Krem z mocznikiem 30 % i kwasem mlekowym

Krem z mocznikiem i kwasem mlekowym jest chętnie stosowany w przypadku zrogowaciałych stóp, łokci i kolan. Działa zmiękczająco. Ułatwia złuszczanie martwych komórek naskórka. Polecamy go szczególnie wszystkim z przewlekle zgrubiałą, pękającą skórą pięt. Stosowany regularnie przynosi bardzo dobre efekty.

 

 

 

Receptura podstawowa:

FAZA A – OLEJOWA 35 %

13 % Masło Shea rafinowane

10 % Lanolina

5 % Olej jojoba złoty

4 % Alkohol cetylowy

3 % MGS

FAZA B – WODNA 65 %

30 % Mocznik

24,8 % Hydrolat z zielonej herbaty

5 % Kwas mlekowy 80 %

5 % Gliceryna

0,2 % Alantoina

 

Receptura dla 50 g kremu:

FAZA A – OLEJOWA 35 %

6,5 g (ok. 7,1 ml) Masło Shea rafinowane

5 g (ok. 5,5 ml) Lanolina

2,5 g (ok. 2,9 ml) Olej jojoba złoty

2 g (ok. 4,7 ml) Alkohol cetylowy

1,5 g (ok. 2,5 ml) MGS

FAZA B – WODNA 65 %

15 g (ok. 20,1 ml) Mocznik

12,4 g (ok. 12,4 ml) Hydrolat z zielonej herbaty

2,5 g (ok. 2,1 ml) Kwas mlekowy 80 %

2,5 g (ok. 2 ml) Gliceryna

0,1 g (szczypta) Alantoina

 

Gotowy zestaw do wykonania kremu

 

Wykonanie

Tradycyjne wykonanie na ciepło.

  1. Do pierwszego naczynia, np. zlewki odmierzyć składniki fazy A – olejowej.
  2. Do drugiego naczynia, np. zlewki odmierzyć składniki fazy B – wodnej. Najlepiej, aby naczynie z fazą B – wodną było na tyle duże, aby finalnie pomieścić wszystkie fazy kosmetyku a ich mieszanie nie prowadziło do rozlewania.
  3. Do garnka wlać niewielką ilość wody i powoli podgrzewać go na kuchence. Należy tak dobrać ilość wody, aby zlewki się nie przewracały i nie wlewała się do nich woda (zazwyczaj około 2 cm - 3 cm).
  4. Obie zlewki umieścić w kąpieli wodnej, w garnku i podgrzewać aż do rozpuszczenia wszystkich składników.
  5. Wyjąć zlewki z garnka. Należy uważać, aby się nie poparzyć.
  6. Sprawnie sprawdzić odczyn pH fazy wodnej przy pomocy papierka lakmusowego. Odczyn powinien wynosić około 3,5 – 4,5. Jeśli jest za niski można podwyższyć go, dodając odrobinę wodorowęglanu sodu.
  7. Wlać gorącą fazę A – olejową do gorącej fazy B – wodnej. Należy intensywnie mieszać fazę B – wodną podczas wlewania.
  8. Kontynuować mieszanie aż do schłodzenia emulsji i otrzymania gęstszej, jednorodnej konsystencji.
  9. Do schłodzonej emulsji, w temperaturze poniżej 30 oC – 40 oC dodać ewentualną fazę C – dodatków, np. konserwant FEOG i wybrane olejki eteryczne.
  10. Wymieszać.
  11. Krem przenieść do opakowań.

 

Uwagi

Domowe kremy należy przechowywać w lodówce i zużyć w przeciągu 2 tygodni. Można również zakonserwować je, np. dodatkiem konserwantu FEOG. FEOG powinien stanowić od 0,5 % do 1 % kremu. Zakonserwowany krem można przechowywać poza lodówką przez kilka – kilkanaście miesięcy.

Krem nie powinien być stosowany na cienką, wrażliwą skórę, ponieważ może spowodować nadmierne złuszczenie i odczucie pieczenia.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl