Guma ksantanowa

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 2,50 zł 2.50








ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Xanthan Gum

Guma ksantanowa to polisacharyd, otrzymywany poprzez poddanie cukrów fermentacji z bakteriami Xanthomonas campestris. Służy do zagęszczania i stabilizowania kosmetyków.

Właściwości

  • Jej roztwory wodne są przejrzyste.
  • Wykazuje się wysoką stabilnością fizyczną i chemiczną. Może służyć do zagęszczania silnie kwasowych (np. z kwasami hydroksylowymi) i zasadowych roztworów.
  • Lepkość roztworów gumy ksantanowej jest w małym stopniu zależna od kwaśnego środowiska, zawartości soli, enzymów a także zmian temperatury (podgrzewanie, zamrażanie i rozmrażanie).

Informacje techniczne

Drobny proszek, w kolorze od białego do beżowego, o charakterystycznym zapachu, rozpuszczalny w ciepłej wodzie. W zależności od stopnia zagęszczenia 1 ml gumy ksantanowej waży 0,65 do 0,85 g.

Odczyn pH gumy ksantanowej to od 6 do 8.

Gumę ksantanową należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w suchym i chłodnym miejscu.

Zastosowanie
Jest stosowana w preparatach pozostawianych na skórze i zmywalnych, zawierających fazę wodną, w emulsjach O/W i W/O, kremach, balsamach, mleczkach, tonikach, żelach, serum, szamponach, odżywkach, preparatach do mycia. Można łączyć ją z kwasami hydroksylowymi. Może być używana w produkcji kosmetyków na zimno i na ciepło.

Stosowane stężenia:

W kosmetykach stosuje się stężenie od 0,1 % do 10 % gumy ksantanowej w zależności od wymaganej konsystencji. Wysokie stężenia gumy ksantanowej wpływają na rolowanie się kosmetyku na skórze, dlatego w preparatach, które pozostają na skórze (np. kremy, balsamy, serum) polecamy używać stężenie do 2 %.

Jak wprowadzić gumę ksantanową do kosmetyku:

  • Do fazy wodnej lub do gotowego kosmetyku z fazą wodną, potrzebującego zagęszczenia.
  • Aby nie powstały grudki, należy dodawać ją niewielkimi porcjami, najlepiej szczyptami, a do mieszania roztworów używać mieszadełek, mikserów lub blenderów.
  • Łatwiej rozpuszcza się w fazie wodnej po wstępnym połączeniu z gliceryną, ewentualnie D-pantenolem.
Uwagi
Surowiec kosmetyczny. Do użytku zewnętrznego.

Unikać tworzenia i wdychania pyłów.

Opinie o produkcie (1)

17 marca 2018

Trzeba pamiętać żeby trochę odczekać po dodaniu gumy. Generalnie fajnie "naprawia" za rzadkie kremy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl