Olejek eteryczny rozmarynowy

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 6,90 zł 6.90


ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Rosmarinus Officinalis Leaf Oil

Rozmaryn lekarski to rozłożysty krzew, o drobnych, niebieskich kwiatach, dziko rosnący na skalistych podłożach w ciepłym i suchym klimacie. Jest również chętnie uprawiany jako jedno z podstawowych ziół. Był używany już przez starożytnych Rzymian do posypywania podłóg. Wierzono, że odstrasza złe duchy i demony. Jest wykorzystywany w kulinariach, lecznictwie, aromaterapii i kosmetologii. Oferowany olejek eteryczny powstał w wyniku destylacji z parą wodną kwitnących czubków i listków rozmarynu. Składa się z cyneolu/eukaliptolu (25 % - 50 %), α-pinenu (10 % - 25 %), kamfory (9 % - 15 %), β-pinenu (2,5 % - 10 %), kamfenu (2,5 % - 5 %), limonenu (2,5 % - 10 %), β-kariofilenu (do 3 %), do 2,5 %: γ-terpinenu, p-cymenu, α-terpineolu, delta-3-karenu, terpinolenu i do 1 % linalolu. Nie zawiera konserwantów. Pobudza i odświeża. Wzmaga ukrwienie skóry. Działa przeciwbakteryjnie i antyseptycznie. Ujędrnia skórę. Wspomaga leczenie depresji, kaszlu, przeziębień, migren, egzem i drobnych skaleczeń. Łagodzi bóle o pochodzeniu nerwowym, reumatycznym i skurcze mięśni. Rozjaśnia umysł, pobudza libido. Stosuje się go w pielęgnacji włosów, ponieważ stymuluje ich wzrost, przeciwdziała łupieżowi i łysieniu. Można użyć go jako składnik kosmetyków do ciała, twarzy i stóp, szamponów, perfum, olejów do masażu, do aromaterapii, parówek, okładów i pobudzających kąpieli.

Działanie

  • Działa dezynfekująco, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie,
  • Tonizuje i odświeża,
  • Łagodzi ból o podłożu nerwowym, ból reumatoidalny, zmęczenie i skurcze mięśni,
  • Wspomaga leczenie trądziku, grzybicy, egzem i drobnych skaleczeń,
  • Powoduje mocne ukrwienie skóry,
  • Ujędrnia,
  • Wspomaga walkę z cellulitem,
  • Wzmacnia cebulki włosowe i pobudza ukrwienie skóry głowy, zmniejszając wypadanie i stymulując porost włosów,
  • Przeciwdziała łupieżowi i łysieniu,
  • Zapach polepsza nastrój, pobudza, wzmaga koncentrację, wspomaga pamięć, walkę z depresją i migrenowymi bólami głowy, działa jak afrodyzjak,
  • Wzmacnia układ immunologiczny,

Informacje techniczne

Bezbarwna lub jasnożółta, rzadka ciecz o intensywnym, charakterystycznym, ziołowym zapachu. Rozpuszczalna w olejach i alkoholu etylowym, nierozpuszczalna w wodzie. 1 ml eterycznego olejku z rozmarynu waży około 0,9 g. Jest wrażliwy na podgrzewanie i łatwopalny.

Olejek eteryczny rozmarynowy należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym miejscu, maksymalnie w temperaturze pokowej, z dala od nasłonecznienia, pożywienia, źródeł ciepła, elektryczności, zapłonu i wilgoci. Można przechowywać go w lodówce.

Nie zawiera konserwantów.

Zastosowanie

Eteryczny olejek rozmarynowy używa się do wyrobu perfum na bazie olejowej lub alkoholowej, odświeżaczy powietrza, aromatyzowania kąpieli, soli, kuli kąpielowych, kosmetyków, ujędrniających olejków do masażu, szamponów i toników do włosów a także w parówkach i okładach.

Jako bazę olejową przy produkcji perfum poleca się olej jojoba i olej ze słodkich migdałów. Jako bazę alkoholową w warunkach domowych zazwyczaj używa się spirytusu rektyfikowanego, który można rozcieńczyć wodą destylowaną. Perfumy na bazie z oleju jojoba są mniej lotne od tych na bazie z alkoholu. Ich trwałość jest dłuższa.

Olejek eteryczny dodaje się go do gotowego kosmetyku, w temperaturze poniżej 40 oC.

Zapach dobrze komponuje się, m.in. z olejkiem cytrynowym, lawendowym, miętowym, cynamonowym i sosnowym. Jest olejkiem średnio trwałym, o środkowej nucie zapachowej (nuta serca).

Odświeżająca mgiełka z rozproszonym olejkiem eterycznym może być użyta do spryskiwania ciała, włosów czy zasłon. Jej zapach pobudza. Wspomaga procesy myślenia. Jest afrodyzjakiem.

Olejek eteryczny nie rozpuszcza się w wodzie. Można zmieszać go w proporcji 1:1 z SLP lub P-4C bezpośrednio przed dodaniem do fazy wodnej. Dzięki temu nie będzie pływać po jej powierzchni, równomiernie się w niej rozproszy. Konieczne może być wstrząśnięcie kosmetykiem przed użyciem.

W przypadku aromatycznych kąpieli również warto połączyć olejek eteryczny z SLP lub P-4C, aby rozproszył się w wodzie. Pływające po tafli wody plamy olejku eterycznego mogą być drażniące. Do kąpieli dodaje się kilka kropli olejku eterycznego. Działa pobudzająco, zwiększa ukrwienie, podwyższa ciśnienie krwi. Polepsza libido, koncentrację i pamięć. Łagodzi bóle mięśniowe i głowy. Wspomaga układ odpornościowy. Olejki eteryczne nie powinny być dodawane bezpośrednio do wody, do kąpieli. Można wymieszać je z olejem roślinnym i P-4C, płynem do kąpieli o neutralnym pH, mlekiem w proszku, żółtkiem jaja, spiruliną, solami, np. z Morza Martwego czy himalajską itp.

Olejek eteryczny może być użyty w kominkach zapachowych, do aromaterapii.

Olejki eteryczne to silnie działające substancje, dlatego należy stosować je w odpowiednim rozcieńczeniu. Stosowane bez rozcieńczenia powodują podrażnienia, poparzenia i silne reakcje alergiczne. Olejek rozmarynowy jest uważany za jeden z delikatniejszych, lepiej tolerowanych. Stosunkowo rzadko wywołuje niepożądane efekty, jednak należy go, mimo wszystko, rozcieńczać.

W połączeniu z olejem bazowym (np. olejem migdałowym, jojoba, skwalanem z oliwy z oliwek), rozmarynowy olejek eteryczny jest stosowany do masażu. Takie masaże wykazują działanie terapeutyczne. Wspomagają walkę z depresją, napięciem i bólem mięśniowym, zmęczeniem, przeziębieniami, wiotkością skóry i zmarszczkami. Polepszają koncentrację i libido. Wzmacniają odporność.

Stosowane stężenia/rozcieńczenia

Jako dodatek do kremów, balsamów, toników, serum, szamponów, mydeł, żeli pod prysznic olejek eteryczny jest zazwyczaj używany w stężeniu od 0,1 % do 0,5 %, czasami nawet do 2 %. W zależności od preferencji można dodać nawet do 20 kropli na 50 ml kosmetyku, co odpowiada stężeniu 2 %. Jednak do zaperfumowania 50 ml kremu może wystarczyć już 1 kropla olejku eterycznego. Kosmetyk z mniejszą zawartością olejku eterycznego jest bardziej łagodny.

W olejkach do masażu zazwyczaj używa się go w stężeniu 1 % – 2 %. Stężenie 1 % otrzymuje się przez dodanie 1 kropli na każde 5 ml oleju bazowego. Stężenie 2 % otrzymuje się przez dodanie 2 kropli do 5 ml oleju bazowego.

Do kominków zapachowych można dodać od 5 do 10 kropli olejku.
Uwagi

Surowiec kosmetyczny - do użytku zewnętrznego, nie spożywać.

Olejki eteryczne należy stosować w mocnym rozcieńczeniu.

Olejek eteryczny z rozmarynu nie powinien być stosowany w okresie ciąży, karmienia i u małych dzieci.

Długotrwałe stosowanie olejku eterycznego należy skonsultować z lekarzem.

Nierozcieńczony powoduje podrażnienia i szczypanie skóry. Może powodować reakcje alergiczne. Działa bardzo szkodliwie w razie spożycia, dostania się do dróg oddechowych. Unikać kontaktu z oczami. Powoduje poważne podrażnienia oczu.

Produkty pochodzenia roślinnego są potencjalnie alergizujące. Mogą powodować zaczerwienienie i pieczenie skóry. Szczególnie w przypadku cery bardziej wrażliwej i skłonnej do alergii polecamy wykonać próbę uczuleniową rozcieńczonym olejkiem.

Opinie o produkcie (1)

8 kwietnia 2018

Bardzo ładny, ziołowy zapach. Pięknie łączy się z zapachami cytrusowymi.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl