Balsamy i mleczka na GMS – receptury bazowe

Monostearynian glicerolu (GMS) – klasyczny emulgator pozwala na otrzymanie balsamów i mleczek o różnej zawartości fazy olejowej.

Tworzone emulsje są stabilne przy pH od 6,8 do 8,5. Ich faza wodna nie powinna mieć kwaśnego odczynu.

 

RECEPTURY PODSTAWOWE:

·        wersja mniej tłusta:

FAZA A – OLEJOWA 25 %

4 % GMS

1 % Alkohol cetylowy lub wosk pszczeli żółty lub biały

17 % Oleje roślinne lub maceraty

3 % Masła roślinne

FAZA B – WODNA 75 %

75 % Woda wraz z rozpuszczalnymi w niej składnikami

 

·        wersja bardziej tłusta:

FAZA A – OLEJOWA 30 %

5 % GMS

1 % Alkohol cetylowy lub wosk pszczeli żółty lub biały

21 % Oleje roślinne lub maceraty

3 % Masła roślinne

FAZA B – WODNA 75 %

75 % Woda wraz z rozpuszczalnymi w niej składnikami

 

Wykonanie

Tradycyjne wykonanie na ciepło.

  1. Do pierwszego naczynia, np. zlewki odmierzyć składniki fazy A – olejowej.
  2. Do drugiego naczynia, np. zlewki odmierzyć składniki fazy B – wodnej. Najlepiej, aby naczynie z fazą B – wodną było na tyle duże, aby finalnie pomieścić wszystkie fazy kosmetyku a ich mieszanie nie prowadziło do rozlewania.
  3. Do garnka wlać niewielką ilość wody i powoli podgrzewać go na kuchence. Należy tak dobrać ilość wody, aby zlewki się nie przewracały i nie wlewała się do nich woda (zazwyczaj około 2 cm - 3 cm).
  4. Obie zlewki umieścić w kąpieli wodnej, w garnku i podgrzewać aż do rozpuszczenia wszystkich składników.
  5. Wyjąć zlewki z garnka. Należy uważać, aby się nie poparzyć.
  6. Wlać fazę A – olejową do fazy B – wodnej. Należy intensywnie mieszać fazę B – wodną podczas wlewania, np. mieszadełkiem.
  7. Kontynuować mieszanie aż do schłodzenia emulsji i otrzymania gęstszej, jednorodnej konsystencji.
  8. Do schłodzonej emulsji, w temperaturze poniżej 30 oC – 40 oC dodać ewentualną fazę C – dodatków.
  9. Wymieszać.
  10. Kosmetyk przenieść do opakowań.

 

Uwagi

Domowe emulsje należy przechowywać w lodówce i zużyć w przeciągu 2 tygodni. Można również zakonserwować je, np. dodatkiem konserwantu FEOG. Zakonserwowaną emulsję można przechowywać poza lodówką przez kilka – kilkanaście miesięcy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl