Kwas cytrynowy

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 2,50 zł 2.50








ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Citric Acid

Kwas cytrynowy to bardzo popularny kwas z grupy AHA (alfa-hydroksylowych) chętnie stosowany do stabilizowania kosmetyków, w preparatach rozjaśniających i oczyszczających.

Działanie

  • Łagodnie złuszcza martwe komórki naskórka, oczyszczając go z zanieczyszczeń.
  • Odświeża.
  • Delikatnie rozjaśnia i poprawia koloryt skóry.
  • Działa antybakteryjnie i dezynfekująco.
  • Opóźnia procesy starzenia.
  • Działa ściągająco.
  • Polepsza przenikanie w głąb skóry innych składników, zawartych w stosowanych kosmetykach.
  • Reguluje (obniża) odczyn pH kosmetyków.
  • Pochłania jony metali, przedłużając trwałość kosmetyków i zapobiegając zmianom ich barwy.
  • Zmiękcza wodę.

Informacje techniczne

Bezbarwny proszek krystaliczny, bez zapachu, dobrze rozpuszczalny w wodzie o temperaturze pokojowej. Gęstość kwasu cytrynowego różni się w zależności od stopnia zagęszczenia. Orientacyjnie 1 ml oferowanego kwasu waży około 0,95 g.

Kwas cytrynowy należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym, dobrze wentylowanym, suchym miejscu, z dala od źródeł zapłonu, poza zasięgiem dzieci, aby nikt go nie spożył i przypadkowo nie użył.

Zastosowanie

Kwas cytrynowy jest chętnie stosowany w przypadku cery trądzikowej, zanieczyszczonej, przebarwionej, poszarzałej, zgrubiałej.

Jest stosowany przede wszystkim:

  • Jako składnik kosmetyków, np. toników, balsamów, dezodorantów, odżywek i płukanek do włosów.
  • Do zmiękczania wody.
  • Jako składnik musujących kul kąpielowych w połączeniu z wodorowęglanem sodu w stosunku 1:2.
  • Jako sekwestrant wydłużając świeżość kosmetyków i zapobiegając zmianom w ich barwie.
  • Do regulowania odczynu pH kosmetyków, np. żeli pod prysznic, mydeł i szamponów.
  • W zabiegach peelingujących, np. w połączeniu wodą. W przypadku przeprowadzania peelingów kwasowych należy wykazać się odpowiednią wiedzą i ostrożnością.

Przy produkcji kosmetyków z kwasem cytrynowym należy unikać stosowania metalowych narzędzi.

Stosowane stężenia:

W kosmetykach do włosów w stężeniu do 3%.

Do regulacji pH w stężeniu do 0,6 %.

W kosmetykach rozjaśniających i oczyszczających w stężeniu od 1 % do 3 %.

Przy produkcji kul do kąpieli – około 1/3 masy – ok. 33 %.

Przykładowe rozcieńczenia:

1 % - 1 g kwasu cytrynowego + 99 g wody / hydrolatu

2 % - 2 g kwasu cytrynowego + 98 g wody / hydrolatu

3 % - 3 g kwasu cytrynowego + 97 g wody / hydrolatu

W przypadku używania kosmetyków z kwasami złuszczającymi do codziennego użytku warto ustalić odczyn pH kosmetyków z fazą wodną na poziomie minimum 4, aby zminimalizować ryzyko powstawania podrażnień. Jednocześnie odczyn pH nie powinien być zbyt wysoki, aby kwas mógł efektywnie działać złuszczająco. Odczyn pH można zbadać przy pomocy papierków lakmusowych i podwyższyć odrobiną wodorowęglanu sodu.

Jeśli preparaty z kwasami złuszczającymi stosuje się na dzień, jest wymagana ochrona przeciwsłoneczna kremem z filtrem minimum 30 SPF (w przypadku skłonności do powstawania przebarwień 50 SPF). Należy unikać ekspozycji na słońce i korzystania z solarium.

Uwagi

Surowiec kosmetyczny.

Nie spożywać. Działa drażniąco na oczy.

Najlepiej wykonać próbę uczuleniową odpowiednio rozcieńczonym roztworem kwasu cytrynowego.

Opinie o produkcie (2)

31 marca 2018

Bardzo fajny, trochę niedoceniany kwas. Ładnie rozjaśnia przebarwienia, mimo że jest stosunkowo delikatny. Lubię dodać odrobinę przy robieniu peelingu.

23 maja 2018

Może Was zdziwię, ale bardzo polecam do usuwania kamienia z czajnika. Nie śmierdzi jak ocet i działa równie dobrze. :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl