Skwalan z oliwy z oliwek

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 6,90 zł 6.90
















ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Squalane / Olea Europea Fruit Oil

Oferowany skwalan - perhydroskwalen otrzymano z niezmydlalnej frakcji oleju oliwkowego. To produkt pochodzenia roślinnego. Zarówno skwalen i skwalan to naturalne składniki łoju skórnego. Skwalan powstaje przez wyczerpujące uwodornienie skwalenu i w przeciwieństwie do skwalenu jest stabilny i odporny na działanie czynników atmosferycznych. Z wiekiem jego zawartość w skórze maleje, dlatego warto stosować go w preparatach kosmetycznych już od 25 roku życia. To bezbarwny, hypoalergiczny, bardzo lekki olej, wspaniale tolerowany i wchłaniany przez ludzką skórę, mieszający się z sebum. Łatwo się rozprowadza, nie pozostawia odczucia tłustości. Nie zapycha porów. Stanowi idealną bazę do rozpuszczania lipofilowych składników aktywnych.

Działanie

  • Silnie nawilża i dotlenia skórę.
  • Wzmacnia i uzupełnia warstwę lipidową skóry.
  • Zapobiega nadmiernej utracie wody transepidermalnej ze skóry (TEWL).
  • Zmiękcza, wygładza i uelastycznia skórę.
  • Wymiata wolne rodniki. Opóźnia procesy starzenia.
  • Redukuje widoczność drobnych zmarszczek i zapobiega ich powstawaniu.
  • Wygładza i rozjaśnia blizny.
  • Zmniejsza przebarwienia i zapobiega ich powstawaniu.
  • Działa przeciwbakteryjnie.
  • Wspomaga regenerację naskórka i gojenie podrażnień i delikatnych poparzeń słonecznych.
  • Jest bardzo dobrym nośnikiem lipofilowych substancji aktywnych.
  • Wydłuża czas działania witamin A, E i koenzymu Q10.
  • Wspomaga leczenie egzemy i AZS.
  • Nabłyszcza, natłuszcza i nawilża włosy.

Informacje techniczne

Oferowany skwalan jest przezroczystą, bezbarwną, bezzapachową, rzadką cieczą. Rozpuszcza się w tłuszczach, nie rozpuszcza w wodzie. 1 ml oleju waży około 0,82 g.

Skwalan z oleju z oliwek należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym miejscu, z dala od nasłonecznienia i źródeł ciepła. Można przechowywać go również w lodówce.

Zastosowanie

Skwalan z oliwy z oliwek może być stosowany do wszystkich typów skóry, ponieważ wykazuje powinowactwo do ludzkiego sebum. Jest szczególnie polecany dla cery dojrzałej, starzejącej się, bardzo wrażliwej, podrażnionej, z AZS i egzemą, ale także tłustej, trądzikowej, mieszanej, zanieczyszczonej, z tendencją do zaskórników. Doskonale pielęgnuje wrażliwe okolice oczu, usta i przesuszone, zniszczone dłonie.

Jest stosowany przede wszystkim:

  • W codziennej pielęgnacji bezpośrednio na skórę lub w połączeniu z innymi olejami, także pod makijaż.
  • Jako składnik kosmetyków – np. maseczek, kremów pod oczy, serum, balsamów, mleczek, pomadek do ust, odżywek do włosów i paznokci. To idealna baza dla fazy olejowej kosmetyku.
  • W kosmetykach hypoalergicznych, do bardzo wrażliwej i alergicznej skóry.
  • Jako dodatek do gotowych emulsji, np. kremów, balsamów, odżywek do włosów.
  • W olejkach do masażu, np. w połączeniu z odpowiednimi olejkami eterycznymi.
  • Jako dodatekdo kąpieli i żeli pod prysznic.
  • Przy produkcji perfum – jako baza olejowa.
  • W kosmetykach po opalaniu.
  • W olejkach, mleczkach do demakijażu i w OCM (Oil Cleansing Method – oczyszczanie skóry olejami naturalnymi).
  • Do olejowania i zabezpieczania włosów.

Skwalan z oliwek jest odporny na podgrzewanie. Przy produkcji kosmetyków można dodawać go do fazy olejowej, która ma być podgrzewana.

Uwagi

Surowiec kosmetyczny - do użytku zewnętrznego.

Opinie o produkcie (2)

14 stycznia 2018

Ten olej idealnie, bardzo szybko się wchłania. Skóra zostaje matowa a jednocześnie jest dobrze nawilżona, ujędrniona i jakby rozświetlona. Stosuję z kwasem hialuronowym 1 % albo potrójnym.

25 lutego 2018

Wchłania się do matu - to najlepszy olej pod makijaż jaki miałam.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl