Olej Monoi naturalny

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 9,50 zł 9.50







ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Cocos Nucifera Oil, Gardenia Taitensis Flower Extract

Olej Monoi powstaje przez macerację kwiatów gardenii tahitańskiej w zimnotłoczonym oleju kokosowym. Proces pozyskiwania tego cennego oleju jest tradycyjnie przekazywany z pokolenia na pokolenie wśród mieszkańców wysp polinezyjskich. Jest dobrze tolerowany. Stosuje się go do całego ciała, twarzy, w okolicy oczu, do włosów, paznokci, również u niemowląt.

Nazwa „Monoi” oznacza pachnący olej i jest bardzo trafna, bowiem olej intensywnie pachnie egzotycznymi kwiatami gardenii. Gardenia to narodowy kwiat Tahiti. Często ozdabia włosy Polinezyjek. Wzbogacony wyciągiem z nich olej kokosowy zyskuje dodatkowe właściwości. Zawiera olejki eteryczne, salicylan metylu, sterole, cynk, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, witaminy: z grupy B, C, E. Działa silniej przeciwzapalnie, dezynfekująco, przeciwgrzybicznie i przeciwbólowo. Wspomaga gojenie drobnych ranek, podrażnień, poparzeń posłonecznych i wyprysków. Długotrwale nawilża – nawet do 8 godzin. Jest afrodyzjakiem. Wspomaga leczenie łupieżu.

Olej kokosowy otrzymuje się z orzechów palmy kokosowej, porastającej morskie przybrzeża tropików. Znajduje zastosowanie w kosmetyce, aromaterapii, cukiernictwie i farmacji. Tłuszcz kokosowy w temperaturze poniżej 25oC tężeje, nabiera konsystencji masła. W temperaturze powyżej 25oC jest w formie płynnego oleju. Dzięki temu łatwo się rozsmarowuje i topi w kontakcie ze skórą. Olej kokosowy jest bogaty w kwasy tłuszczowe oleinowy (omega-9) i linolowy (omega-6). Na tle innych olejów wyróżnia go wysoka zawartość glicerydów kwasów laurynowego, mirystynowego, palmitynowego, kaprylowego i kaprynowego. Nawilża, natłuszcza, wygładza i uelastycznia skórę. Zapobiega powstawaniu rozstępów, np. w okresie ciąży. Jest emolientem. Pozostawia na skórze warstewkę ochronną, która chroni przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych, np. mrozem, wiatrem, słońcem, alergenami i zanieczyszczeniami środowiska. Dzięki zawartości kwasu laurynowego, wyjątkowo dobrze penetruje w głąb włosów i paznokci, odbudowując je od wewnątrz. Pozytywnie wpływa na skórę atopową, suchą, bardzo suchą, opaloną i dojrzałą. Łagodzi łuszczenie, podrażnienia i swędzenie. Powoduje delikatne uczucie chłodu. Może być stosowany bezpośrednio na skórę, nawet w okolicy oczu, np. w preparatach do demakijażu. Stanowi dobrą bazę do sporządzania maści, mleczek, balsamów i kremów.

Działanie

  • Doskonale nawilża, natłuszcza i odżywia skórę.
  • Wspomaga jej regenerację.
  • Wzmacnia warstwę lipidową skóry, tworzy na jej powierzchni warstewkę ochronną.
  • Pomaga utrzymać odpowiednie nawilżenie skóry nawet do 8 godzin.
  • Chroni przed negatywnym wpływem środowiska: mrozem, wiatrem, słońcem, alergenami, zanieczyszczeniami, chlorowaną i słoną wodą.
  • Uelastycznia, wygładza i zmiękcza naskórek.
  • Delikatnie rozjaśnia i rozświetla.
  • Przeciwdziała rozstępom, łuszczeniu i przesuszeniu skóry.
  • Opóźnia procesy starzenia, działa antyoksydacyjnie.
  • Działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i przeciwgrzybiczo.
  • Łagodzi i koi powierzchowne podrażnienia, ranki, wypryski, niewielkie poparzenia słoneczne i ugryzienia owadów, dodatkowo przyspiesza ich gojenie.
  • Zmniejsza swędzenie.
  • Wspomaga walkę ze stanami alergicznymi i zapalnymi, np. egzemami, AZS, łuszczycą.
  • Działa przeciwbólowo.
  • Wzmacnia, nawilża, natłuszcza, regeneruje włosy i paznokcie, chroniąc je przed rozdwajaniem i zmniejszając ich łamliwość.
  • Nadaje przyjemny zapach tropikalnych kwiatów.
  • Jest afrodyzjakiem.

Informacje techniczne

Półstały olej roślinny o kolorze białym, o charakterystycznym, dość intensywnym zapachu kwiatowym. Jest to produkt roślinny, naturalny, dlatego różne partie mogą się od siebie różnić. Rozpuszczalny w tłuszczach, nierozpuszczalny w wodzie. 1 ml oleju Monoi waży około 0,9 g. Jego temperatura topnienia wynosi około 25oC. W temperaturze powyżej 25oC staje się przejrzystym, płynnym, bezbarwnym lub delikatnie żółtym olejem. W temperaturze poniżej 20oC jest stałym tłuszczem (masłem) o białym kolorze. Jest wrażliwy na podgrzewanie. Nie podgrzewać!

Olej Monoi należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym miejscu, w temperaturze poniżej 25oC, z dala od nasłonecznienia, źródeł ciepła i wilgoci. Najlepiej przechowywać go w lodówce.

Produkt nietoksyczny.

Nie zawiera konserwantów, barwników i sztucznych substancji zapachowych.

Zastosowanie

Olej Monoi jest używany głównie jako samodzielny olejek do ciała, jako składnik ochronnych, regenerujących, łagodzących maści, kremów, balsamów, mleczek, w odżywkach i maskach do włosów, ale także do demakijażu, masażu i jako aromatyczny dodatek do kąpieli. Może być używane w okolicy oczu, w okresie ciąży i karmienia piersią. Łagodzi podrażnienia, stany zapalne, egzemy, AZS. Zmniejsza odczuwanie świądu i delikatnie ochładza. Przynosi ulgę w przypadku zmian alergicznych, także u dzieci. Szczególnie polecamy je w przypadku cery podrażnionej, wrażliwej, alergicznej, bardzo suchej, popękanej, podrażnionej, zniszczonej i dojrzałej.

Oleju Monoi nie należy podgrzewać. Można wykorzystać go przy produkcji kosmetyków na zimno lub dodawać go w fazie dodatków do gotowego, schłodzonego kosmetyku. Wysoka temperatura niszczy zapach i niektóre właściwości oleju.

Można mieszać go w różnych proporcjach z innymi olejami roślinnymi, tworząc olejki o wszechstronnym zastosowaniu (należy zwrócić uwagę na zalecane maksymalne stężenie poszczególnych składników). Nadaje mieszance charakterystyczny, przyjemny, kwiatowy zapach. Olej Monoi łatwo rozpuścić i połączyć z innymi olejami. Rozpuszcza się już w temperaturze około 25oC. Olej Monoi może służyć jako baza do peelingów mechanicznych, np. solnych.

W okresie ciąży i karmienia piersią, polecamy stworzyć olejek przeciw rozstępom, mieszając olej Monoi, np. z olejem ze słodkich migdałów i olejem z rokitnika. Taka mieszanka zapobiega powstawaniu rozstępów, pomaga zmniejszyć już istniejące i redukuje swędzenie rozciągającej się skóry i podrażnienia wyjątkowo wrażliwej skóry.

Chroni przed mrozem, wiatrem, deszczem, słońcem, alergenami i zanieczyszczeniami środowiska. Jest chętnie stosowane w kremach i maściach ochronnych do twarzy, ust i rąk szczególnie w zimie. W lecie łagodzi skutki nadmiernej ekspozycji na słońce.

W pomadkach i mazidłach do ust doskonale je pielęgnuje. Dodatkowo nadaje im piękny, kwiatowy aromat.

W produktach do ciała redukuje jego przesuszenie, doskonale nawilża, chroni, uelastycznia, przeciwdziała stanom zapalnym, alergicznym, rozstępom i cellulitowi. Można wcierać go w ciało, np. po kąpieli, depilacji. Należy chwilę odczekać, aby lepiej się wchłonął. Pomaga utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia naskórka nawet przez osiem godzin. Rozpuszcza się w temperaturze 25oC, dlatego łatwo rozsmarowuje się na skórze. Nadaje mu kwiatowy aromat. To idealny olejek do masażu. Ułatwia poślizg a do tego pięknie pachnie. Jest afrodyzjakiem. Może służyć jako delikatne, naturalne perfumy, jednak ich zapach utrzymuje się krócej niż drogeryjnych perfum.

Działa jak odżywka do paznokci. Odrobina oleju Monoi rozprowadzona na paznokciach odżywia je i wzmacnia, nadając im blask. Pomaga zapuścić zdrowe, naturalne paznokcie, ograniczając ich rozdwajanie i pękanie.

Używa się go do olejowania włosów i na ich końcówki. Warto odrobinę rozpuszczonego oleju Monoi nałożyć na włosy na około 15 - 30 minut przed ich myciem. Posmarowane włosy należy zabezpieczyć czepkiem kosmetycznym i owinąć ręcznikiem. To naturalna odżywka przeciw łamliwości, przesuszeniu i rozdwajaniu włosów. Regeneruje je od wewnątrz. Nadaje im sprężystość i elastyczność. Ułatwia rozczesywanie. Chroni przed negatywnym wpływem środowiska, słońca, chlorowanej i morskiej wody. Regularne stosowanie oleju Monoi na skórę głowy przeciwdziała łupieżowi, łagodzi podrażnienia i swędzenie głowy. Można również odrobinę oleju rozprowadzić na wilgotnych włosach przed ich rozczesywaniem.

Olej Monoi wzmacnia także rzęsy i brwi. Domową odżywkę do rzęs i brwi można otrzymać, np. przez zmieszanie 5 ml oleju Monoi, 5 ml oleju rycynowego i 0,5 ml witaminy E w postaci alfa-tokoferolu – w tej formie jest oferowana w naszym sklepie.

Może być używany do demakijażu. Pomaga pozbyć się nawet wodoodpornego makijażu.

Kilka łyżek naturalnego oleju Monoi można dodać do ciepłej kąpieli. To naturalny emolient. Kąpiel z olejem Monoi ma właściwości pielęgnujące i relaksujące. Skóra po takiej kąpieli jest nawilżona i natłuszczona. Dodanie SLP do oleju sprawi, że olej równomiernie rozproszy się w wodzie a po jej powierzchni nie będą pływać tłuste plamy.

Uwagi

Surowiec kosmetyczny - do użytku zewnętrznego.

Opinie o produkcie (4)

15 kwietnia 2018

Pięknie pachnie. Oj, uwielbiam ten zapach i na pewno będę sięgać po ten macerat. Myślałam, że nic nie pobije oleju kokosowego, ale olej Monoi działa jak olej kokosowy albo jeszcze lepiej a do tego ma kwiatowy zapach. Miła odmiana i czysta przyjemność.

19 maja 2018

Masełko o przepięknym zapachu. Bardzo przyjemne w stosowaniu. Dobrze działa na moje włosy i skórę. Teraz w lecie ma płynną konsystencję, dlatego przechowuję je w lodówce, żeby się nie wylało. To moja druga miłość obok oleju kokosowego.

17 stycznia 2019

Cudowny, kwiecisty zapach i moc oleju kokosowego. Ostatnio zachwycam się właściwościami pelargonii. Robi teraz furorę w lecznictwie i w kosmetykach. Nie przypuszczałam, że ten kwiat jest aż tak niezwykły.

10 kwietnia 2019

Świetny jako balsam do ciała!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl