PEG 400

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 6,50 zł 6.50




ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI PEG 8

PEG 400 (glikol polietylenowy) to higroskopijny humektant, zwiększający rozpuszczalność wielu substancji nierozpuszczalnych w wodzie. To łagodna, nawilżająca alternatywa dla drażniącego alkoholu etylowego przy wykonywaniu peelingów kwasowych. Stanowi dobrą bazę maseczek i żeli, np. z kwasem azelainowym czy salicylowym. Jest uznany za surowiec bezpieczny i niedrażniący.

Działanie

  • Silnie nawilża skórę.
  • Ma właściwości konserwujące kosmetyki.
  • Zwiększa rozpuszczalność wielu substancji, np. kwasu salicylowego i kwasu azelainowego.
  • Polepsza wchłanianie składników aktywnych, zawartych w kosmetykach.
  • Pozytywnie wpływa na rozsmarowywalność kosmetyków.
  • Zmniejsza lepkość niektórych substancji, np. gliceryny i d-pantenolu.

Informacje techniczne

Bezbarwna lub żółtawa, lepka ciecz o delikatnym zapachu, łatwo rozpuszczalna w wodzie, glicerynie i alkoholach, nierozpuszczalna w olejach. 1 ml PEG 400 waży około 1,13 g.

pH 5 % roztworu wodnego wynosi około 7.

PEG-400 należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym, suchym miejscu, maksymalnie w temperaturze pokojowej.
Zastosowanie

PEG 400 jest stosowany przede wszystkim:

  • W peelingach i tonikach kwasowych, np. z kwasem salicylowym (saliPEG) czy azelainowym, jako nawilżająca, bezpieczna, łagodnie działająca alternatywa dla drażniącego etanolu. Peelingi kwasowe na bazie PEG 400 są delikatne, zminimalizowane jest ryzyko nadmiernego łuszczenia i podrażnień. Złuszczają zewnętrzną, martwą warstwę naskórka, oczyszczają go i wygładzają. Zapobiegają wrastaniu włosków po goleniu i powstawaniu trądziku. Redukują przebarwienia i ujędrniają zwiotczałą skórę.
  • Jako baza maseczek, głównie z trudno rozpuszczalnymi kwasami i ekstraktami. Zwiększa ich rozpuszczalność, przy wyższych stężeniach często tworząc równomiernie rozproszone zawiesiny.
  • Jako składnik różnych kosmetyków, np. żeli, serum, kremów, balsamów, szamponów. Polepsza przenikanie substancji czynnych i działa konserwująco.

Stosowane stężenia:

Zalecamy stężenie PEG-400 w kosmetykach od 1 % do 15 % a w peelingach kwasowych do 90 %.

Uwagi

Surowiec kosmetyczny.

Do użytku zewnętrznego.

Opinie o produkcie (1)

29 maja 2018

Świetna baza do maseczek z kwasem salicylowym, azelainowym i migdałowym. Tworzy fajną zawiesinę, którą rozprowadza się po skórze, jak maseczkę. Nie wchłania się za szybko. Dobrze się aplikuje.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl