Olejek eteryczny geraniowy

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 13,90 zł 13.90


ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Pelargonium Graveolens Flower Oil

Pod zwyczajową nazwą „geranium” kryje się pelargonia pachnąca (pelargonium graveolens), inaczej pelargonia różowata (pelargonium roseum). Ta bylina posiada liczne, bladoróżowe kwiaty. W zależności od rodzaju pelargonie posiadają różnorodny zapach, np. z nutą cytrynową, kokosową czy migdałową. Aromatyczne liście pelargonii są chętnie stosowane w kulinariach, perfumerii i aromaterapii. Dodaje się je do potpourri. Oferowany olejek eteryczny powstał w wyniku destylacji z parą wodną kwiatów geranium o zapachu o nucie różanej. Nie zawiera konserwantów. Jest surowcem naturalnym. To substancja bardzo skoncentrowana, silnie działająca i pachnąca. Składa się głównie z cytronelolu (ok. 40 %), geraniolu (ok. 19 %), linalolu (11 %), mentonu (ok. 4 %), octanu geranilu (ok. 4 %), terpineolu (ok. 1,5 %) a także mentolu, limonenu, pinenów, cytralu, cyneolu/eukaliptolu, mentofuranu, octanu metylu, β-kariofilenu i pulegonu. Działa dezynfekująco, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Hamuje wydzielanie łoju. Tonizuje. Pobudza regenerację skóry. Wspomaga walkę z depresją, trądzikiem, stanami ropnymi, łuszczycą, łupieżem, egzemą, opryszczką i rozstępami. Stymuluje układ odpornościowy. Działa antynikotynowo. Zapach sprawdza się jako afrodyzjak. Harmonizuje. Zmniejsza zdenerwowanie. Odstrasza komary. Wykorzystuje się go jako dodatek do perfum, kosmetyków, kąpieli, maseczek i olejków do masaży. Szczególnie poleca się go w przypadku cery zanieczyszczonej, tłustej, trądzikowej, ze stanami zapalnymi a także naczynkowej, wrażliwej, podrażnionej i przesuszonej.

Działanie

  • Działa dezynfekująco, przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie,
  • Odświeża i tonizuje,
  • Zmniejsza wydzielanie sebum,
  • Wzmaga regenerację naskórka, gojenie drobnych ranek i wyprysków,
  • Wspomaga walkę z trądzikiem, zmianami ropnymi, łupieżem, łuszczycą, egzemą, opryszczką, żylakami, rozstępami i cellulitem,
  • Wzmacnia tkankę łączną,
  • Łagodzi bóle mięśniowe i menstruacyjne,
  • Stymuluje układ odpornościowy,
  • Zapach uspokaja, harmonizuje, działa antynikotynowo, przeciwdepresyjnie, łagodzi lęki, zwiększa libido i odstrasza komary,

Informacje techniczne

Zielonkawa lub żółtawa, rzadka ciecz o bardzo intensywnym, charakterystycznym, roślinnym, kwiatowo-ziołowym, geraniowym zapachu o nucie różanej. Rozpuszczalna w olejach i alkoholu etylowym, nierozpuszczalna w wodzie. 1 ml eterycznego olejku geraniowego waży około 0,89 g. Jest wrażliwy na podgrzewanie. Produkt łatwopalny.

Olejek eteryczny geraniowy należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym miejscu, maksymalnie w temperaturze pokojowej, z dala od nasłonecznienia, pożywienia, źródeł ciepła, zapłonu i wilgoci. Można przechowywać go w lodówce.

Nie zawiera konserwantów.

Zastosowanie

Eteryczny olejek geraniowy używa się do wyrobu perfum na bazie olejowej lub alkoholowej, odświeżaczy powietrza, aromatyzowania kąpieli, soli, kuli kąpielowych i kosmetyków – toników, kremów czy szamponów.

Jako bazę olejową przy produkcji perfum poleca się olej jojoba i olej ze słodkich migdałów. Jako bazę alkoholową w warunkach domowych zazwyczaj używa się spirytusu rektyfikowanego, który można rozcieńczyć wodą destylowaną. Perfumy na bazie z oleju jojoba są mniej lotne od tych na bazie z alkoholu. Ich trwałość jest dłuższa.

Olejek eteryczny dodaje się go do gotowego kosmetyku, w temperaturze poniżej 40 oC.

Zapach dobrze komponuje się, m.in. z olejkami różanym, lawendowym, cytrynowym, mandarynkowym, pomarańczowym, bergamotkowym. Jest olejkiem trwałym, o nucie zapachowej środkowej (serca).

Odświeżająca mgiełka z rozproszonym geraniowym olejkiem eterycznym może być użyta do spryskiwania ciała, włosów, skóry głowy czy pomieszczeń.

Olejek eteryczny nie rozpuszcza się w wodzie. Można zmieszać go w proporcji 1:1 z SLP lub P-4C bezpośrednio przed dodaniem do fazy wodnej. Dzięki temu nie będzie pływać po jej powierzchni, równomiernie się w niej rozproszy. Konieczne może być wstrząśnięcie kosmetykiem przed użyciem.

W przypadku aromatycznych kąpieli również warto połączyć olejek eteryczny z SLP lub P-4C, aby rozproszył się w wodzie. Pływające po tafli wody plamy olejku eterycznego mogą być drażniące. Do kąpieli dodaje się kilka kropli olejku eterycznego. Olejki eteryczne nie powinny być dodawane bezpośrednio do wody, do kąpieli. Można wymieszać je z olejem roślinnym i P-4C, płynem do kąpieli o neutralnym pH, mlekiem w proszku, żółtkiem jaja, spiruliną, solami, np. z Morza Martwego czy himalajską itp.

Olejek eteryczny może być użyty w kominkach zapachowych, do aromaterapii. Uspokaja, łagodzi lęki i objawy depresji, harmonizuje, stymuluje układ odpornościowy, wspomaga leczenie przeziębień.

Olejki eteryczne to silnie działające substancje, dlatego należy stosować je w odpowiednim rozcieńczeniu. Stosowane bez rozcieńczenia mogą powodować podrażnienia, poparzenia i silne reakcje alergiczne.

W połączeniu z olejem bazowym (np. olejem migdałowym, jojoba, skwalanem z oliwy z oliwek), geraniowy olejek eteryczny jest stosowany do masażu. Takie masaże wykazują działanie terapeutyczne. Wspomagają walkę depresją, napięciem i bólem mięśniowym, miesiączkowym, zdenerwowaniem, obrzękami kończyn, przeziębieniem. Wzmacniają odporność.

Stosowane stężenia/rozcieńczenia

Jako dodatek do kremów, balsamów, serum, szamponów, mydeł, żeli pod prysznic olejek eteryczny jest zazwyczaj używany w stężeniu od 0,1 % do 0,5 %, czasami nawet do 2 %. W zależności od preferencji można dodać nawet do 20 kropli na 50 ml kosmetyku, co odpowiada stężeniu 2 %. Jednak do zaperfumowania 50 ml kremu może wystarczyć już 1 kropla olejku eterycznego. Kosmetyk z mniejszą zawartością olejku eterycznego jest bardziej łagodny.

W olejkach do masażu zazwyczaj używa się go w stężeniu 1 % – 2 %. Stężenie 1 % otrzymuje się przez dodanie 1 kropli na każde 5 ml oleju bazowego. Stężenie 2 % otrzymuje się przez dodanie 2 kropli do 5 ml oleju bazowego.

Do kominków zapachowych można dodać od 5 do 10 kropli olejku.

Uwagi

Surowiec kosmetyczny - do użytku zewnętrznego, nie spożywać.

Olejki eteryczne należy stosować w mocnym rozcieńczeniu.

Olejek eteryczny geraniowy nie powinien być stosowany w okresie ciąży, u dzieci i w przypadku stosowania tabletek antykoncepcyjnych.

Nierozcieńczony powoduje podrażnienia skóry, w tym zapalenia, rumień i obrzęk. Może powodować reakcje alergiczne. Działa bardzo szkodliwie w razie spożycia, dostania się do dróg oddechowych. Unikać kontaktu z oczami. Powoduje poważne podrażnienia i uszkodzenia oczu.

Produkty pochodzenia roślinnego są potencjalnie alergizujące. Mogą powodować zaczerwienienie i pieczenie skóry. Szczególnie w przypadku cery wrażliwej, skłonnej do alergii i naczynkowej polecamy wykonać próbę uczuleniową rozcieńczonym olejkiem.

Opinie o produkcie (1)

10 kwietnia 2019

Ostatnio upolowałam ten olejek. Ciężko mi opisać jego zapach. Jest mocny i niepowtarzalny. Na pewno jeszcze do niego wrócę, bo to ciekawa odmiana od innych olejków.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl