Kwas kojowy

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 5,10 zł 5.10






ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Kojic Acid

Czysty kwas kojowy – środek rozjaśniający skórę, szczególnie popularny wśród Japonek. Jest pozyskiwany, m.in. z grzybów gatunku pędzlaków i kropidlaków. Zmniejsza aktywność i syntezę tyrozynazy – enzymu wpływającego na produkcję melaniny, odpowiedzialnej za pigmentację.

Działanie

  • Rozjaśnia i zmniejsza przebarwienia. Zapobiega powstawaniu nowych.
  • Neutralizuje wolne rodniki. Opóźnia procesy starzenia i fotostarzenia.
  • Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie.

Informacje techniczne

Drobne, jasnobeżowe kryształki, proszek, o charakterystycznym zapachu, rozpuszczalny w wodzie i alkoholu etylowym. Gęstość kwasu kojowego różni się w zależności od stopnia zagęszczenia. Orientacyjnie 1 ml kwasu waży około 0,46 g.

1 % roztwór wodny kwasu kojowego posiada pH około 4.

Kwas kojowy należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w temperaturze pokojowej, w dobrze wentylowanym, suchym miejscu, poza zasięgiem dzieci, aby nikt go nie spożył i przypadkowo nie użył. Może być przechowywany w lodówce.

Zastosowanie
Kwas kojowy jest chętnie stosowany w przypadku cery przebarwionej, poszarzałej, z piegami, przebarwieniami potrądzikowymi i posłonecznymi. Pozytywnie wpływa na cerę dojrzałą, starzejącą się a także z trądzikiem.

W warunkach domowych polecamy stosować go w stężeniu do 4 %.

Jest chętnie stosowany razem z witaminą C, hydroksykwasami, np. kwasem laktobionowym i środkami nawilżającymi. Zwiększa to jego skuteczność.

Jest stosowany przede wszystkim:

  • Jako składnik kosmetyków, np. toników, żeli, maseczek, kremów i serum depigmentacyjnych.
  • W zabiegach peelingujących, np. wspomagająco w terapiach z hydroksykwasami, rozjaśniając przebarwienia.

Kosmetyki depigmentacyjne z kwasem kojowym zazwyczaj stosuje się do osiągnięcia pożądanych efektów lub przez 1 – 2 miesiące, 2 razy dziennie.

Przy wykonywaniu kosmetyków kwas kojowy może być podgrzewany.

Przykładowe rozcieńczenia:

1 % - 1 g kwasu kojowego + 99 g wody / hydrolatu

2 % - 2 g kwasu kojowego + 98 g wody / hydrolatu

3 % - 3 g kwasu kojowego + 97 g wody / hydrolatu

4 % - 4 g kwasu kojowego + 96 g wody / hydrolatu

W przypadku używania kosmetyków z kwasem do codziennego użytku warto ustalić odczyn pH na poziomie minimum 4, aby zmniejszyć ryzyko podrażnień. Jednocześnie odczyn pH nie powinien być zbyt wysoki, aby kwas mógł efektywnie działać. Odczyn pH można zbadać przy pomocy papierków lakmusowych i podwyższyć odrobiną wodorowęglanu sodu.

Uwagi
Surowiec kosmetyczny.

Nie spożywać. Nieodpowiednio stosowany kwas kojowy może spowodować podrażnienia skóry i uszkodzenia oczu. Nie wdychać pyłów. Nie stosować bez rozcieńczenia.

Najlepiej wykonać próbę uczuleniową odpowiednio rozcieńczonym roztworem kwasu.

Opinie o produkcie (2)

21 marca 2018

Dobrze rozjaśnia skórę. Rozpuszcza się tylko do 4 %, dlatego zawsze daję ciut mniej do swoich toników.

23 maja 2018

Produkt w wygodnym słoiczku. Wyraźnie rozjaśnia przebarwienia użyty w formie toniku.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl