Mleczan sodu

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 3,40 zł 3.40




ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Sodium Lactate, Aqua

Wodny, 60 % roztwór mleczanu sodu – soli sodowej naturalnego kwasu mlekowego. Mleczan sodu naturalnie występuje w skórze, jako składnik naturalnego czynnika nawilżającego (NMF). Nawilża efektywniej od gliceryny, mocznika, kwasu hialuronowego czy sorbitolu. Wspomaga utrzymanie w skórze odpowiedniego poziomu nawilżenia. Ponadto służy do regulacji odczynu pH kosmetyków.

Działanie

  • Silnie nawilża naskórek.
  • Wspomaga utrzymanie odpowiedniego poziomu nawilżenia.
  • Działa przeciwbakteryjnie.
  • Łagodzi wysuszające i drażniące działanie detergentów.
  • Zmniejsza odczucie tłustości w kremach i balsamach z zawartością olejów i maseł.
  • Reguluje odczyn pH kosmetyków – podnosi go. Neutralizuje działanie kwasów (np. kwasu glikolowego, szikimowego i laktobionowego).
  • Naturalnie, delikatnie konserwuje kosmetyki.

Informacje techniczne

Jasnożółta ciecz o delikatnym zapachu, łatwo rozpuszczalna w wodzie, nierozpuszczalna w olejach. Orientacyjnie 1 ml mleczanu sodu waży około 1,33 g.

pH 10 % roztworu wodnego wynosi około 6,5.

pH 60 % roztworu wodnego wynosi około 8,5.

Mleczan sodu należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w suchym miejscu.

Zastosowanie

Mleczan sodu jest stosowany w kosmetykach do wszystkich typów skóry. Jest polecany szczególnie dla cery przesuszonej, wrażliwej, skłonnej do podrażnień i z trądzikiem.

Często jest stosowany zamiast gliceryny, ponieważ nie powoduje takiego uczucia lepkości.

W kosmetykach przeciwtrądzikowych chętnie łączy się go z kwasem mlekowym, regulującym procesy rogowacenia naskórka.

Jest stosowana przede wszystkim:

  • Jako składnik kosmetyków, np. toników, maseczek, serum, kremów, balsamów, żeli pod prysznic, odżywek i szamponów do włosów.
  • W preparatach z kwasami złuszczającymi, np. w tonikach z kwasami AHA i PHA.
  • Do podwyższania odczynu pH kosmetyków (np. zamiast wodorowęglanu sodu).
  • Przy produkcji mydeł – utwardza, zmniejsza pękanie, poprawia właściwości nawilżające. Dodaje się go tuż przed przelaniem do form.

Stosowane stężenia:

Działanie nawilżające w kosmetykach otrzymuje się przez zastosowanie stężenia do 8 %.

W mydłach mleczan sodu powinien stanowić do 5 %.
Uwagi

Surowiec kosmetyczny.

Nie spożywać.

U osób wrażliwych, może powodować podrażnienia oczu.

Opinie o produkcie (2)

20 marca 2018

Dobry, nawilżający zamiennik dla wodorowęglanu sodu.

17 maja 2018

Dobrze nawilża bez zapychania porów. Kosmetyki z mleczanem nie są takie lepkie jak z gliceryną. Sam mleczan jest mniej lepki od gliceryny i łatwiej go wydobyć z opakowania.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl