Kremy z woskiem pszczelim – receptury bazowe

Kremy z woskiem pszczelim, podobnie jak kremy lanolinowe, są przeznaczone głównie dla cery suchej, bardzo suchej, popękanej, także do stóp i dłoni. Wykazują właściwości ochronne, regenerujące, natłuszczające. Są połyskliwe na skórze, długo się wchłaniają. Bywają z pozytywnym skutkiem stosowane u dzieci, jak również w przypadku cery podrażnionej, z egzemą, łuszczycą i AZS.

 

Receptura podstawowa:

FAZA A – OLEJOWA 65 %

15 % Wosk pszczeli żółty lub biały

50 % Oleje roślinne

FAZA B – WODNA 35 %

35 % Wody wraz z rozpuszczalnymi w niej składnikami

(np. 24 % wody destylowanej / demineralizowanej / hydrolatu, 6 % gliceryny, 5 % D-pantenolu)

 

Receptura z dodatkami wrażliwymi na podgrzewanie:

FAZA A – OLEJOWA 60 %

15 % Wosk pszczeli żółty lub biały

45 % Oleje roślinne

FAZA B – WODNA 30 %

30 % Wody wraz z rozpuszczalnymi w niej składnikami

(np. 19 % wody destylowanej / demineralizowanej / hydrolatu, 6 % gliceryny, 5 % D-pantenolu)

FAZA C – DODATKÓW 10 %

5 % Składników rozpuszczalnych w olejach

5 % Składników rozpuszczalnych w wodzie

 

Wykonanie

Tradycyjne wykonanie na ciepło.

  1. Do pierwszego naczynia, np. zlewki odmierzyć składniki fazy A – olejowej.
  2. Do drugiego naczynia, np. zlewki odmierzyć składniki fazy B – wodnej. Najlepiej, aby naczynie z fazą B – wodną było na tyle duże, aby finalnie pomieścić wszystkie fazy kosmetyku a ich mieszanie nie prowadziło do rozlewania.
  3. Do garnka wlać niewielką ilość wody i powoli podgrzewać go na kuchence. Należy tak dobrać ilość wody, aby zlewki się nie przewracały i nie wlewała się do nich woda (zazwyczaj około 2 cm - 3 cm).
  4. Obie zlewki umieścić w kąpieli wodnej, w garnku i podgrzewać aż do rozpuszczenia wszystkich składników.
  5. Wyjąć zlewki z garnka. Należy uważać, aby się nie poparzyć.
  6. Wlać fazę A – olejową do fazy B – wodnej. Należy intensywnie mieszać fazę B – wodną podczas wlewania (np. mieszadełkiem).
  7. Kontynuować mieszanie aż do schłodzenia emulsji i otrzymania gęstszej, jednorodnej konsystencji. Pod koniec może być konieczne użycie do mieszania łyżki lub blendera.
  8. Do schłodzonej, gęstniejącej emulsji, najlepiej w temperaturze poniżej 40 oC dodać fazę C – dodatków.
  9. Dokładnie wymieszać.
  10. Krem przenieść do opakowań.

 

Uwagi

Kremy z woskiem pszczelim należy przechowywać w lodówce i zużyć w przeciągu 2 tygodni. Można również zakonserwować je, np. dodatkiem konserwantu FEOG. Zakonserwowany krem można przechowywać poza lodówką przez kilka – kilkanaście miesięcy.

Promocje
Olej Monoi naturalny
Olej Monoi naturalny
9,50 zł 7,60 zł
  • promocja
Potrójny kwas hialuronowy 1,5 % - roztwór
Potrójny kwas hialuronowy 1,5 % - roztwór
4,90 zł 3,92 zł
  • promocja
Mikronizowany tlenek cynku
Mikronizowany tlenek cynku
3,90 zł 3,12 zł
  • promocja
Olej arganowy organiczny
Olej arganowy organiczny
8,50 zł 6,80 zł
  • promocja
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl