Lekkie kremy nawilżające na GMS – receptury bazowe

Monostearynian glicerolu (GMS) – klasyczny emulgator pozwala na otrzymanie nietłustych kremów z niewielką zawartością fazy olejowej – już od 20 %, jak również kremów tłustych, półtłustych. Tworzone emulsje są stabilne przy pH od 6,8 do 8,5. Ich faza wodna nie powinna mieć kwaśnego odczynu.

Nietłuste, lekkie kremy nawilżające sprawdzą się szczególnie w przypadku cery tłustej, trądzikowej, mieszanej i zanieczyszczonej, głównie na dzień.

 

RECEPTURY PODSTAWOWE:

·        Z olejami roślinnymi:

FAZA A – OLEJOWA 20 %

4 % GMS

3 % Alkohol cetylowy lub wosk pszczeli żółty lub biały

13 % Oleje roślinne lub maceraty

FAZA B – WODNA 80 %

80 % Woda wraz z rozpuszczalnymi w niej składnikami

 

·        Z olejami i masłami roślinnymi:

FAZA A – OLEJOWA 20 %

4 % GMS

2 % Alkohol cetylowy lub wosk pszczeli żółty lub biały

10 % Oleje roślinne lub maceraty

4 % Masła roślinne

FAZA B – WODNA 80 %

80 % Woda wraz z rozpuszczalnymi w niej składnikami

 

Wykonanie

Tradycyjne wykonanie na ciepło.

  1. Do pierwszego naczynia, np. zlewki odmierzyć składniki fazy A – olejowej.
  2. Do drugiego naczynia, np. zlewki odmierzyć składniki fazy B – wodnej. Najlepiej, aby naczynie z fazą B – wodną było na tyle duże, aby finalnie pomieścić wszystkie fazy kosmetyku a ich mieszanie nie prowadziło do rozlewania.
  3. Do garnka wlać niewielką ilość wody i powoli podgrzewać go na kuchence. Należy tak dobrać ilość wody, aby zlewki się nie przewracały i nie wlewała się do nich woda (zazwyczaj około 2 cm - 3 cm).
  4. Obie zlewki umieścić w kąpieli wodnej, w garnku i podgrzewać aż do rozpuszczenia wszystkich składników.
  5. Wyjąć zlewki z garnka. Należy uważać, aby się nie poparzyć.
  6. Wlać fazę A – olejową do fazy B – wodnej. Należy intensywnie mieszać fazę B – wodną podczas wlewania, np. mieszadełkiem.
  7. Kontynuować mieszanie aż do schłodzenia emulsji i otrzymania gęstszej, jednorodnej konsystencji.
  8. Do schłodzonej emulsji, w temperaturze poniżej 30 oC – 40 oC dodać ewentualną fazę C – dodatków.
  9. Wymieszać.
  10. Krem przenieść do opakowań.

 

Uwagi

Domowe kremy należy przechowywać w lodówce i zużyć w przeciągu 2 tygodni. Można również zakonserwować je, np. dodatkiem konserwantu FEOG. Zakonserwowany krem można przechowywać poza lodówką przez kilka – kilkanaście miesięcy.

Promocje
Masło kakaowe organiczne
Masło kakaowe organiczne
8,50 zł 6,80 zł
  • promocja
Kwas hialuronowy wielkocząsteczkowy
Kwas hialuronowy wielkocząsteczkowy
5,90 zł 4,72 zł
  • promocja
Kwas askorbinowy – witamina C
Kwas askorbinowy – witamina C
7,90 zł 6,32 zł
  • promocja
Masło Shea surowe organiczne
Masło Shea surowe organiczne
6,90 zł 5,52 zł
  • promocja
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl