Olejek eteryczny sosnowy

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 4,90 zł 4.90


ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Pinus Sylvestris Leaf Oil

Sosna jest drzewem iglastym, o charakterystycznym zapachu. Wytwarza żywicę bogatą w terpenoidy. Oferowany olejek eteryczny powstał w wyniku destylacji z parą wodną igiełek sosnowych. Składa się głównie z α-pinenu (70 % - 85 %), β-pinenu (2 % - 7 %), limonenu (2 % - 7 %) i kamfenu (1 % - 4 %). Nie zawiera konserwantów. Odświeża. Działa silnie antyseptycznie i przeciwbakteryjnie. Rozgrzewa. Zapach odpręża i pobudza. Pomaga udrożnić zatkany nos. Wspomaga leczenie niektórych dermatoz, przeziębień, nieżytów gardła, górnych dróg oddechowych, kataru i zapalenia zatok. Masaże olejami z dodatkiem olejku sosnowego działają przeciwbólowo przy bólach reumatycznych, mięśniowych i o podłożu nerwowym. Jako dodatek do kąpieli działa przeciwbólowo, pomocniczo przy stanach zapalnych pęcherza moczowego, problemach z wątrobą i prostatą. Olejku sosnowego używa się głównie do aromaterapii, masażu, w kominkach zapachowych, do nadawania zapachu pachnącym świeczkom i solom do kąpieli.

Działanie

  • Działa dezynfekująco, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowe,
  • Odświeża,
  • Łagodzi ból o podłożu nerwowym, ból reumatoidalny i mięśniowy,
  • Wspomaga leczenie niektórych dermatoz i alergii,
  • Rozgrzewa,
  • Zapach odpręża, wspomaga walkę z przeziębieniami, katarem, nieżytami gardła i górnych dróg oddechowych, ułatwia oddychanie,

Informacje techniczne

Bezbarwna lub jasnożółta, rzadka ciecz o intensywnym, charakterystycznym, sosnowym zapachu drzewa iglastego. Rozpuszczalna w olejach i alkoholu etylowym, nierozpuszczalna w wodzie. 1 ml eterycznego olejku sosnowego waży około 0,87 g. Jest wrażliwy na podgrzewanie i łatwopalny.

Olejek eteryczny sosnowy należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym miejscu, z dala od nasłonecznienia, pożywienia, źródeł ciepła, elektryczności, zapłonu i wilgoci. Można przechowywać go w lodówce.

Nie zawiera konserwantów.

Unikać kontaktu z kwasami i metalami.

Zastosowanie

Eteryczny olejek sosnowy może być użyty do wyrobu perfum na bazie olejowej lub alkoholowej, odświeżaczy powietrza, aromatyzowania kąpieli, świeczek, soli, kuli kąpielowych, kosmetyków i olejków do masażu.

Olejek eteryczny dodaje się go do gotowego kosmetyku, w temperaturze poniżej 40 oC.

Zapach dobrze komponuje się, m.in. z olejkiem eukaliptusowym, lawendowym i rozmarynowym. Jest olejkiem lotnym, o górnej nucie zapachowej (nuta głowy).

Olejek eteryczny nie rozpuszcza się w wodzie. Można zmieszać go w proporcji 1:1 z SLP lub P-4C bezpośrednio przed dodaniem do fazy wodnej. Dzięki temu nie będzie pływać po jej powierzchni, równomiernie się w niej rozproszy. Konieczne może być wstrząśnięcie kosmetykiem przed użyciem.

W przypadku aromatycznych kąpieli również warto połączyć olejek eteryczny z SLP lub P-4C, aby rozproszył się w wodzie. Pływające po tafli wody plamy olejku eterycznego mogą być drażniące. Do kąpieli dodaje się kilka kropli olejku eterycznego. Działa pobudzająco, odprężająco, rozgrzewająco. Zmniejsza objawy zmęczenia. Stymuluje układ odpornościowy. Olejki eteryczne nie powinny być dodawane bezpośrednio do wody, do kąpieli. Można wymieszać je z olejem roślinnym i P-4C, płynem do kąpieli o neutralnym pH, mlekiem w proszku, żółtkiem jaja, spiruliną, solami, np. z Morza Martwego czy himalajską itp.

Olejek eteryczny może być użyty w kominkach zapachowych, do aromaterapii. Pomaga odetkać zatkany nos. Wspomaga walkę z zapaleniem zatok, katarem, nieżytem gardła i górnych dróg oddechowych. W przypadku zatkanych kanałów nosowych jest chętnie łączony z olejkiem eukaliptusowym.

Jako bazę olejową przy produkcji perfum poleca się olej jojoba i olej ze słodkich migdałów. Jako bazę alkoholową w warunkach domowych zazwyczaj używa się spirytusu rektyfikowanego, który można rozcieńczyć wodą destylowaną. Perfumy na bazie z oleju jojoba są mniej lotne od tych na bazie z alkoholu. Ich trwałość jest dłuższa.

Olejki eteryczne to silnie działające substancje, dlatego należy stosować je w odpowiednim rozcieńczeniu. Stosowane bez rozcieńczenia powodują podrażnienia, poparzenia i silne reakcje alergiczne.

W połączeniu z olejem bazowym (np. olejem migdałowym, jojoba, skwalanem z oliwy z oliwek), sosnowy olejek eteryczny jest stosowany do masażu. Takie masaże wykazują działanie terapeutyczne. Wspomagają walkę z napięciem i bólem mięśniowym, bólem reumatycznym i nerwobólem, zmęczeniem, przeziębieniem. Wzmacnia odporność.

Stosowane stężenia/rozcieńczenia

Jako dodatek do kosmetyków, mydeł, żeli pod prysznic olejek eteryczny jest zazwyczaj używany w stężeniu od 0,1 % do 0,5 %, czasami nawet do 2 %. W zależności od preferencji można dodać nawet do 20 kropli na 50 ml kosmetyku, co odpowiada stężeniu 2 %. Jednak do zaperfumowania 50 ml kosmetyku może wystarczyć już 1 kropla olejku eterycznego. Kosmetyk z mniejszą zawartością olejku eterycznego jest bardziej łagodny.

W olejkach do masażu zazwyczaj używa się go w stężeniu 1 % – 2 %. Stężenie 1 % otrzymuje się przez dodanie 1 kropli na każde 5 ml oleju bazowego. Stężenie 2 % otrzymuje się przez dodanie 2 kropli do 5 ml oleju bazowego.

Do kominków zapachowych można dodać od 5 do 10 kropli olejku.

Uwagi

Surowiec kosmetyczny - do użytku zewnętrznego, nie spożywać.

Olejki eteryczne należy stosować w mocnym rozcieńczeniu.

Olejek eteryczny z sosny nie powinien być stosowany w okresie ciąży i karmienia.

Długotrwałe stosowanie olejku eterycznego należy skonsultować z lekarzem.

Nierozcieńczony powoduje podrażnienia i szczypanie skóry. Może powodować reakcje alergiczne. Działa bardzo szkodliwie w razie spożycia, dostania się do dróg oddechowych. Unikać kontaktu z oczami. Powoduje poważne podrażnienia oczu.

Produkty pochodzenia roślinnego są potencjalnie alergizujące. Mogą powodować zaczerwienienie i pieczenie skóry. Szczególnie w przypadku cery bardziej wrażliwej i skłonnej do alergii polecamy wykonać próbę uczuleniową rozcieńczonym olejkiem.

Receptury

Opinie o produkcie (2)

13 stycznia 2018

Olejek dobrej jakości. Dodaję go razem z solą z Morza Martwego, olejkiem lawendowym i odrobiną eukaliptusowego do kąpieli, gdy jestem przeziębiona.

7 stycznia 2019

Przyjemny, leśny zapach. Moja skóra dobrze go toleruje (oczywiście w rozcieńczeniu). :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl