Mocznik

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 1,50 zł 1.50




ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Urea

Mocznik to higroskopijna substancja, końcowy produkt przemiany metabolicznej białek w organizmie człowieka, naturalnie występujący w skórze, jako składnik naturalnego czynnika nawilżającego (NMF). Wspomaga utrzymanie w niej odpowiedniego poziomu nawilżenia. Jest niedrażniący, nie wywołuje uczuleń. W zależności od użytego stężenia wykazuje różnorodne działanie. Znajduje zastosowanie w pielęgnacji wszystkich typów cery.

Działanie

  • Jest higroskopijny – wiąże wodę i przeciwdziała jej wyparowaniu.
  • W stężeniu do 2 % pobudza odnowę komórkową i regenerację skóry, przyspiesza procesy gojenia.
  • W stężeniu od 5 % do 10 % zmiękcza, nawilża naskórek i ujędrnia.
  • W wyższym stężeniu (powyżej 10 %) działa keratolitycznie, złuszczając zewnętrzną warstwę martwych komórek naskórka. Przerywa wiązania wodorowe w keratynie, zwiększając jej denaturację i rozpuszczalność. Silnie zmiękcza i wygładza naskórek. Wzmacnia działanie emolientów i przenikanie substancji aktywnych w głąb skóry. Działa przeciwbakteryjnie.

Informacje techniczne

Drobne, białe kryształki, o charakterystycznym zapachu, łatwo rozpuszczalne w wodzie, alkoholu i glicerynie, nierozpuszczalne w olejach. Orientacyjnie 1 ml mocznika waży około 0,72 g.

Mocznik należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym (poniżej 25oC), dobrze wentylowanym, suchym miejscu.
Zastosowanie

Mocznik jest stosowany do wszystkich typów skóry. Szczególnie dobrze sprawdza się w produktach do bardzo suchej skóry, wrażliwej, z egzemą, AZS, łuszczycą, przy nadmiernym rogowaceniu naskórka, do pięt i stóp, w kuracjach trądziku. W niewielkim stężeniu może być użyty w nawilżających preparatach do okolicy oczu.

Jest stosowany przede wszystkim:

  • Jako składnik kosmetyków nawilżających i kojących, np. toników, maści do popękanej skóry, kremów do rąk, balsamów i żeli pod prysznic.
  • W kosmetykach do cery trądzikowej, zanieczyszczonej, np. płynach po goleniu, złuszczających tonikach i kremach.
  • W preparatach przeciwsłonecznych.
  • Jako składnik maści i kremów do nadmiernie zrogowaciałego naskórka, np. pięt, kolan, łokci. W tym przypadku używa się go w stężeniu powyżej 10 %, nawet do 40 %, często w połączeniu z kwasem mlekowym.
  • W kosmetykach przeciwłupieżowych.
  • W zabiegach peelingujących. W przypadku przeprowadzania peelingów chemicznych należy wykazać się odpowiednią wiedzą i ostrożnością.

Stosowane stężenia:

Zalecamy jego stężenie w kosmetykach od 1 % do 15 %. Zazwyczaj używa się go w stężeniu od 2 % do 5 %. W złuszczających kremach do mocno zrogowaciałych pięt nawet do 40 %.

Mocznik łatwo ulega hydrolizie, dlatego zazwyczaj używa się go w połączeniu ze stabilizatorami, np. kwasem mlekowym. Odczyn pH kosmetyku, w którym znajduje się mocznik powinien być lekko kwasowy, np. 5.
Uwagi

Surowiec kosmetyczny.

Nie spożywać.

Opinie o produkcie (3)

19 marca 2018

Genialny produkt. Bardzo dobrze nawilża i zmiękcza skórę. Dzięki niemu nie mam już problemu z twardymi piętami. Używałam go w kremie z mocznikiem z receptury z tej strony. Rewelacja. Polecam wszystkim.

30 marca 2018

O jego działaniu przekonałam się w kremie z mocznikiem do stóp. Działa fantastycznie. Ciężko znaleźć inny składnik o podobnym działaniu. Dobrze się rozpuszcza. Intensywnie nawilża.

8 kwietnia 2018

Dobrze nawilża. Nie zapycha porów. Moja skóra trądzikowa jest w lepszej kondycji odkąd stosuję tonik z mocznikiem zamiast gliceryny.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl