Kremy lanolinowe – receptury bazowe

Kremy lanolinowe są przeznaczone głównie dla cery suchej, bardzo suchej, popękanej, także do stóp i dłoni. Wykazują silne właściwości ochronne.

 

Receptura podstawowa:

FAZA A – OLEJOWA 60 %

8 % - 10 % Lanolina

10 % - 12 % Wosku pszczelego żółtego lub białego

40 % Oleje roślinne

FAZA B – WODNA 40 %

29 % wody destylowanej / demineralizowanej / hydrolatu

6 % Gliceryny roślinnej

5 % D-pantenolu

 

Receptura z masłami roślinnymi:

FAZA A – OLEJOWA 60 %

8 % - 10 % Lanolina

5 % - 6 % Wosku pszczelego żółtego lub białego

5 % - 6 % Masła roślinne

40 % Oleje roślinne

FAZA B – WODNA 40 %

29 % wody destylowanej / demineralizowanej / hydrolatu

6 % Gliceryny roślinnej

5 % D-pantenolu

 

Receptura podstawowa z dodatkami wrażliwymi na podgrzewanie:

FAZA A – OLEJOWA 55 %

8 % - 10 % Lanolina

10 % - 12 % Wosku pszczelego żółtego lub białego

35 % Oleje roślinne

FAZA B – WODNA 35 %

24 % wody destylowanej / demineralizowanej / hydrolatu

6 % Gliceryny roślinnej

5 % D-pantenolu

FAZA C – DODATKÓW 10 %

5 % Składniki wrażliwe, rozpuszczalne w olejach

5 % Składniki wrażliwe, rozpuszczalne w wodzie

 

Receptura z masłami roślinnymi i dodatkami wrażliwymi na podgrzewanie:

FAZA A – OLEJOWA 55 %

8 % - 10 % Lanolina

5 % - 6 % Wosku pszczelego żółtego lub białego

5 % - 6 % Masła roślinne

35 % Oleje roślinne

FAZA B – WODNA 35 %

24 % wody destylowanej / demineralizowanej / hydrolatu

6 % Gliceryny roślinnej

5 % D-pantenolu

FAZA C – DODATKÓW 10 %

5 % Składniki wrażliwe, rozpuszczalne w olejach

5 % Składniki wrażliwe, rozpuszczalne w wodzie

 

Wykonanie

Tradycyjne wykonanie na ciepło.

  1. Do pierwszego naczynia, np. zlewki odmierzyć składniki fazy A – olejowej.
  2. Do drugiego naczynia, np. zlewki odmierzyć składniki fazy B – wodnej. Najlepiej, aby naczynie z fazą B – wodną było na tyle duże, aby finalnie pomieścić wszystkie fazy kosmetyku a ich mieszanie nie prowadziło do rozlewania.
  3. Do garnka wlać niewielką ilość wody i powoli podgrzewać go na kuchence. Należy tak dobrać ilość wody, aby zlewki się nie przewracały i nie wlewała się do nich woda (zazwyczaj około 2 cm - 3 cm).
  4. Obie zlewki umieścić w kąpieli wodnej, w garnku i podgrzewać aż do rozpuszczenia wszystkich składników.
  5. Wyjąć zlewki z garnka. Należy uważać, aby się nie poparzyć.
  6. Wlać fazę A – olejową do fazy B – wodnej. Należy intensywnie mieszać fazę B – wodną podczas wlewania.
  7. Kontynuować mieszanie aż do schłodzenia emulsji i otrzymania gęstszej, jednorodnej konsystencji.
  8. Do schłodzonej emulsji, w temperaturze poniżej 30 oC – 40 oC dodać fazę C – dodatków.
  9. Wymieszać.
  10. Krem przenieść do opakowań.

 

Uwagi

Lanolina jest chętnie łączona z masłem kakaowym i tłustymi olejami, które zmniejszają odczucie lepkości pozostawiane przez lanolinę.

Dodatek witaminy E wpływa na przedłużenie świeżości lanoliny – można wprowadzić ją do kosmetyku w fazie C – dodatków w ilości od 0,5 % do 5 %.

Kremy lanolinowe należy przechowywać w lodówce i zużyć w przeciągu 2 tygodni. Można również zakonserwować je, np. dodatkiem konserwantu FEOG. Zakonserwowany krem można przechowywać poza lodówką przez kilka – kilkanaście miesięcy.

Promocje
Zestaw prezentowy do cery przebarwionej
Zestaw prezentowy do cery przebarwionej
44,40 zł 35,52 zł
  • promocja
Zestaw prezentowy dla mężczyzn
Zestaw prezentowy dla mężczyzn
42,40 zł 33,92 zł
  • promocja
Hydrolat rumiankowy organiczny bez konserwantów
Hydrolat rumiankowy organiczny bez konserwantów
9,50 zł 8,55 zł
  • promocja
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl