Kremy półtłuste na GMS – receptury bazowe

Monostearynian glicerolu (GMS) – klasyczny emulgator pozwala na otrzymanie nietłustych kremów z niewielką zawartością fazy olejowej – już od 20 %, jak również kremów tłustych, półtłustych. Tworzone emulsje są stabilne przy pH od 6,8 do 8,5. Ich faza wodna nie powinna mieć kwaśnego odczynu.

Kremy półtłuste polecane są szczególnie dla cery normalnej.

 

RECEPTURY PODSTAWOWE:

·        Z olejami roślinnymi 1:

FAZA A – OLEJOWA 25 %

5 % GMS

4 % Alkohol cetylowy lub wosk pszczeli żółty lub biały

16 % Oleje roślinne lub maceraty

FAZA B – WODNA 75 %

75 % Woda wraz z rozpuszczalnymi w niej składnikami

 

·        Z olejami roślinnymi 2:

FAZA A – OLEJOWA 30 %

6 % GMS

4 % Alkohol cetylowy lub wosk pszczeli żółty lub biały

20 % Oleje roślinne lub maceraty

FAZA B – WODNA 70 %

70 % Woda wraz z rozpuszczalnymi w niej składnikami

 

·        Z olejami i masłami roślinnymi 1:

FAZA A – OLEJOWA 25 %

5 % GMS

2 % Alkohol cetylowy lub wosk pszczeli żółty lub biały

12 % Oleje roślinne lub maceraty

6 % Masła roślinne

FAZA B – WODNA 75 %

75 % Woda wraz z rozpuszczalnymi w niej składnikami

 

·        Z olejami i masłami roślinnymi 2:

FAZA A – OLEJOWA 30 %

6 % GMS

3 % Alkohol cetylowy lub wosk pszczeli żółty lub biały

15 % Oleje roślinne lub maceraty

6 % Masła roślinne

FAZA B – WODNA 70 %

70 % Woda wraz z rozpuszczalnymi w niej składnikami

 

Wykonanie

Tradycyjne wykonanie na ciepło.

  1. Do pierwszego naczynia, np. zlewki odmierzyć składniki fazy A – olejowej.
  2. Do drugiego naczynia, np. zlewki odmierzyć składniki fazy B – wodnej. Najlepiej, aby naczynie z fazą B – wodną było na tyle duże, aby finalnie pomieścić wszystkie fazy kosmetyku a ich mieszanie nie prowadziło do rozlewania.
  3. Do garnka wlać niewielką ilość wody i powoli podgrzewać go na kuchence. Należy tak dobrać ilość wody, aby zlewki się nie przewracały i nie wlewała się do nich woda (zazwyczaj około 2 cm - 3 cm).
  4. Obie zlewki umieścić w kąpieli wodnej, w garnku i podgrzewać aż do rozpuszczenia wszystkich składników.
  5. Wyjąć zlewki z garnka. Należy uważać, aby się nie poparzyć.
  6. Wlać fazę A – olejową do fazy B – wodnej. Należy intensywnie mieszać fazę B – wodną podczas wlewania, np. mieszadełkiem.
  7. Kontynuować mieszanie aż do schłodzenia emulsji i otrzymania gęstszej, jednorodnej konsystencji.
  8. Do schłodzonej emulsji, w temperaturze poniżej 30 oC – 40 oC dodać ewentualną fazę C – dodatków.
  9. Wymieszać.
  10. Krem przenieść do opakowań.

 

Uwagi

Domowe kremy należy przechowywać w lodówce i zużyć w przeciągu 2 tygodni. Można również zakonserwować je, np. dodatkiem konserwantu FEOG. Zakonserwowany krem można przechowywać poza lodówką przez kilka – kilkanaście miesięcy.

Promocje
Olej z kiełków pszenicy naturalny
Olej z kiełków pszenicy naturalny
4,50 zł 3,60 zł
  • promocja
P-4C
P-4C
6,90 zł 5,52 zł
  • promocja
Skwalan z oliwy z oliwek
Skwalan z oliwy z oliwek
6,90 zł 5,52 zł
  • promocja
SLP
SLP
3,90 zł 3,12 zł
  • promocja
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl