Tradycyjne czarne mydło afrykańskie

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 11,50 zł 11.50








ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Saponified Buturospermum Parkii Butter, Saponified Cocos Nucifera Oil, Saponified Elaesis Guineensis Oil, Theobroma Cacao Ash

Oferowane czarne mydło jest otrzymywane tradycyjną metodą, od wieków przekazywaną z pokolenia na pokolenie wśród plemion afrykańskich. Jest w pełni naturalne, otrzymywane z tłuszczów roślinnych: nierafinowanego masła Shea, nierafinowanych olejów kokosowego i z olejowca gwinejskiego. Oleje te łączy się z popiołem otrzymanym z suszonych strąków kakaowca i odrobiną wody. Taka mieszanka po kilkutygodniowym dojrzewaniu staje się pełnowartościowym, tradycyjnym mydłem afrykańskim. Nie ma formy tradycyjnych kostek mydlanych. Dzięki dużej zawartości gliceryny jest wyjątkowo miękka. Można ją kształtować w dłoniach. Jest produktem w pełni naturalnym, dlatego jego kolor i struktura są niejednorodne, mogą różnić się w zależności od partii. Posiada charakterystyczny zapach, wynikający z zastosowania nierafinowanych składników roślinnych. Mimo naturalnego składu, dobrze się pieni i oczyszcza skórę. Zawiera znaczne ilości żelaza, witamin E i A. Skóra po użyciu czarnego mydła afrykańskiego jest nawilżona. Produkt jest uznany za niedrażniący dla skóry, jednak reakcje na dane składniki są indywidualne. Jest używany jako szampon do włosów, mydło do ciała i twarzy. Należy unikać kontaktu z oczami. Działa antyseptycznie i przeciwzapalnie, dlatego jest polecane przede wszystkim do cery tłustej, trądzikowej, zanieczyszczonej, łojotokowej, z trądzikiem różowatym, egzemą, łuszczycą, w przypadku łupieżu. Nawilża, natłuszcza i odżywia, dlatego sprawdza się także w przypadku suchej skóry. Można formować z niego kostki mydlane i dodawać go do formulacji z bazami mydlanymi.

Właściwości

  • Opiera się na składnikach roślinnych, może być stosowany przez Wegan,
  • Posiada dobre właściwości spieniające,
  • Dobrze nawilża i wygładza skórę, równocześnie skutecznie ją oczyszczając, dzięki wysokiej zawartości gliceryny,
  • Natłuszcza w związku z zawartością niezmydlonych olejów,
  • Odżywia dzięki zawartości witamin i minerałów,
  • Działa antyseptycznie i przeciwzapalnie,
  • Przyspiesza gojenie drobnych ranek, np. po depilacji,
  • Nie działa drażniąco na skórę,
  • Sprawdza się przy pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej, ze stanami zapalnymi,
  • Posiada charakterystyczne kolor, zapach i konsystencję, wynikające z tradycyjnej metody przygotowania i zastosowania nierafinowanych składników roślinnych,
  • Jest miękki, można formować go w dłoniach i nadawać mu kształt kostek mydlanych,
  • Może być podgrzewany i odlewany, np. jako dodatek do baz mydlanych. Nie należy go przegrzewać, dopuszczać do wrzenia,

Informacje techniczne

Plastyczna, niejednorodna masa mydlana w odcieniach brązu, o charakterystycznym zapachu.

Czarne mydło afrykańskie należy przechowywać w suchym miejscu, chłodnym miejscu, z dala od nasłonecznienia i źródeł ciepła, maksymalnie w temperaturze pokojowej.

Nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników, węgla drzewnego i substancji zapachowych.

Zastosowanie
Czarne mydło afrykańskie służy do mycia ciała i twarzy. Należy unikać kontaktu z oczami. Sprawdza się w przypadku stanów zapalnych, łuszczycy, trądziku, trądziku różowatego, łojotoku, ale również nadwrażliwości i suchości skóry.

Jest stosowane jako szampon do skóry głowy z łupieżem, łuszczycą, łojotokiem, ŁZS. W zależności od włosów może pozostawiać je natłuszczone lub tępe w odczuciu.

Z czarnego mydła afrykańskiego można formować kruche kostki mydła. Można również dodać je do formulacji z bazą mydlaną, aby otrzymać bardziej twarde kostki mydlane.

Czarne mydło afrykańskie po użyciu powinno być przeniesione w ciemne, suche miejsce.

W połączeniu z hydrolatem lub wodą destylowaną tworzy delikatne emulsje myjące.

Uwagi
Surowiec kosmetyczny - do użytku zewnętrznego, nie spożywać.

Po użyciu mydeł należy zmyć ze skóry ich pozostałość wodą.

Unikać kontaktu z oczami.

Produkt nietoksyczny w normalnych warunkach użytkowania. Nie należy go przegrzewać, dopuszczać do wrzenia.

Opinie o produkcie (1)

15 kwietnia 2018

Fajne mydełko. Dobrze oczyszcza. Delikatnie się pieni. Jest wydajne i wyjątkowe.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl