Olejek eteryczny z pomarańczy słodkiej

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 4,50 zł 4.50


ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Citrus Aurantium Dulcis Peel Oil Expressed

Pomarańcza słodka (Citrus Aurantium Dulcis / Citrus Sinesis) należy do rodziny rutowatych. Oferowany olejek eteryczny powstał przez tłoczenie zewnętrznej części owocu. Nie zawiera konserwantów. Jest surowcem naturalnym, bardzo skoncentrowanym, silnie działającym i słodko pachnącym pomarańczami. W jego składzie można znaleźć, m.in. monoterpeny, alkohole monoterpenu i kumaryny. Jest polecany do pielęgnacji cery tłustej, mieszanej, dojrzałej i podrażnionej. W olejkach do masażu wspomaga walkę z cellulitem (skórką pomarańczową). Odpręża, zmniejsza odczuwanie stresu i bezsenność.

Działanie

  • Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i antybakteryjnie.
  • Tonizuje.
  • Łagodzi podrażnienia skórne.
  • Wspomaga walkę z cellulitem.
  • Działa rozkurczowo, zmniejszając napięcie mięśni,
  • Obniża ciśnienie krwi.
  • Odpręża, uspokaja, łagodzi odczuwanie stresu i bezsenność, wspomaga walkę z depresją i pracę serca.
  • Stymuluje apetyt i przemianę materii.

Informacje techniczne

Pomarańczowa lub pomarańczowo-czerwona, rzadka ciecz o intensywnym, charakterystycznym, słodkim, pomarańczowym zapachu. Rozpuszczalna w olejach i alkoholu etylowym, nierozpuszczalna w wodzie. 1 ml eterycznego olejku z pomarańczy słodkiej waży około 0,84 g. Jest wrażliwy na podgrzewanie i łatwopalny.

Olejek eteryczny z pomarańczy słodkiej należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym miejscu, z dala od nasłonecznienia, pożywienia, źródeł ciepła, zapłonu i wilgoci, tak aby nikt go przypadkowo nie użył i nie spożył. Można przechowywać go w lodówce.

Nie zawiera konserwantów i sztucznych kompozycji zapachowych.

Zastosowanie

Olejek eteryczny dodaje się do gotowego kosmetyku, w temperaturze poniżej 40oC.

Stosuje się go głównie:

  • Do aromaterapii w przypadku nerwowości, zmęczenia, stresu i bezsenności.
  • Przy produkcji perfum na bazie olejowej lub alkoholowej, odświeżaczy powietrza, aromatyzowania kąpieli, soli, kuli kąpielowych i kosmetyków.
  • Do masażu: np. w pachnących olejkach antycellulitowych.
  • Jako dodatek do kosmetyków, przede wszystkim dla cery podrażnionej, dojrzałej, tłustej, trądzikowej, mieszanej, w szamponach do przetłuszczających się włosów i w żelach pod prysznic.

Jako bazę olejową przy produkcji perfum poleca się olej jojoba i olej ze słodkich migdałów. Jako bazę alkoholową w warunkach domowych zazwyczaj używa się spirytusu rektyfikowanego, który można rozcieńczyć wodą destylowaną. Perfumy na bazie z oleju jojoba są mniej lotne od tych na bazie z alkoholu. Ich trwałość jest dłuższa.

Zapach dobrze komponuje się, m.in. z olejkami: lawendowym, cytrynowym, geraniowym, cynamonowym, z goździkowca, z drzewa różanego i z drzewa herbacianego. Jest olejkiem lotnym o nucie zapachowej środkowej (serca).

Odświeżająca mgiełka z rozproszonym olejkiem eterycznym z pomarańczy słodkiej może być użyta do spryskiwania ciała, pościeli czy zasłon. Słodki, pomarańczowy zapach na poduszce poprawia nastrój, ułatwia zasypianie i odpręża.

Olejek eteryczny nie rozpuszcza się w wodzie. Można zmieszać go w proporcji 1:1 z SLP lub P-4C bezpośrednio przed dodaniem do fazy wodnej. Dzięki temu nie będzie pływać po jej powierzchni, równomiernie się w niej rozproszy. Konieczne może być wstrząśnięcie kosmetykiem przed użyciem.

W przypadku aromatycznych kąpieli również warto połączyć olejek eteryczny z SLP lub P-4C, aby rozproszył się w wodzie. Pływające po tafli wody plamy olejku eterycznego mogą być drażniące. Do kąpieli dodaje się parę kropli olejku eterycznego. W przypadku olejków cytrusowych kąpiel powinna nie być zbyt ciepła. Olejki eteryczne nie powinny być dodawane bezpośrednio do wody, do kąpieli. Można wymieszać je z olejem roślinnym i P-4C, płynem do kąpieli o neutralnym pH, mlekiem w proszku, żółtkiem jaja, spiruliną, solami, np. z Morza Martwego czy himalajską itp.

Olejek eteryczny może być użyty w kominkach zapachowych, do aromaterapii.

W połączeniu z olejem bazowym (np. olejem migdałowym, jojoba, skwalanem z oliwy z oliwek), olejek eteryczny jest stosowany do masażu. Takie masaże wykazują działanie terapeutyczne, przeciwcellulitowo.

Stosowane stężenia/rozcieńczenia

Jako dodatek do kremów, balsamów, serum, szamponów, mydeł, żeli pod prysznic olejek eteryczny jest zazwyczaj używany w stężeniu od 0,1 % do 0,5 %, czasami nawet do 2 %. W zależności od preferencji można dodać nawet do 20 kropli na 50 ml kosmetyku, co odpowiada stężeniu 2 %. Jednak do zaperfumowania 50 ml kremu może wystarczyć już 1 kropla olejku eterycznego. Kosmetyk z mniejszą zawartością olejku eterycznego jest bardziej łagodny.

W olejkach do masażu zazwyczaj używa się go w stężeniu 1 % – 2 %. Stężenie 1 % otrzymuje się przez dodanie 1 kropli na każde 5 ml oleju bazowego. Stężenie 2 % otrzymuje się przez dodanie 2 kropli do 5 ml oleju bazowego.

U dzieci do masażu stosuje się stężenie do 0,25%, czyli na każde 20 ml oleju nośnikowego (np. migdałowego) można dodać maksymalnie 1 kroplę olejku eterycznego.

Do kominków zapachowych można dodać od 5 do 10 kropli olejku.

Uwagi

Surowiec kosmetyczny - do użytku zewnętrznego, nie spożywać.

Olejek fotouczuleniowy – kosmetyków z olejkiem pomarańczowym nie stosować przed ekspozycją na słońce.

Olejki cytrusowe zastosowane w ciepłej kąpieli, szczególnie przez osoby o wrażliwej skórze, mogą powodować podrażnienia, dlatego należy używać ich w niewielkiej ilości.

 

Nierozcieńczony może spowodować podrażnienia skóry. Może powodować reakcje alergiczne. Działa bardzo szkodliwie w razie spożycia i dostania się do dróg oddechowych. Unikać kontaktu z oczami. Może spowodować poważne podrażnienia oczu.

Produkty pochodzenia roślinnego są potencjalnie alergizujące. Mogą powodować zaczerwienienie i pieczenie skóry. Szczególnie w przypadku cery wrażliwej, skłonnej do alergii i naczynkowej polecamy wykonać próbę uczuleniową rozcieńczonym olejkiem.

Produkt łatwopalny.

Opinie o produkcie (4)

2 maja 2018

Najtrwalszy z olejków cytrusowych, o przyjemnym, słodkim, pomarańczowym zapachu, z wygodnym kroplomierzem.

23 maja 2018

Olejek pachnie jak pomarańcza. Długo pachnie. Jest w przystępnej cenie i w wygodnym opakowaniu.

23 lipca 2019

Olejek pięknie pachnie skórką pomarańczową :)

1 sierpnia 2019

Pięknie pachnie

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl