Olejek eteryczny z drzewa herbacianego

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 6,30 zł 6.30


ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Melaleuca Alternifolia Leaf Oil

Drzewo herbaciane, inaczej melaleuka to australijski krzew z rodziny mirtowatych. Jest bogate w olejek eteryczny o kamforowo-goździkowym zapachu, przypominającym zapach jesiennego, leśnego runa. Zawiera, m.in. monoterpeny, seskwiterpeny, alkohole monoterpenu i tlenki terpenu. Oferowany olejek eteryczny powstał w wyniku destylacji z parą wodną liści drzewa herbacianego. Nie zawiera konserwantów. Jest surowcem naturalnym, substancją bardzo skoncentrowaną, silnie działającą i pachnącą. To uniwersalny środek antyseptyczny i przeciwinfekcyjny. Jest jednym z niewielu olejków eterycznych, który bywa z powodzeniem stosowany bezpośrednio na skórę, bez rozcieńczenia.

Działanie

  • Silnie dezynfekuje, jest przeciwzapalny, przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczy.
  • Przyspiesza gojenie i regenerację skóry.
  • Zmniejsza odczuwanie bólu i swędzenia.
  • Działa napotnie, stymuluje krążenie krwi.
  • Normalizuje pracę gruczołów łojowych, oczyszcza i zwęża pory.
  • Wspomaga leczenie trądziku, grzybicy, brodawek, kurzajek, odleżyn, odmrożeń, żylaków i hemoroidów.
  • Podnosi skuteczność walki z cellulitem.
  • Wzmacnia systemy nerwowy i odpornościowy.
  • Zapach olejku uspokaja.

Informacje techniczne

Bezbarwna lub jasnożółta, rzadka ciecz o bardzo intensywnym, charakterystycznym, kamforowo-goździkowym zapachu. Rozpuszczalna w olejach i alkoholu etylowym, nierozpuszczalna w wodzie. 1 ml eterycznego olejku z drzewa herbacianego waży około 0,9 g. Jest wrażliwy na podgrzewanie i łatwopalny.

Olejek eteryczny z drzewa herbacianego naturalny należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym miejscu, z dala od nasłonecznienia, pożywienia, źródeł ciepła, zapłonu i wilgoci, tak aby nikt go przypadkowo nie użył i nie spożył. Można przechowywać go w lodówce.

Nie zawiera konserwantów i sztucznych kompozycji zapachowych.

Zastosowanie

Olejek eteryczny z drzewa herbacianego naturalny stosuje się przede wszystkim w przypadku cery trądzikowej, ale również z drobnymi rankami, grzybicą, na brodawki, kurzajki, żylaki i łupież. Wspomaga walkę z cellulitem, działa przeciwinfekcyjnie, wzmacnia układ odpornościowy i nerwowy. Uspokaja.

Olejek eteryczny dodaje się do gotowego kosmetyku, w temperaturze poniżej 40oC.

Stosuje się go głównie:

  • Jako odatek do przeciwłupieżowych szamponów do włosów.
  • Jako odatek do kremów, balsamów przeciwtrądzikowych.
  • W kosmetykach przyspieszających gojenie drobnych zranień, grzybicy, wyprysków, łagodzących ugryzienia owadów.
  • W preparatach odkażających.
  • Do masażu: przede wszystkim w olejkach wspomagających leczenie cellulitu, usprawniających krążenie i przeciwbólowych.
  • Przy produkcji perfum na bazie olejowej lub alkoholowej, odświeżaczy powietrza, aromatyzowania kąpieli, soli, kuli kąpielowych i kosmetyków.

Jako bazę olejową przy produkcji perfum poleca się olej jojoba i olej ze słodkich migdałów. Jako bazę alkoholową w warunkach domowych zazwyczaj używa się spirytusu rektyfikowanego, który można rozcieńczyć wodą destylowaną. Perfumy na bazie z oleju jojoba są mniej lotne od tych na bazie z alkoholu. Ich trwałość jest dłuższa.

Zapach dobrze komponuje się z olejkami: lawendowym, rozmarynowym, cytrynowym, mandarynkowym, bergamotowym, z pomarańczy, z goździkowca i cynamonowym. Jest olejkiem lotnym o nucie zapachowej górnej (głowy).

W przypadku aromatycznych kąpieli warto połączyć olejek eteryczny z SLP lub P-4C, aby rozproszył się w wodzie. Pływające po tafli wody plamy olejku eterycznego mogą być drażniące. Do kąpieli dodaje się kilka kropli olejku eterycznego. Olejki eteryczne nie powinny być dodawane bezpośrednio do wody, do kąpieli. Można wymieszać je z olejem roślinnym i P-4C, płynem do kąpieli o neutralnym pH, mlekiem w proszku, żółtkiem jaja, spiruliną, solami, np. z Morza Martwego czy himalajską itp.

Olejek eteryczny może być użyty w kominkach zapachowych, do aromaterapii. Uspokaja, wspomaga odporność.

Olejki eteryczne to silnie działające substancje, dlatego należy stosować je w odpowiednim rozcieńczeniu. Olejek z drzewa herbacianego jest uważany za jeden z najłagodniejszych. W odpowiednim rozcieńczeniu jest stosowany nawet w przypadku dzieci. Stosunkowo rzadko wywołuje niepożądane efekty. Bywa stosowany punktowo bez rozcieńczenia. W zetknięciu ze skórą może powodować delikatne pieczenie, które powinno po chwili zniknąć. W przypadku bardziej wrażliwej skóry olejki eteryczne należy bezwzględnie stosować w dużym rozcieńczeniu.

W połączeniu z olejem bazowym (np. olejem migdałowym, jojoba, skwalanem z oliwy z oliwek), olejek eteryczny z drzewa herbacianego jest stosowany do masażu. Takie masaże wykazują działanie terapeutyczne. Wspomagają walkę ze zdenerwowaniem, żylakami, cellulitem, obrzękami kończyn, przeziębieniem, chorobami zakaźnymi. Wzmacniają odporność.

Stosowane stężenia/rozcieńczenia

Jako dodatek do kremów, balsamów, serum, szamponów, mydeł, żeli pod prysznic olejek eteryczny jest zazwyczaj używany w stężeniu od 0,1 % do 0,5 %, czasami nawet do 2 %. W zależności od preferencji można dodać nawet do 20 kropli na 50 ml kosmetyku, co odpowiada stężeniu 2 %. Jednak do zaperfumowania 50 ml kremu może wystarczyć już 1 kropla olejku eterycznego. Kosmetyk z mniejszą zawartością olejku eterycznego jest bardziej łagodny.

W olejkach do masażu zazwyczaj używa się go w stężeniu 1 % – 2 %. Stężenie 1 % otrzymuje się przez dodanie 1 kropli na każde 5 ml oleju bazowego. Stężenie 2 % otrzymuje się przez dodanie 2 kropli do 5 ml oleju bazowego.

U dzieci do masażu stosuje się stężenie do 0,25%, czyli na każde 20 ml oleju nośnikowego (np. migdałowego) można dodać maksymalnie 1 kroplę olejku eterycznego.

Do kominków zapachowych można dodać od 5 do 10 kropli olejku.

Uwagi

Surowiec kosmetyczny - do użytku zewnętrznego, nie spożywać.

Olejek eteryczny z drzewa herbacianego nie powinien być stosowany w okresie ciąży.

Nierozcieńczony może spowodować podrażnienia skóry. Może powodować reakcje alergiczne. Działa bardzo szkodliwie w razie spożycia, dostania się do dróg oddechowych. Unikać kontaktu z oczami. Powoduje poważne podrażnienia oczu.

Produkty pochodzenia roślinnego są potencjalnie alergizujące. Mogą powodować zaczerwienienie i pieczenie skóry. Szczególnie w przypadku cery wrażliwej, skłonnej do alergii i naczynkowej polecamy wykonać próbę uczuleniową rozcieńczonym olejkiem.

Produkt łatwopalny.

Receptury

Opinie o produkcie (2)

15 stycznia 2018

Stosuję punktowo na wypryski. Szybciej się goją. Mnie nie podrażnia.

23 maja 2018

Świetny na wypryski. Próbowałam już olejków kilku firm i ten jak najbardziej się sprawdza. Mogę polecić z czystym sumieniem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl