Olej z dyni organiczny

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 6,50 zł 6.50
















ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Cucurbita Pepo Seed Oil

Oferowany olej jest otrzymywany przez tłoczenie na zimno pestek dyni. To produkt w pełni naturalny, organiczny i nierafinowany. Jest bogaty w NNKT. Ponad połowę tego oleju stanowi kwas linolowy (omega-6), jedną czwartą kwas oleinowy (omega-9), 12 % kwasu palmitynowy a 6 % kwasu stearynowy. Jest cenny w cały wachlarz witamin: A, beta-karoten, z grupy B, C, E, i K, skwalen, cynk, potas i selen. Jest dobrze tolerowany, nietoksyczny, nie powoduje podrażnień.

Działanie

  • Nawilża, natłuszcza, odżywia i wygładza skórę.
  • Uelastycznia, ujędrnia skórę, zmniejsza zmarszczki.
  • Zapobiega powstawaniu rozstępów.
  • Rozjaśnia przebarwienia i blizny.
  • Wspomaga oczyszczanie skóry.
  • Ma pozytywny wpływ na stan naczyń krwionośnych.
  • Zmniejsza łamliwość i wypadanie włosów.
  • Wspomaga przenikanie substancji aktywnych.

Informacje techniczne

Oferowany olej jest cieczą w kolorze od żółtego do brązowego, o czerwonawym lub zielonkawym odcieniu, o charakterystycznym zapachu. To produkt naturalny, dlatego różne partie mogą się od siebie różnić. Rozpuszcza się w tłuszczach, nie rozpuszcza w wodzie. 1 ml oleju waży 0,92 g.

Organiczny olej z pestek dyni należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym miejscu, z dala od nasłonecznienia, źródeł ciepła, zapłonu i wilgoci. Najlepiej przechowywać go w lodówce.

Surowiec naturalny, organiczny, nierafinowany.

Zastosowanie

Organiczny olej dyniowy może być stosowany do wszystkich typów skóry.  Jest chętnie stosowany w przypadku cery suchej, popękanej, łuszczącej się, wrażliwej, alergicznej, naczynkowej, dojrzałej, starzejącej się, ale również przebarwionej i zanieczyszczonej.

Może być stosowany w okolicy oczu.

Ze względu na intensywny kolor i możliwość farbowania zaleca się stosować go w stężeniu 10 % - 20 %, w połączeniu z innymi olejami.

Jest stosowany przede wszystkim:

  • W codziennej pielęgnacji w połączeniu z innymi olejami i masłami.
  • Jako składnik kosmetyków – np. kremów do twarzy, ciała i przesuszonych, spękanych dłoni i stóp, serum rozjaśniających przebarwienia, balsamów, odżywek do włosów i paznokci.
  • W olejkach do masażu ciała, w połączeniu z innymi olejami (np. ze słodkich migdałów czy jojoba) i dodatkiem odpowiednich olejków eterycznych.
  • W olejkach i masełkachprzeciw rozstępom.
  • Jako dodatek do gotowych emulsji, np. kremów i balsamów.
  • W OCM (Oil Cleansing Method – oczyszczanie skóry olejami naturalnymi) – polecany szczególnie dla cery przebarwionej i zanieczyszczonej.
  • Do olejowania i zabezpieczania końcówek włosów, wcierania w skórę głowy.

Organiczny olej z dyni nieodporny na ciepło. Przy produkcji kosmetyków polecamy dodawać go:

  • W fazie dodatków –  do gotowego kosmetyku, w temperaturze poniżej 40ºC.
  • Do fazy olejowej, przy produkcji kosmetyków na zimno.
Uwagi

Surowiec kosmetyczny - do użytku zewnętrznego.

Opinie o produkcie (2)

18 stycznia 2018

Sprawdza się jako dodatek w OCM przy cerze zanieczyszczonej, tłustej, trądzikowej. Mam dzięki niemu mniej zaskórników.

20 marca 2018

Nie zapchał moich porów, mimo że mam do tego tendencję. Skóra wygląda zdrowo, ma ładny kolor. Polecam do cery ze skłonnością do zaskórników.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl