejach. Gęstość nasypowa różni się w zależności od stopnia zagęszczenia produktu. Orientacyjnie - 1 ml żółtej glinki waży około 0,72 g.

Francuską glinkę żółtą należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, z dala od wilgoci, w chłodnym miejscu.

Zastosowanie

Francuska glinka żółta sprawdza się w przypadku cery tłustej, mieszanej, normalnej, zanieczyszczonej, trądzikowej. W połączeniu z olejem sprawdzi się również w przypadku cery bardziej wrażliwej, suchej, dojrzałej. Dzięki dodatkowi oleju będzie dłużej schnąć, co zminimalizuje ryzyko powstania podrażnień, związanych z wysychaniem glinki i efektem ściągnięcia skóry. Znajduje zastosowanie w pielęgnacji włosów, szczególnie przetłuszczających się, oklapniętych, z łupieżem.

Glinkę żółtą stosuje się głównie w maseczkach - w połączeniu z wodą, hydrolatami, innymi cennymi dodatkami, np. żelem hialuronowym czy olejami. Podczas zmywania maseczki można osiągnąć efekt delikatnego peelingu. Najlepiej nie dopuszczać do wyschnięcia maseczki – można ją zwilżać mgiełką z hydrolatem lub wodą. Wtedy łatwiej ją zmyć. Ponadto nie powoduje ona wtedy mocnego efektu ściągającego.

Znajduje także zastosowanie jako dodatek do odprężających, oczyszczających kąpieli (do kąpieli dodaje się około 100 g glinki).

Glinki żółtej używa się przy produkcji pudrów.

Zmniejsza odczucie tłustości kremów i mleczek. Zmieszana z wodą po pewnym czasie opada na dno (nie rozpuszcza się, ale zawiesza), dlatego tonikami z glinką żółtą należy wstrząsnąć przed użyciem. W produktach tego typu glinka powinna stanowić do 2 %. W emulsjach najczęściej dodaje się ją do fazy wodnej i w niej zawiesza.

Glinka żółta znajduje także zastosowanie w pielęgnacji włosów – do ich oczyszczania i odbijania od skóry głowy, jako dodatek do szamponów, suchych szamponów, płukanek, odżywek. Najlepiej stosować ją w okolicy skóry głowy, gdzie włosy się przetłuszczają. Zastosowana na całej długości włosów może je nadmiernie zmatowić.

Glinkę żółtą można wykorzystać do barwienia kosmetyków, np. przy produkcji mydeł, kul i soli do kąpieli.
Uwagi

Surowiec kosmetyczny - do użytku zewnętrznego.

Unikać kontaktu z oczami, tworzenia i wdychania pyłu.

Przy wykonywaniu kosmetyków z glinkami najlepiej unikać metalowych narzędzi.

Po zastosowaniu kosmetyku z dużą ilością glinki warto użyć toniku, który przywróci naturalne pH skóry.

Opinie o produkcie (1)

17 marca 2018

Dodałam do bazy mydlanej. Nadała fajny kolor moim mydełkom.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl