Glukonolakton

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 1,90 zł 1.90






ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Gluconolactone

Glukonolakton to lakton kwasu glukonowego, wchodzącego w skład ludzkiej skóry. Należy do grupy polihydroksykwasów (PHA). Jest pozyskiwany w procesie utleniania glukozy lub przez fermentację ziaren kukurydzy. To nowoczesny typ kwasu, nietoksyczny i niedrażniący. Może być stosowany do cery bardzo wrażliwej, naczynkowej, suchej, z chorobami skórnymi, np. egzemą, trądzikiem różowatym, łuszczycą. Nie wymaga stosowania fotoprotekcji. Doskonale nawilża.

Działanie

  • Intensywnie nawilża, wiążąc i zatrzymując wodę w naskórku.
  • Zmiękcza skórę i zapobiega jej łuszczeniu.
  • Neutralizuje wolne rodniki. Opóźnia procesy starzenia.
  • Stymuluje syntezę kolagenu i elastyny. Wygładza drobne zmarszczki, ujędrnia i uelastycznia naskórek.
  • Przyspiesza regenerację.
  • Odżywia skórę, nadaje jej zdrowy wygląd i koloryt.
  • Zwiększa odporność skóry na działanie czynników drażniących, promieniowania słonecznego i zanieczyszczeń.
  • Zmniejsza stany zapalne, łagodzi delikatne poparzenia słoneczne.
  • Poprawia stan popękanych naczynek krwionośnych, wzmacniając je i zmniejszając ich widoczność
  • Bardzo delikatnie złuszcza naskórek. Reguluje procesy rogowacenia.
  • Zwęża rozszerzone pory.
  • Zmniejsza przebarwienia potrądzikowe i posłoneczne.
  • Zwiększa stabilność witaminy C w kosmetykach.

Informacje techniczne

Biały, drobny, krystaliczny proszek, o delikatnym zapachu / bez zapachu, dobrze rozpuszczalny w wodzie. Gęstość glukonolaktonu różni się w zależności od stopnia zagęszczenia. Orientacyjnie 1 ml waży około 0,8 g.

6 % roztwór wodny glukonolaktonu posiada pH około 3,5.

Glukonolakton należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym, dobrze wentylowanym, suchym miejscu, poza zasięgiem dzieci, aby nikt go nie spożył i przypadkowo nie użył. Może być przechowywany w lodówce.

Zastosowanie
Glukonolakton jest chętnie stosowany w przypadku cery suchej, odwodnionej, bardzo wrażliwej, alergicznej, naczynkowej, dojrzałej, z chorobami skórnymi, np. trądzikiem różowatym, egzemą, AZS, łuszczycą, trądzikiem, rogowaceniem okołomieszkowym.

Jest stosowany przede wszystkim:

  • Jako składnik kosmetyków, np. toników przeciwstarzeniowych, żeli oczyszczających, kremów do cery naczynkowej, balsamów nawilżających i maseczek.
  • W preparatach zmniejszających rogowacenie okołomieszkowe.
  • W kosmetykach łagodzących po opalaniu.
  • W zabiegach peelingujących, np. wspomagająco w terapiach z kwasami AHA, działając ochronnie i nawilżająco na skórę.
  • Jako stabilizator witaminy C w kosmetykach.

Przy wykonywaniu kosmetyków glukonolakton może być podgrzewany. Dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze pokojowej.

Efektywnie złuszcza naskórek, gdy stanowi od 5 % kosmetyku, przy pH od 3 do 4,5. Kosmetyki z niższym stężeniem glukonolaktonu i wyższym odczynem pH nie będą dawać widocznego efektu złuszczenia, jednak zachowają właściwości silnie nawilżające.

W warunkach domowych polecamy stosować go w stężeniu do 15 %.

Przykładowe rozcieńczenia:

5 % - 1 g glukonolaktonu + 19 g wody / hydrolatu

10 % - 1 g glukonolaktonu + 9 g wody / hydrolatu

15 % - 3 g glukonolaktonu + 17 g wody / hydrolatu

Mimo że glukonolakton działa wyjątkowo delikatnie, w przypadku używania kosmetyków z kwasem do codziennego użytku warto ustalić odczyn pH na poziomie minimum 4, aby jeszcze bardziej zmniejszyć ryzyko podrażnień. Jednocześnie odczyn pH nie powinien być zbyt wysoki, aby kwas mógł efektywnie działać. Odczyn pH można zbadać przy pomocy papierków lakmusowych i podwyższyć odrobiną wodorowęglanu sodu. Aby zbadać odczyn pH kosmetyków (np. toników) i fazy wodnej z glukonolaktonem należy badać delikatnie podgrzaną mieszaninę, o temperaturze od 30oC do 40oC.

Uwagi
Surowiec kosmetyczny.

Nie spożywać. Nieodpowiednio stosowany glukonolakton może spowodować podrażnienia skóry i uszkodzenia oczu. Nie wdychać pyłów. Nie stosować bez rozcieńczenia.

Najlepiej wykonać próbę uczuleniową odpowiednio rozcieńczonym roztworem glukonolaktonu.

Opinie o produkcie (2)

16 marca 2018

Bardzo dobrze nawilża. Dodaję do kremów, toników, serum - gdzie tylko mogę. Skóra jest gładka, koloryt się wyrównuje. Szczerze polecam.

5 czerwca 2018

Glukonolakton bardzo dobrze się rozpuszcza i silnie nawilża. Do tego jest bardzo tani. Świetny produkt za niewielkie pieniądze.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl