Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Olej arganowy

0
Olej arganowy

Olej arganowy

Drzewo arganowe

Olej arganowy to jeden z najpopularniejszych, najbardziej cenionych olejów roślinnych. Czemu zawdzięcza swoje właściwości i międzynarodową sławę? Wyjątkowe rośliny dają wyjątkowe olejki. Argania żelazna, z której owoców pozyskuje się olej arganowy, to niesamowita roślina. Mimo nieprzyjaznego, suchego i gorącego klimatu, rośnie w południowym Maroku. I tylko tam. Jest to bowiem endemiczny gatunek, typowy wyłącznie dla tego regionu. Być może to właśnie wola przetrwania sprawia, że owoce, nasiona a co za tym idzie olej arganowy jest tak cenny?

Zastosowanie

Drewno, pozyskane z drzewa arganowego, służy do wyrobu mebli i wysokiej jakości węgla drzewnego. Z miąższu jagód produkuje się mahia d'Argan - lokalny napój alkoholowy. Nasiona, znajdujące się w owocach, są tłoczone w celu pozyskania oleju, wykorzystywanego w kosmetyce, do pielęgnacji ciała, twarzy i włosów czy do produkcji mydeł. Pozostałe wytłoki służą do produkcji paszy dla wielbłądów, bydła, owiec i kóz. To właśnie kozy wyjątkowo upodobały sobie owoce arganii. Te sprytne zwierzęta w poszukiwaniu pożywienia na pustynnym terenie, są w stanie wskoczyć na drzewa arganowe i zajadać się jego jagodami. Widok kozich drzew jest wyjątkowo zaskakujący dla turystów.

 

 

Właściwości

Olej arganowy jest nazywany "eliksirem młodości". Zawiera około stu substancji czynnych, bogactwo niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych - NNKT i znaczną dawkę wymiatacza wolnych rodników - witaminy E. Jest bardzo dobrze tolerowany również przez najmłodszych i kobiety w ciąży. Nie powoduje alergii i podrażnień. Nie jest toksyczny. Nic dziwnego, że jest chętnie stosowany do pielęgnacji wrażliwej skóry niemowląt i do odprężającego masażu po ich kąpieli. Ujędrniające właściwości sprawiają, że kobiety ciężarne używają go do smarowania skóry brzucha, pleców, biustu, pośladków i ud - jako profilaktykę rozstępów.

Dla kogo?

Będzie dobrym wyborem również dla posiadaczy cery suchej dzięki efektowi nawilżenia, natłuszczenia i odżywienia. Skóra dojrzała i starzejąca się zyska dzięki właściwościom ujędrniającym i ograniczającym procesy starzenia i fotostarzenia. Olej arganowy przyspiesza regenerację, łagodzi podrażnienia i stany alergiczne. Może mieć kojący wpływ na cerę wrażliwą, dotkniętą trądzikiem młodzieńczym. Odpowiada także potrzebom skóry po opalaniu. Zmniejsza bowiem negatywny wpływ Słońca na skórę i włosy. Może być stosowany w okolicy oczu.

Jaki wybrać?

Na rynku dostępnych jest wiele wersji tego oleju. Najcenniejszy jest ten tłoczony na zimno z nasion drzew z certyfikowanej, ekologicznej uprawy, nierafinowany. Charakteryzuje go złota barwa, charakterystyczny zapach i wysoka zawartość substancji czynnych. Nie musicie szukać daleko. Kupicie taki u nas, na Kremowo.pl

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl