Roślinna baza samoemulgująca

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 8,90 zł 8.90








ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Glyceryl Stearate Citrate, Sucrose Stearate, Polyglyceryl-4 Cocoate, Cetyl Alcohol, Sodium Ricinoleate

Baza samoemulgująca pochodzenia roślinnego, pozwalająca na wygodne otrzymanie w jednym naczyniu lekkich, jedwabistych w odczuciu kremów o uproszczonych recepturach.

Właściwości

  • Pozwala na stworzenie emulsji O/W (połączenie fazy wodnej z olejową).
  • Nie wymaga stosowania dodatkowych stabilizatorów emulsji, np. alkoholu cetylowego.
  • Nie wymaga intensywnego mieszania.
  • Jest dobrze tolerowana, niedrażniąca w kontakcie ze skórą, pochodzenia roślinnego.
  • Emulsje na bazie samoemulgującej są lamelarne, zbliżone do lipidów naskórka, w związku z czym ułatwione jest przenikanie w głąb skóry substancji aktywnych, zawartych w tworzonych kosmetykach.
  • Łatwa w stosowaniu dzięki postaci peletek.
  • Jest używana w produkcji na gorąco, ale także w przypadku formulacji ze składnikami wrażliwymi na podgrzewanie.
  • Tworzone emulsje z 8 % - 10 % zawartością bazy samoemulgującej są stabilne przy pH fazy wodnej od 3 do 11.
  • Tworzone emulsje z zawartością bazy samoemulgującej poniżej 8 % są stabilne przy pH fazy wodnej od 5 do 11.
  • W 100 % składa się z przetworzonych substancji roślinnych. Spełnia standardy COSMOS, co potwierdza francuska organizacja Ecocert.

Informacje techniczne

Jasnobeżowe lub ciemnobeżowe granulki, o bardzo delikatnym zapachu.

Temperatura topnienia około 60 oC.

1 ml roślinnej bazy samoemulgującej waży około 0,65 g.

Odczyn pH 10 % roztworu wodnego to od 5 do 8.

Roślinną bazę samoemulgującą należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w temperaturze pokojowej (poniżej 30 oC), w suchym miejscu, z dala od bezpośredniego nasłonecznienia.

Zastosowanie
Roślinna baza samoemulgująca jest polecana do produkcji emulsji, głównie kremów:
  • Do pielęgnacji twarzy.
  • Do opalania, z filtrami przeciwsłonecznymi.
  • Z pigmentami, np. w kremach BB.

Stosowane stężenia roślinnej bazy samoemulgującej:

  • W kosmetykach stosuje się stężenie od 5 % do 10 %.

Emulsje na roślinnej bazie samoemulgującej powinny zawierać od 5 % do 40 % fazy olejowej.

Odczyn pH fazy wodnej powinien wynosić od 5 do 11 przy zawartości poniżej 8 % bazy samoemulgującej lub od 3 do 11 przy wyższej zawartości bazy.

Roślinny emulgator może być użyty w produkcji kosmetyków ze składnikami wrażliwymi na ciepło, z wykorzystaniem jednego naczynia. W takim przypadku należy umieścić w odpowiedniej wielkości zlewce wodę destylowaną / demineralizowaną lub hydrolat (łącznie powinny stanowić 50 % receptury i mieć właściwy odczyn pH) i podgrzać jej zawartość do około 75 oC. Do podgrzanej zawartości zlewki dodaje się roślinną bazę samoemulgującą. Należy delikatnie mieszać aż do uzyskania jednorodnej, gęstniejącej emulsji. Wtedy dodajemy oleje roślinne (od 5 % do 30 % formulacji). Znów delikatnie mieszamy aż do osiągnięcia jednorodnej emulsji. Stopniowo dodajemy pozostałą wodę i składniki fazy wodnej, delikatnie mieszając. Składniki wrażliwe na podgrzewanie dodaje się w temperaturze poniżej 40 oC. Można dodać konserwant, np. FEOG.

W tradycyjnej metodzie wykonywania kremów na ciepło roślinną bazę emulgującą dodaje się do ogrzewanej fazy wodnej i delikatnie miesza aż do otrzymania jednolitej mieszaniny. Następnie do fazy wodnej wlewa się gorącą fazę olejową intensywnie mieszając aż do ostygnięcia. Składniki wrażliwe na podgrzewanie należy dodawać w fazie dodatków, do gotowej emulsji w temperaturze poniżej 40 oC.

Uwagi
Surowiec kosmetyczny. Do użytku zewnętrznego.

Może powodować łagodne podrażnienia oczu.

Opinie o produkcie (2)

17 marca 2018

Świetny emulgator na początek. Łatwo można zrobić fajny kremik.

19 marca 2018

Jeden z moich ulubionych emulgatorów. Nie trzeba odmierzać dodatkowo alkoholu cetylowego. Tutaj jest już wszystko. :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl