FEOG

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 7,90 zł 7.90




ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin

Nowoczesny, łatwy w użyciu, płynny środek konserwujący do stosowania w kosmetykach. To mieszanina konserwującego fenoksyetanolu i wzmacniającej jego działanie etyloheksylogliceryny. Badania wskazują na bezpieczeństwo stosowania FEOGu w kosmetykach. W testach nie zaobserwowano żadnych reakcji alergicznych. Kosmetyki bez konserwantów, wykonywane w warunkach domowych charakteryzuje wysoka podatność na działanie zanieczyszczeń i krótka trwałość (nawet od kilku dni do kilku tygodni przy przechowywaniu w lodówce). Dodatek konserwantu pozwala na przechowywanie kosmetyków poza lodówką nawet przez okres od kilku miesięcy do 3 lat.

Właściwości

  • Wykazuje szerokie, zbalansowane spektrum działania przeciw bakteriom Gram-dodatnim, Gram-ujemnym, grzybom (w tym drożdżom i pleśni) już w przeciągu kilku godzin od wprowadzenia do mieszaniny.
  • Etyloheksylogliceryna wzmaga działanie przeciwbakteryjne fenoksyetanolu, modyfikując napięcie międzyfazowe membran komórek mikroorganizmów.
  • Dopuszczony do stosowania w kosmetykach w Unii Europejskiej.
  • Nie zawiera parabenów i formaldehydu.
  • Może być używany w kosmetykach z naturalnymi surowcami, narażonymi na mikrobiologiczne zanieczyszczenia.
  • Stabilny w szerokim zakresie pH - do 12.
  • Odporny na podgrzewanie do temperatury 120oC i uleganie procesom hydrolizy.
  • Stabilny także w układach o dużej zawartości soli i z jonami siarczanowymi.
  • Nie zaobserwowano odbarwiania produktów kosmetycznych.
  • Nie powoduje zmętnienia kosmetyków transparentnych.

Informacje techniczne

Prawie bezbarwny płyn o charakterystycznym zapachu, rozpuszczalny w wodzie w ograniczonym zakresie (1 % w 20oC), umiarkowanie rozpuszczalny z glicerynie, rozpuszczalny w PEG-400 i olejach . 1 ml konserwantu FEOG waży około 1,1 g.

Odczyn pH 1 % roztworu wodnego to od 6 do 8.

Konserwant FEOG należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w temperaturze pokojowej (od 8oC do 25oC), z dala od bezpośredniego promieniowania słonecznego. Chronić przed mrozem i wysoką temperaturą.

Zastosowanie

Jest stosowany w preparatach pozostawianych na skórze i zmywalnych, w emulsjach O/W i W/O, kremach, balsamach, mleczkach, tonikach, żelach, serum, odżywkach i innych produktach do włosów, chusteczkach nawilżanych a także w formulacjach bezwodnych. Można znaleźć go w składzie preparatów dla niemowląt i dzieci, kosmetyków do stosowania w okolicy oczu i ust, także łagodzących, np. po depilacji i nadmiernej ekspozycji na słońce. W takim przypadku polecamy stosować możliwie niskie stężenie konserwantu. Zastosowany w produktach z dużą zawartością detergentów, np. szamponach i żelach pod prysznic, może nie być wystarczająco skuteczny.

FEOG wprowadza się:

  • Do fazy wodnej lub do gotowego, schłodzonego kosmetyku. Może być podgrzewany.
  • W emulsjach W/O należy wprowadzać go do fazy wodnej, przed zmieszaniem obu faz.

Stosowane stężenia:

Aby skutecznie działać, konserwant FEOG powinien stanowić od 0,5 % do 1 % kosmetyku. Dopuszcza się maksymalne stężenie 1,1 %.

Jedna kropla konserwantu FEOG waży 0,03 g i wystarcza na zakonserwowanie od 3 g do 6 g kosmetyku.

Aby otrzymać 0,5 % stężenie konserwantu FEOG w kosmetyku, należy dodać 3 krople na każde 20 g kosmetyku.

Aby otrzymać 1 % stężenie konserwantu FEOG w kosmetyku, należy dodać 3 krople na każde 10 g kosmetyku.

Przy produkcji domowych kosmetyków należy zwrócić szczególną uwagę na zachowanie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Należy używać rękawiczek ochronnych, czystych pojemników, narzędzi i składników, aby otrzymać możliwie mało zanieczyszczony produkt. Aby nie zanieczyścić kremów poprzez nabieranie ich porcji palcami, polecamy użycie szpatułek do kremów.

Dodany do już zanieczyszczonych preparatów, powinien działać przynajmniej 48 godzin, aby przeprowadzić kompletne reakcje z mikroorganizmami. Jeśli preparat jest mocno zanieczyszczony należy wziąć pod uwagę straty aktywnego składnika konserwantu.
Uwagi

Surowiec kosmetyczny. Do użytku zewnętrznego.

Może wpływać na rozrzedzenie kosmetyku.

Działa szkodliwie po spożyciu. Nieodpowiednio stosowany może powodować uszkodzenia oczu. Może powodować podrażnienia skóry.

Opinie o produkcie (3)

25 lutego 2018

Łatwy w zastosowaniu konserwant - jest płynny, wystarczy do kosmetyku dodać kilka kropli, wymieszać i po sprawie. Nie powstają grudki, nie trzeba go rozpuszczać przed użyciem.

19 marca 2018

Nie taki straszny ten konserwant. Wystarczy używać odpowiedniego stężenia. Ja stosuję 0,5 %, ale równocześnie dbam o higienę wykonania kosmetyków.

23 maja 2018

Produkt w wygodnym opakowaniu dozującym. Bardzo wyraźnie przedłuża trwałość kosmetyków.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl