Olejek eteryczny lawendowy

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 6,50 zł 6.50


ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Lavandula Angustifolia Flower Oil

Lawenda wąskolistna, inaczej lawenda lekarska, jest znana ze swych intensywnie pachnących, fioletoworóżowych lub niebieskawych miododajnych kwiatów, przyciągających pszczoły i motyle. Wykorzystuje się ją w lecznictwie, aromaterapii, kosmetyce, do wyrobu perfum. W kwiatach znajduje się powyżej 3 % olejku eterycznego, który jest uznawany za jeden z najbezpieczniejszych, najrzadziej wywołujących reakcje alergiczne. Oferowany olejek eteryczny powstał w wyniku destylacji z parą wodną świeżych, kwitnących gałązek lawendy. Nie zawiera konserwantów. Jest surowcem naturalnym, substancją bardzo skoncentrowaną, silnie działającą i pachnącą. Składa się głównie z linalolu (do 50 %), octanu linalilu (40 % – 42 %) , limonenu (do 10 %), cyneolu/eukaliptolu (do 2,5 %) i kamfory (do 2,5 %). Działa tonizująco, antyseptycznie, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i łagodząco. Wspomaga regenerację i gojenie się skóry. Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry, trądziku, grzybicy, łuszczycy, owrzodzeń, liszaju i powierzchownych oparzeń słonecznych. Wykazuje działanie przeciwstarzeniowe. Jest stosowany jako składnik perfum, wód toaletowych, soli kąpielowych, do aromatyzowania pomieszczeń, kąpieli, wzbogacania kosmetyków, w połączeniu z olejem bazowym jako składnik pachnących olejków do masażu. Łagodzi skutki oparzeń słonecznych i ugryzień owadów. Przeciwdziała łupieżowi. Wzmacnia cebulki włosowe, zmniejszając wypadanie i stymulując porost włosów. Zapach olejku jest odświeżający, kwiatowo-ziołowy, o delikatnie miodowej nucie. Uspokaja, rozluźnia, poprawia nastrój, wspomaga zdrowy sen, zmniejsza bóle głowy i mięśni. Wykorzystuje się go do aromatyzowania potpourri. Odstrasza owady, w tym pajęczaki i mole.

Działanie

  • Działa dezynfekująco, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwalergicznie,
  • Łagodzi i koi powierzchowne podrażnienia, ranki, poparzenia i ugryzienia owadów,
  • Wspomaga leczenie trądziku, łuszczycy, egzemy, grzybicy, owrzodzeń, zapaleń mieszków włosowych i liszaju,
  • Zmniejsza ryzyko powstania blizn,
  • Reguluje wydzielanie sebum,
  • Wspomaga regenerację naskórka i gojenie wyprysków,
  • Tonizuje, delikatnie oczyszcza i odświeża,
  • Wspomaga ukrwienie i metabolizm skóry,
  • Przeciwdziała procesom starzenia skóry,
  • Napina, wygładza i uelastycznia naskórek,
  • Wspomaga walkę z rozstępami i cellulitem,
  • Zmniejsza obrzęki,
  • Wzmacnia cebulki włosowe, zmniejszając wypadanie i stymulując porost włosów,
  • Przeciwdziała łupieżowi i nadmiernemu przetłuszczaniu się skóry głowy,
  • Uspokaja, zmniejsza odczucie zmęczenia, wspomaga zdrowy sen, polepsza nastrój,
  • Zapach łagodzi bóle głowy, bóle reumatyczne i menstruacyjne,
  • Odstrasza owady, w tym pajęczaki i mole,

Informacje techniczne

Bezbarwna lub jasnożółta, rzadka ciecz o bardzo intensywnym, charakterystycznym, świeżym, roślinnym, miodowym, lawendowym zapachu. Rozpuszczalna w olejach i alkoholu etylowym, nierozpuszczalna w wodzie. 1 ml eterycznego olejku lawendowego waży około 0,89 g. Jest wrażliwy na podgrzewanie. Produkt łatwopalny.

Olejek eteryczny lawendowy należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym miejscu, z dala od nasłonecznienia, pożywienia źródeł ciepła, zapłonu i wilgoci. Można przechowywać go w lodówce.

Nie zawiera konserwantów.

Zastosowanie

Eteryczny olejek lawendowy używa się do wyrobu perfum na bazie olejowej lub alkoholowej, odświeżaczy powietrza, aromatyzowania kąpieli, soli, kuli kąpielowych i kosmetyków.

Jako bazę olejową przy produkcji perfum poleca się olej jojoba i olej ze słodkich migdałów. Jako bazę alkoholową w warunkach domowych zazwyczaj używa się spirytusu rektyfikowanego, który można rozcieńczyć wodą destylowaną. Perfumy na bazie z oleju jojoba są mniej lotne od tych na bazie z alkoholu. Ich trwałość jest dłuższa.

Olejek eteryczny dodaje się go do gotowego kosmetyku, w temperaturze poniżej 40 oC.

Zapach dobrze komponuje się z zapachami większości olejków eterycznych (m.in. z drzewa herbacianego, drzewa różanego, mandarynki, pomarańczy, rozmarynu, patchouli) . Najlepiej łączy się z zapachem olejku sosnowego, rumiankowego i geraniowego. Jest olejkiem średnio trwałym o nucie zapachowej środkowej (serca).

Odświeżająca mgiełka z rozproszonym olejkiem eterycznym z lawendy może być użyta do spryskiwania ciała, pościeli czy zasłon. Lawendowy zapach na poduszce ułatwia zasypianie i odpręża, rozpylony w szafie z ubraniami odstrasza mole.

Olejek eteryczny nie rozpuszcza się w wodzie. Można zmieszać go w proporcji 1:1 z SLP lub P-4C bezpośrednio przed dodaniem do fazy wodnej. Dzięki temu nie będzie pływać po jej powierzchni, równomiernie się w niej rozproszy. Konieczne może być wstrząśnięcie kosmetykiem przed użyciem.

W przypadku aromatycznych kąpieli również warto połączyć olejek eteryczny z SLP lub P-4C, aby rozproszył się w wodzie. Pływające po tafli wody plamy olejku eterycznego mogą być drażniące. Do kąpieli dodaje się kilka kropli olejku eterycznego. Olejki eteryczne nie powinny być dodawane bezpośrednio do wody, do kąpieli. Można wymieszać je z olejem roślinnym i P-4C, płynem do kąpieli o neutralnym pH, mlekiem w proszku, żółtkiem jaja, spiruliną, solami, np. z Morza Martwego czy himalajską itp.

Olejek eteryczny może być użyty w kominkach zapachowych, do aromaterapii. Uspokaja, zmniejsza zmęczenie i bóle głowy.

Olejki eteryczne to silnie działające substancje, dlatego należy stosować je w odpowiednim rozcieńczeniu. Stosowane bez rozcieńczenia mogą powodować podrażnienia, poparzenia i silne reakcje alergiczne. Olejek lawendowy jest uważany za jeden z najłagodniejszych. W odpowiednim rozcieńczeniu jest stosowany nawet w przypadku dzieci. Stosunkowo rzadko wywołuje niepożądane efekty. Bywa stosowany punktowo bez rozcieńczenia. W zetknięciu ze skórą może powodować delikatne pieczenie, które powinno po chwili zniknąć. W przypadku bardziej wrażliwej skóry olejki eteryczne należy bezwzględnie stosować w dużym rozcieńczeniu.

W połączeniu z olejem bazowym (np. olejem migdałowym, jojoba, skwalanem z oliwy z oliwek), lawendowy olejek eteryczny jest stosowany do masażu. Takie masaże wykazują działanie terapeutyczne. Wspomagają walkę z bezsennością, depresją, napięciem i bólem mięśniowym, miesiączkowym, zdenerwowaniem, zmęczeniem, obrzękami kończyn, przeziębieniem, reumatyzmem, zapaleniem nerwu kulszowego, chorobami zakaźnymi. Wzmacniają odporność.

Stosowane stężenia/rozcieńczenia

Jako dodatek do kremów, balsamów, serum, szamponów, mydeł, żeli pod prysznic olejek eteryczny jest zazwyczaj używany w stężeniu od 0,1 % do 0,5 %, czasami nawet do 2 %. W zależności od preferencji można dodać nawet do 20 kropli na 50 ml kosmetyku, co odpowiada stężeniu 2 %. Jednak do zaperfumowania 50 ml kremu może wystarczyć już 1 kropla olejku eterycznego. Kosmetyk z mniejszą zawartością olejku eterycznego jest bardziej łagodny.

W olejkach do masażu zazwyczaj używa się go w stężeniu 1 % – 2 %. Stężenie 1 % otrzymuje się przez dodanie 1 kropli na każde 5 ml oleju bazowego. Stężenie 2 % otrzymuje się przez dodanie 2 kropli do 5 ml oleju bazowego.

U dzieci do masażu stosuje się stężenie do 0,25%, czyli na każde 20 ml oleju nośnikowego (np. migdałowego) można dodać maksymalnie 1 kroplę olejku eterycznego.

Do kominków zapachowych można dodać od 5 do 10 kropli olejku.
Uwagi

Surowiec kosmetyczny - do użytku zewnętrznego, nie spożywać.

Olejki eteryczne należy stosować w mocnym rozcieńczeniu.

Olejek eteryczny lawendowy nie powinien być stosowany w okresie ciąży.

Nierozcieńczony może powodować podrażnienia skóry. Może powodować reakcje alergiczne. Działa bardzo szkodliwie w razie spożycia, dostania się do dróg oddechowych. Unikać kontaktu z oczami. Powoduje poważne podrażnienia oczu.

Produkty pochodzenia roślinnego są potencjalnie alergizujące. Mogą powodować zaczerwienienie i pieczenie skóry. Szczególnie w przypadku cery wrażliwej, skłonnej do alergii i naczynkowej polecamy wykonać próbę uczuleniową rozcieńczonym olejkiem.

Receptury

Opinie o produkcie (2)

23 maja 2018

Piękny zapach lawendy. Idealnie sprawdził się jako dodatek do mojego kremu na podrażnienia odpieluszkowe. Dodaję go też do kąpieli i kominka zapachowego. Czuję się zrelaksowana.

28 czerwca 2018

Przyjemny, roślinny zapach a do tego rewelacyjne działanie. Łagodzi stany zapalne, działa antyseptycznie, ranki i podrażnienia szybciej się goją. Bardzo polecam jako dodatek do balsamu po goleniu, kremu na odparzenia i kremu z filtrem UV.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl