Hydrolat oczarowy

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 7,50 zł 7.50










ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Hamamelis Virginiana Water, Phenoxyethanol

Oczar wirginijski (Hamamelis Virginiana) rośnie w formie krzewu lub niewielkiego drzewa. Przez Indian Ameryki Północnej został uznany za roślinę świętą. Jest cennym, wyjątkowym surowcem leczniczym i kosmetycznym. Naturalnie występuje na terenach podmokłych. Jego gołe gałęzie zimą pokrywają się charakterystycznymi, żółtymi kwiatami. Do produkcji hydrolatów używa się kwitnących gałązek, liści i kory. Destylat z parą wodną oczaru, czyli hydrolat, nosi także nazwę wody hamamelisowej. Liście i kora oczaru zawierają bogactwo garbników (od 6 % do 11 %), m.in. hamamelitaninę i elagotaninę. Ponadto są cenne w flawonoidy, olejki eteryczne, wolne kwasy elagowe i galusowe. Hydrolat oczarowy wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, więc działa przeciwstarzeniowo. Szczególnie polecamy go do pielęgnacji cery dojrzałej, starzejącej się, zmęczonej, podrażnionej, alergicznej, wrażliwej, naczynkowej a także tłustej, trądzikowej, zanieczyszczonej. Wspomaga walkę z łupieżem. Okłady z wody hamamelisowej stosuje się, m.in. w przypadku stanów zapalnych, obrzęków, stłuczeń, żylaków. Hydrolat oczarowy jest chętnie stosowany w kremach i balsamach przeznaczonych do ujędrniających masaży ciała.

Działanie

  • Działa antyutleniająco, przeciwstarzeniowo,
  • Chroni DNA przed degradacją, zmniejsza negatywny wpływ promieniowania UV,
  • Zastosowany przed ekspozycją na słońce, zmniejsza powstawanie poparzeń słonecznych wywołanych głównie promieniowaniem UVB (wg badań 10 % stężenie hydrolatu zmniejsza powstawanie rumienia posłonecznego o 20 % - 30 %),
  • Delikatnie chroni przed wpływem czynników drażniących,
  • Działa ściągająco, ujędrnia,
  • Reguluje pracę gruczołów łojowych, zmniejszając przetłuszczanie,
  • Przeciwdziała trądzikowi,
  • Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie,
  • Przyspiesza gojenie stanów zapalnych, wyprysków, egzem, drobnych ranek (np. po goleniu), wrzodów, oparzeń i odparzeń,
  • Odświeża i tonizuje,
  • Wspomaga regenerację naskórka,
  • Zmniejsza obrzęki i opuchliznę,
  • Łagodzi, koi, ochładza,
  • Wspomaga ukrwienie,
  • Polepsza koloryt skóry,
  • Wzmacnia i uszczelnia naczynia włosowate,
  • Działa przeciwkrwotocznie,
  • Pomaga rozpuścić podskórne krwiaki,
  • Wspomaga leczenie żylaków i hemoroidów,
  • Zmniejsza zaczerwienienie i swędzenie spowodowane alergią czy ugryzieniem owadów,
  • Wspomaga walkę z łuszczycą i grzybicą,
  • Zmniejsza problemy z łupieżem, podrażnieniem i swędzeniem skóry głowy,
  • Razem z hydrolatem rumiankowym wzmacniają swoje działanie,

Informacje techniczne

Bezbarwna lub żółtawa ciecz o pH od 3 do 4, o charakterystycznym, roślinnym, ziołowym zapachu oczaru. Rozpuszczalna w wodzie, nierozpuszczalna w olejach. 1 ml hydrolatu oczarowego waży około 1 g. Możliwy naturalny osad.

Przy produkcji kosmetyków z oczarem należy unikać metalowych narzędzi i opakowań. Jest niezgodny z żelazem, miedzią, cynkiem, glinem i ich stopami.

Hydrolat oczarowy należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym miejscu, z dala od nasłonecznienia, źródeł ciepła i wilgoci. Można przechowywać go w lodówce.

Hydrolat oczarowy posiada dodatek konserwantu: Phenoxyethanol(1%).

Zastosowanie

Hydrolat oczarowy szczególnie polecany jest w przypadku cery wrażliwej, podrażnionej, zaczerwienionej, z rozszerzonymi naczyniami krwionośnymi, swędzącej, dojrzałej, starzejącej się, zmęczonej, ale również tłustej, trądzikowej, zanieczyszczonej. Wspomaga leczenie podrażnień, np. po goleniu i kąpieli słonecznej. Działa przeciwłupieżowo.

Chętnie jest używany w preparatach przeciwstarzeniowym, przeciwzapalnych, łagodzących stany alergiczne i ugryzienia. Stosuje się go jako składnik, m.in. w maseczkach, balsamach ujędrniających, tonikach przeciwstarzeniowych i oczyszczających, kremach, serum, mleczkach do demakijażu, żelach zapobiegających powstawaniu żylaków, kosmetykach łagodzących po kąpielach słonecznych i dla cery naczynkowej.

Polecamy stosować hydrolat oczarowy jako składnik fazy wodnej kosmetyków w stężeniu od 5 % do 90 % – np. w tonikach i emulsjach.

W formie okładów hydrolat z oczaru może być stosowany miejscowo na wypryski, powierzchowne ranki, ugryzienia owadów, żylaki, zmiany alergiczne. Płatki kosmetyczne nasączone rozcieńczoną wodą hamamelisową można na kilka minut położyć na powiekach oczu. Taki okład zmniejsza podrażnienia i zaczerwienienia w okolicy oczu.

Kompres z wodą z hamamelisu jest stosowany w przypadku zwichnięć, stłuczeń, żylaków, hemoroidów i krwawień.

Może służyć do nadawania maseczkom z sypkimi składnikami (np. glinkami i algami) odpowiedniej, papkowatej konsystencji.

W przypadku skóry nieprzyzwyczajonej do niskiego odczynu pH, ze względu na dość niski odczyn pH surowca, polecamy mieszanie go z innymi, łagodnymi hydrolatami o wyższym odczynie pH lub rozcieńczanie go wodą destylowaną. Można również podnieść odczyn pH produktu, dodając do niego odrobinę wodorowęglanu sodu. W takiej zneutralizowanej czy rozcieńczonej formie może być stosowany bezpośrednio na skórę, np. w postaci odświeżającej mgiełki, wody po goleniu, toniku czy kompresu. W przypadku zastosowania hydrolatu bez rozcieńczenia przy nieprzyzwyczajonej, wrażliwej skórze może dojść do zaczerwienienia i pieczenia.

Bezpośrednio przed użyciem kremu można łączyć go w zagłębieniu dłoni z odrobiną hydrolatu. Dzięki temu krem łatwiej się rozprowadza i jest mniej tłusty. Zmniejsza się także jego potencjał komedogenny, czyli z mniejszym prawdopodobieństwem zapycha pory skórne. Dodatkowo zyskuje dzięki zawartości hydrolatu.

W oddzielnym opakowaniu bezpośrednio przed myciem włosów można połączyć hydrolat z oczaru z porcją szamponu w proporcji 1:1. Taki rozrobiony szampon działa łagodniej, mniej wysusza, przeciwdziała łupieżowi i redukuje swędzenie skóry głowy.

Hydrolat oczarowy, np. w połączeniu z wodą może służyć jako wcierka do skóry głowy. Pomaga zwalczyć łupież, zmniejsza podrażnienie i swędzenie.

Warto łączyć go z hydrolatem rumiankowym, ponieważ wzmacniają swoje działanie. W połączeniu z hydrolatem lawendowym jeszcze lepiej łagodzą ugryzienia owadów.

Uwagi

Surowiec kosmetyczny - nie spożywać.

Produkty pochodzenia roślinnego są potencjalnie alergizujące. Mogą powodować zaczerwienienie i pieczenie skóry. Szczególnie w przypadku cery wrażliwej, skłonnej do alergii i naczynkowej polecamy wykonać próbę uczuleniową a wodę hamamelisową stosować w połączeniu z innymi składnikami, w rozcieńczeniu.

Opinie o produkcie (1)

24 maja 2018

Świetny hydrolat do maseczek oczyszczających przy rozszerzonych porach. Ściąga i oczyszcza skórę. Idealny z glinką Ghassoul.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl