Masło Shea rafinowane

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 3,90 zł 3.90







ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Butyrospermum Parkii Butter

Masło Shea, inaczej Karite, to aromatyczny olej roślinny otrzymywany przez tłoczenie na zimno nasion z owoców drzewa masłowego (masłosza Parki), pochodzącego z Afryki Środkowej. Jest tam tradycyjnie używany przez tubylców, m.in. jako maść ochronna, przeciw rozstępom, do masażu w przypadku bóli mięśniowych i reumatycznych, do pielęgnacji niemowląt i dzieci. Znajduje zastosowanie w lecznictwie, kosmetologii i kulinariach – do wytwarzania czekolady. Oferowany surowiec jest w postaci nierafinowanego, organicznego masełka. Pod wpływem ciepła skóry staje się płynny. Jest produktem w pełni naturalnym i ekologicznym. Nie zawiera konserwantów i substancji zapachowych. Składa się głównie z kwasów tłuszczowych: jednonienasyconego oleinowego (omega-9) i nasyconego stearynowego. Zawiera także kwasy: linolowy, palmitynowy, arachidowy; woski, katechiny – antyutleniacze, trójterpeny, witaminy A, E i F, allantoinę. Dlatego szczególnie sprawdza się w przypadku cery suchej, bardzo suchej, zniszczonej, wrażliwej, alergicznej, dojrzałej, nadmiernie łuszczącej i zrogowaciałej. Pozostawia na skórze warstewkę ochronną, która chroni przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych, np. mrozem, wiatrem, słońcem, alergenami i zanieczyszczeniami środowiska. To naturalny filtr przeciwsłoneczny. Doskonale nawilża, natłuszcza, regeneruje i uelastycznia naskórek. Opóźnia procesy starzenia. W kosmetologii stosuje się go głównie w kremach i maściach ochronnych, balsamach i masełkach do ciała, ust, stóp a także w odżywkach do włosów. Wspomaga walkę z cellulitem, rozstępami, łuszczycą, trądzikiem, egzemami i AZS. Może być stosowany do wszystkich typów skóry, lecz w przypadku cery tłustej, zanieczyszczonej polecamy stosować go wyłącznie na noc, najlepiej w połączeniu z innymi, lekkimi olejami o niskim potencjale komedogennym. Mimo że to produkt naturalny, praktycznie nie alergizuje. Można go używać w okolicy oczu.

Działanie

  • Doskonale nawilża, natłuszcza i odżywia skórę.
  • Wspomaga jej regenerację.
  • Wzmacnia warstwę lipidową skóry, tworzy na jej powierzchni warstewkę ochronną.
  • Pomaga utrzymać odpowiednie nawilżenie skóry.
  • Chroni przed negatywnym wpływem środowiska: mrozem, wiatrem, słońcem, alergenami, chlorowaną wodą i zanieczyszczeniami.
  • Jest naturalnym, delikatnym filtrem przeciwsłonecznym o współczynniku ok. 2 – 3.
  • Wzmacnia cement międzykomórkowy w warstwie rogowej skóry.
  • Uelastycznia i zmiękcza naskórek.
  • Redukuje cellulit, rozstępy i przesuszenie skóry.
  • Opóźnia procesy starzenia.
  • Łagodzi i koi powierzchowne podrażnienia, ranki, niewielkie poparzenia słoneczne i wypryski, przyspiesza ich gojenie.
  • Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
  • Wspomaga krążenie krwi.
  • Zmniejsza obrzęki.
  • Wzmacnia, nawilża, natłuszcza włosy, chroniąc je przed rozdwajaniem i zmniejszając ich łamliwość.

Informacje techniczne

Masło roślinne - tłuszcz w postaci stałej masy, gęstej pasty, w kolorze białym, słomkowym lub jasnożółtym, bez zapachu. Jest to produkt roślinny, naturalny, dlatego różne partie mogą się od siebie różnić. Masło rozpuszczalne w tłuszczach, nierozpuszczalne w wodzie. 1 ml masła Shea rafinowanego waży około 0,91 g.

Może być podgrzewane. Jego temperatura topnienia wynosi od 28oC do 35oC.

Rafinowane masło Shea należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym miejscu, z dala od nasłonecznienia, źródeł ciepła i wilgoci. Można przechowywać je w lodówce.

Nie zawiera konserwantów.

Zastosowanie

Masło Shea rafinowane jest używane głównie jako składnik ochronnych, regenerujących maści, kremów, balsamów, jako masełko do ciała, popękanych stóp, kolan, łokci, ust a także w odżywkach i maskach do włosów. Stosowane bezpośrednio na skórę nie alergizuje, dlatego jest używane w pojedynkę nawet w okolicy oczu. Może być stosowane w przypadku wszystkich typów skóry, także u niemowląt i dzieci. Szczególnie polecamy je w przypadku cery wrażliwej, alergicznej, bardzo suchej, popękanej, podrażnionej, zniszczonej, dojrzałej. W przypadku cery tłustej lub jeśli warstewka ochronna jest nieprzyjemna, polecamy stosować je wyłącznie na noc, co kilka dni lub w połączeniu z innymi, lekkimi olejami o niskim potencjale komedogennym (np. olejem lnianym, słonecznikowym, konopnym, z wiesiołka).

Masło Shea rafinowane można podgrzewać, dlatego można wprowadzić je do fazy olejowej przy produkcji kremów, mleczek, masełek, olejków i balsamów na ciepło. Zmieszanie go z innymi olejami niewrażliwymi na podgrzewanie jest niezwykle proste. Wystarczy odmierzyć odpowiednie ilości masełka i olejów, podgrzewać je w kąpieli wodnej aż się rozpuszczą, całość wymieszać i pozostawić do wystygnięcia i ewentualnego stężenia. Można mieszać je w różnych proporcjach z innymi masłami i olejami roślinnymi, tworząc masełka i olejki o wszechstronnym zastosowaniu (należy zwrócić uwagę na zalecane maksymalne stężenie poszczególnych składników). Nie posiada zapachu. Można dodać do niego odrobinę odpowiedniego, ulubionego olejku eterycznego. Do nieco rozrzedzonego płynnymi olejami, schłodzonego masła Shea łatwiej wprowadzić cenne oleje wrażliwe na podgrzewanie.

W okresie ciąży i karmienia piersią, polecamy stworzyć mieszankę przeciw rozstępom, mieszając masło Shea, np. z olejem ze słodkich migdałów i olejem z rokitnika.

Chroni przed mrozem, wiatrem, deszczem, słońcem, alergenami i zanieczyszczeniami środowiska. Jest chętnie stosowane jako masło ochronne do twarzy, ust i rąk szczególnie w zimie. Odżywia paznokcie. Polecamy zabrać je na wypad na narty.

Zastosowane na delikatne poparzenia słoneczne, ranki, wypryski, łuszczycę, egzemy, AZS, wypryski łagodzi i przyspiesza ich gojenie.

Odrobina masła Shea rozpuszczona w dłoniach i wtarta we włosy działa jak naturalna odżywka przeciw łamliwości, przesuszeniu i rozdwajaniu włosów. Chroni je przed negatywnym wpływem środowiska.

Masło Karite może być stosowane w okolicy oczu, opóźniając procesy starzenia, zmniejszając obrzęki, zmiękczając i wygładzając skórę.

W produktach do ciała redukuje jego przesuszenie, doskonale nawilża, chroni, uelastycznia, przeciwdziała rozstępom i cellulitowi. Można wcierać je w ciało, np. po kąpieli. Należy chwilę odczekać, aby lepiej się wchłonęło. Pomaga utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia naskórka nawet przez kilkanaście godzin.

Delikatnie podgrzane i rozpuszczone w kąpieli wodnej masło Shea jest używane jako gęsty olej do masażu. Można również odrobinę masła rozpuścić w dłoniach i po chwili rozsmarowywać po ciele podczas masażu. Taki masaż nie tylko pielęgnuje skórę, ale również wspomaga walkę z bólami mięśniowymi, reumatycznymi, rozstępami i cellulitem.

U dzieci i niemowląt masło Shea rafinowane jest stosowane głównie jako krem ochronny na dwór, na przesuszoną skórę, w przypadku alergii na sklepowe kremy i balsamy, pod pieluszkę, przeciwdziałając odparzeniom.

Można stosować je przy produkcji naturalnych mydeł. Liczba zmydlania dla 1 g masła Shea wynosi 128 mg NaOH.

Uwagi

Surowiec kosmetyczny - do użytku zewnętrznego.

Opinie o produkcie (4)

14 lutego 2018

Świetna baza do masełek. Dodaję też do kremów na ciepło, bo masło rafinowane można podgrzewać.

20 marca 2018

Używam tego masła przy produkcji mydeł. Jest w wielu recepturach dla początkujących. Sprawdza się w tym przypadku.

31 sierpnia 2018

Świetnie radzi sobie z natłuszczaniem moich alergicznych dłoni. Krem z jego niewielkim udziałem był idealny zarówno do twarzy a jak się później okazało również do dłoni w trakcie reakcji alergicznej ;) Obecnie wykorzystuje na surowo do rąk.

7 marca 2019

Intensywnie odżywia, chroni i nawilża skórę. Stosuję zamiast kremu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl