Kwas salicylowy

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 3,50 zł 3.50






ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Salicylic Acid

Czysty kwas salicylowy – kwas z grupy BHA (beta-hydroksylowych). Działa łagodniej od kwasów AHA, delikatniej złuszcza naskórek. Jest polecany jako alternatywa osobom źle tolerujących kwasy AHA. Rzadziej powoduje nadmierne łuszczenie i pieczenie. Dzięki temu, że jest rozpuszczalny w tłuszczach, przenika przez warstwę sebum i wnika w głąb mieszków włosowo-łojowych. Działa silnie antybakteryjnie. Zmniejsza zaskórniki i trądzik.

Działanie

  • Działa łagodniej od kwasów AHA.
  • Działa przeciwzapalnie, silnie antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i antyseptycznie.
  • Złuszcza naskórek, oczyszczając go i odblokowując ujścia gruczołów łojowych.
  • Przeciwdziała zaskórnikom.
  • Zapobiega tworzeniu wyprysków i przyspiesza gojenie już istniejących.
  • Zmniejsza powierzchowne blizny potrądzikowe.
  • Przyspiesza gojenie podrażnień.
  • Przeciwdziała wrastaniu włosków po depilacji.
  • Polepsza przenikanie w głąb skóry innych składników, zawartych w stosowanych kosmetykach.

Informacje techniczne

Biały, drobny, krystaliczny proszek, o charakterystycznym, dość silnym zapachu, rozpuszczalny w alkoholu etylowym, olejach, prawie nierozpuszczalny w wodzie (do 0,2 % w 20oC). Zawiesza się w PEG-400. Gęstość kwasu salicylowego różni się w zależności od stopnia zagęszczenia. Orientacyjnie 1 ml oferowanego kwasu salicylowego waży około 0,4 g – 0,8 g.

0,2 % roztwór wodny kwasu salicylowego posiada pH 2,4.

Kwas salicylowy należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w temperaturze pokojowej, w dobrze wentylowanym, suchym miejscu, z dala od źródeł zapłonu, poza zasięgiem dzieci, aby nikt go nie spożył i przypadkowo nie użył.

Zastosowanie
Kwas salicylowy jest chętnie stosowany w przypadku cery tłustej, trądzikowej, zanieczyszczonej, mieszanej, normalnej i suchej z zaskórnikami i rozszerzonymi porami. Może być używany w kosmetykach do ciała, np. na plecy z wypryskami, nadmiernie zrogowaciałe stopy. Należy unikać kontaktu z okolicą oczu.

Jest stosowany przede wszystkim:

  • W preparatach przeciwtrądzikowych, np. tonikach, żelach, kremach, serum, maseczkach.
  • W punktowych mazidłach na wypryski.
  • W kosmetykach oczyszczających zanieczyszczoną skórę, np. tonikach, żelach oczyszczających i jako dodatek do olejków.
  • Jako składnik szamponów przeciwłupieżowych.
  • Jako dodatek do antybakteryjnych balsamów i żeli, zapobiegających wrastaniu włosków po goleniu.
  • W zabiegach peelingujących, np. w połączeniu z alkoholem etylowym, olejem roślinnym lub PEG-400. W przypadku przeprowadzania peelingów kwasowych należy wykazać się odpowiednią wiedzą i ostrożnością.

Kwasy owocowe powinny być stosowane w okresie o niewielkim nasłonecznieniu (zazwyczaj jesień, zima, wczesna wiosna). W przypadku stosowania preparatów z kwasami złuszczającymi na dzień jest wymagana ochrona przeciwsłoneczna kremem z filtrem minimum 50 SPF. Podczas kuracji kwasami należy unikać ekspozycji na słońce i korzystania z solarium.

W przypadku cery suchej, po 5-6 miesiącach regularnego stosowania preparatów z kwasem salicylowym, należy zrobić kilka miesięcy przerwy a kosmetyki z kwasem salicylowym stosować wyłącznie na zanieczyszczone partie skóry.

W przypadku cery tłustej nie ma potrzeby robienia przerwy w stosowaniu, ponieważ działanie kwasu nie przestaje być efektywne.

Przy produkcji kosmetyków kwas salicylowy może być podgrzewany.

Efektywnie złuszcza naskórek, gdy stanowi od 1 % do 2 % kosmetyku, przy pH 3.

W warunkach domowych polecamy stosować go w stężeniu do 2 %.

Przykładowe rozcieńczenia:

1 % - 1 g kwasu salicylowego + 99 g oleju roślinnego / PEG-400 / alkoholu etylowego (spirytusu)

2 % - 1 g kwasu salicylowego + 49 g oleju roślinnego / PEG-400 / alkoholu etylowego (spirytusu)

Delikatniejsze działanie ma roztwór kwasu salicylowego w oleju roślinnym i w PEG-400. Bardziej drażniące działanie ma roztwór w alkoholu.

W przypadku używania kosmetyków z kwasami złuszczającymi do codziennego użytku warto ustalić odczyn pH kosmetyków z fazą wodną na poziomie minimum 4, aby zminimalizować ryzyko powstawania podrażnień. Jednocześnie odczyn pH nie powinien być zbyt wysoki, aby kwas mógł efektywnie działać. Odczyn pH można zbadać przy pomocy papierków lakmusowych i podwyższyć odrobiną wodorowęglanu sodu.

Uwagi
Surowiec kosmetyczny.

Nie spożywać. Nieodpowiednio stosowany kwas salicylowy może spowodować lekkie i przejściowe podrażnienia skóry i poważne uszkodzenia oczu. Nie wdychać pyłów. Nie stosować bez rozcieńczenia.

Nie stosować na uszkodzoną, podrażnioną skórę, w okresie ciąży, karmienia piersią, w przypadku chorób autoimmunologicznych, licznych znamion, aktywnych stanów zapalnych, opryszczki, alergii, uczulenia na salicylany, podczas kuracji retinoidami, skłonności do powstawania bliznowców, po zabiegu chirurgicznym w miejscu, gdzie miałby być stosowany kwas.

Najlepiej wykonać próbę uczuleniową odpowiednio rozcieńczonym roztworem kwasu salicylowego.

Opinie o produkcie (2)

31 marca 2018

Rozpuściłam go w skwalanie z oliwy z oliwek. Pory mojego męża stały się mniej widoczne. Nie ma już takich problemów z trądzikiem.

8 kwietnia 2018

Polecam do usuwania brodawek.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl