Masło kakaowe organiczne

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 8,50 zł 8.50







ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Theobroma Cacao Seed Butter 

Twarde organiczne, nierafinowane masło roślinne, o przyjemnym, naturalnym zapachu kakaowym, otrzymane przez tłoczenie na zimno nasion drzewa kakaowego (kakaowca właściwego), cennych w kofeinę i teobrominę. Topi się w kontakcie ze skórą. Masło kakaowe jest używane w kosmetologii, perfumiarstwie i farmacji. Przez plemiona afrykańskie bywa stosowane jako maść łagodząca reumatyzm a nawet w przypadku ugryzień przez węże. Jest produktem nietoksycznym, niedrażniącym. Mimo że jest naturalne, praktycznie nie alergizuje. Jest bardzo dobrze tolerowane, jego składniki z łatwością przenikają w głąb skóry. Od 45 % do 55 % masła kakaowego stanowi tłuszcz bogaty w glicerydy kwasów stearynowego, palmitynowego i oleinowego. Jest cenne również w witaminy, magnez, wapń, żelazo i potas. Doskonale natłuszcza, nawilża i odżywia skórę, włosy i paznokcie. Wspomaga mikrocyrkulację skóry. Działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny a do tego nadaje skórze kolor naturalnej, delikatnej opalenizny, przedłuża opaleniznę i pielęgnuje skórę zniszczoną przez słońce. Zawarte w nim przeciwutleniacze i witamina E opóźniają procesy starzenia i sprawiają, że masło dłużej pozostaje świeże i może być przechowywane w temperaturze pokojowej. Uelastycznia skórę. Jest chętnie stosowane w kosmetykach przeciwstarzeniowych, przeciwzmarszczkowych, dla cery suchej, bardzo suchej, nadmiernie zrogowaciałej, wrażliwej, alergicznej, atopowej, zmęczonej, łuszczącej się, przeciw rozstępom u kobiet w ciąży i podczas karmienia piersią. Z powodzeniem jest stosowane u dzieci i niemowląt. Wspomaga walkę ze stanami zapalnymi, łuszczycą, egzemami i AZS. Jest doskonałą odżywką do paznokci i włosów. Ze względu na właściwości pielęgnacyjne i piękny aromat jest chętnie stosowane w balsamach do ciała, w pomadkach i balsamach do ust a także jako dodatek do kąpieli. Może być używane w okolicy oczu.

Działanie

  • Doskonale nawilża, natłuszcza i odżywia skórę.
  • Wspomaga jej regenerację, przyspiesza gojenie i zabliźnianie.
  • Wzmacnia warstwę lipidową skóry, tworzy na jej powierzchni warstewkę ochronną,
  • Pomaga utrzymać odpowiednie nawilżenie skóry.
  • Chroni przed negatywnym wpływem środowiska: mrozem, wiatrem, słońcem, alergenami, chlorowaną wodą i zanieczyszczeniami.
  • Nadaje skórze zdrową barwę delikatnej opalenizny i blask.
  • Przedłuża opaleniznę.
  • Łagodzi niewielkie poparzenia słoneczne.
  • Działa przeciwzapalnie, wspomaga leczenie egzem, AZS, łuszczycy.
  • Opóźnia procesy starzenia.
  • Uelastycznia, ujędrnia, wygładza, i zmiękcza naskórek.
  • Redukuje cellulit, rozstępy i przesuszenie skóry.
  • Wspomaga krążenie krwi.
  • Wzmacnia, odżywia, nawilża, natłuszcza włosy i paznokcie, chroniąc je przed rozdwajaniem i zmniejszając ich łamliwość i wypadanie.
  • Zapach masła kakaowego pozytywnie wpływa na nastrój.
  • Zagęszcza kosmetyki.

Informacje techniczne

Masło (tłuszcz w postaci stałej) roślinne w kolorze od jasnożółtego do żółto-pomarańczowego, o charakterystycznym, kakaowym zapachu. Jest to produkt roślinny, naturalny, dlatego różne partie mogą się od siebie różnić. Masło rozpuszczalne w tłuszczach, nierozpuszczalne w wodzie. 1 ml organicznego masła kakaowego waży około 0,9 g. Jego temperatura topnienia wynosi około 38ºC.

Organiczne masło kakaowe należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, z dala od źródeł ciepła i wilgoci. Posiada naturalne przeciwutleniacze, dlatego można przechowywać je w temperaturze pokojowej, jednak w lodówce dłużej pozostanie świeże.

Surowiec organiczny, nierafinowany.

Nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników i kompozycji zapachowych.

Zastosowanie

Organiczne masło kakaowe jest używane głównie jako składnik balsamów, masełek, kremów do ciała, popękanych dłoni, zrogowaciałych stóp, kolan i łokci, w pomadkach i mazidłach do ust, odżywkach do włosów. Z powodzeniem jest używane do produkcji mydeł i jako aromatyczny dodatek do kąpieli. Stosowane bezpośrednio na skórę nie alergizuje, dlatego jest używane w pojedynkę nawet w okolicy oczu. Może być stosowane w okresie ciąży, karmienia piersią, u niemowląt i dzieci. Szczególnie polecamy je w przypadku cery wrażliwej, alergicznej, bardzo suchej, popękanej, podrażnionej, zniszczonej, dojrzałej.

Organiczne masło kakaowe jest nierafinowane, możliwie mało przetworzone. Aby zachować jego cenne właściwości polecamy nie podgrzewać go powyżej 60oC. Rozpuszcza się w temperaturze około 38ºC.

Jest bardzo twardym masłem. Nadaje kosmetykom bardziej gęstą konsystencję. Polecamy używać je w stężeniu do 80 %, jako składnik fazy olejowej kosmetyku. Rozpuszcza się na skórze, jednak trwa to dość długo a odrobinę masła kakaowego ciężko wydobyć z opakowania. Organiczne masło kakaowe można rozdrobnić w opakowaniu nożem. Jako aromatyczny olej do masażu lub jako pielęgnujący olejek do ciała może być użyty w pojedynkę po roztopieniu, np. w kąpieli wodnej. Masaże masłem kakaowym ujędrniają, odżywiają skórę, zapobiegając rozstępom i cellulitowi.

Masło kakaowe można w różnych proporcjach mieszać z innymi masłami i olejami roślinnymi, tworząc masełka i olejki o wszechstronnym zastosowaniu (należy zwrócić uwagę na zalecane maksymalne stężenie poszczególnych składników). Polecamy mieszanki, które zawierają od 60 % do 80 % masła kakaowego i od 20 % do 40 % płynnych olejów roślinnych. Nadaje mieszance przyjemny, czekoladowy zapach. Aby połączyć masło kakaowe z innymi olejami lub masłami, należy je rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia i stężenia. Masełka i olejki z masłem kakaowym mogą służyć jako baza do peelingów mechanicznych, np. solnych.

W okresie ciąży i karmienia piersią, polecamy stworzyć mieszankę przeciw rozstępom, mieszając masło kakaowe, np. z olejem ze słodkich migdałów i olejem z rokitnika.

Chroni przed mrozem, wiatrem, deszczem, słońcem, alergenami i zanieczyszczeniami środowiska. Jest chętnie stosowane w masłach ochronnych do twarzy, ust i rąk szczególnie w zimie.

Dobry efekt przynosi połączenie w produktach kosmetycznych organicznego masła kakaowego i lanoliny. Masło kakaowe zmniejsza lepkość lanoliny natomiast lanolina wspomaga transport składników w głąb skóry.

W pomadkach i mazidłach do ust doskonale je pielęgnuje. Dodatkowo nadaje im apetyczny, czekoladowy aromat.

W produktach do ciała redukuje jego przesuszenie, doskonale nawilża, chroni, uelastycznia, przeciwdziała stanom zapalnym, rozstępom i cellulitowi. Można wcierać je w ciało, np. po kąpieli, depilacji. Należy chwilę odczekać, aby lepiej się wchłonęło. Pomaga utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia naskórka nawet przez kilkanaście godzin. Stosowane w pojedynkę jest twarde, dlatego należy je wstępnie rozpuścić lub zmieszać z innymi olejami.

Nadaje skórze delikatnie brązowy odcień zdrowej opalenizny. Przedłuża opaleniznę. Łagodzi skutki nadmiernej ekspozycji na słońce.

To doskonała odżywka do paznokci. Odrobina masła kakaowego rozprowadzona na paznokciach wspaniale je odżywia i wzmacnia, nadając im blasku. Pomaga zapuścić zdrowe, naturalne paznokcie, ograniczając ich rozdwajanie i pękanie.

Warto odrobinę rozpuszczonego masła kakaowego nałożyć na włosy na około 15 minut przed ich myciem. Posmarowane włosy należy zabezpieczyć czepkiem kosmetycznym i owinąć ręcznikiem. To naturalna odżywka przeciw łamliwości, przesuszeniu i rozdwajaniu włosów. Nadaje im sprężystość i elastyczność. Chroni je przed negatywnym wpływem środowiska, chlorowanej wody i słońca. Stosowana regularnie zmniejsza skłonność do łupieżu i wypadanie włosów.

Kilka łyżek masła kakaowego można dodać do ciepłej kąpieli (powyżej 38ºC). Nada to jej właściwości pielęgnujących. Masło kakaowe jest używane do produkcji pastylek i kostek do kąpieli. Łączy się je z innymi cennymi dodatkami.

Można stosować je przy produkcji naturalnych mydeł. Liczba zmydlania dla 1 g organicznego masła kakaowego wynosi 136 mg NaOH.

Uwagi

Surowiec kosmetyczny - do użytku zewnętrznego.

Powiązane Receptury

Opinie o produkcie (2)

15 kwietnia 2018

Bardzo przyjemnie pachnie i nadaje zapach masełkom i kremom. Jest twarde, dlatego trzeba je stopić z innym, płynnym olejem, żeby łatwo było je używać. Nawet olej słonecznikowy się nada, ale ja lubię połączenie ze śliwkowym. 50 g masła kakaowego, 50 ml oleju z pestek śliwki i mam masełko jak śliwki w czekoladzie!!!

19 maja 2018

Twarde masełko o zwartej, kruchej konsystencji i przyjemnym, kakaowym zapachu. Szkoda że nie może być używane solo. Jednak idealnie sprawdza się jako składnik domowych masełek, kremików i pomadek. Bardzo dobrze i długotrwałe nawilża i natłuszcza skórę. Nie ma sobie równych.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl