Hibiskus kwiat

Suszone kwiaty hibiskusa
  • nowość
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 1,80 zł 1.80



ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Hibiscus Sabdariffa Flower

Suszone kielichy kwiatów hibiskusa, zwanego malwą sudańską. Hibiskus sławę zawdzięcza nie tylko pięknym, ozdobnym kwiatom o egzotycznym wyglądzie, ale również cennym właściwościom. Od wieków znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie – nic dziwnego, bowiem zawiera cenne, chroniące komórki antocyjany (m.in. cyjanidynę i hibiscynę), fitosterole, witaminę C, kwasy organiczne (w tym hibiskusowy, jabłkowy, cytrynowy i winowy) a także sole mineralne.

Działanie w kosmetyce

  • Neutralizuje wolne rodniki, dzięki czemu chroni komórki przed starzeniem i nowotworami,
  • Działa przeciwbakteryjnie,
  • Zmniejsza podrażnienia, łagodzi stany zapalne i oparzenia słoneczne,
  • Wspomaga walkę z cellulitem,
  • Nawilża skórę i włosy.

Informacje techniczne

Suszone kwiaty czerwonego hibiskusa o charakterystycznym, delikatnie kwaśnym zapachu.

Gęstość suszu różni się w zależności od stopnia zagęszczenia.

Ze względu na naturalny charakter suszu, mogą znaleźć się w nim inne fragmenty roślinne.

Przechowywać w temperaturze pokojowej. Chronić przed wilgocią.

Zastosowanie

Napary z hibiskusa w kosmetyce sprawdzają się w przypadku wszystkich typów skóry. Są szczególnie polecane w przypadku cery dojrzałej, starzejącej się, naczynkowej, wrażliwej i ze stanami zapalnymi. Praktycznie nie ma przeciwwskazań do stosowania hibiskusa, dlatego śmiało można stosować go w kosmetykach dla całej rodziny.

Hibiskus i jego przetwory w kosmetyce są stosowane przede wszystkim:

  • Jako składnik kosmetyków, np. przeciwcellulitowych i po opalaniu – odwar i gliceryt dodaje się do fazy wodnej toników, kremów, balsamów, maseczek, mleczek, odżywek do włosów, macerat olejowy dodaje się do fazy olejowej. Dzięki intensywnej barwie hibiskusa, kosmetyki zyskują interesujący, różowy kolor. W związku z właściwościami barwiącymi odwar z hibiskusa należy stosować w ograniczonej ilości.
  • Do ozdoby w solach kąpielowych, kulach do kąpieli, woreczkach zapachowych, potpourri, peelingach, mydłach z baz glicerynowych i na zimno,
  • W rozcieńczeniu jako płukanka nawilżająca używana podczas mycia włosów,
  • W kąpielach relaksujących.
  • W glicerytach i maceratach.

Susz z hibiskusa zalewa się wrzątkiem i parzy pod przykryciem przez około 15 minut. W zależności od ilości suszu, można otrzymać bardziej lub mniej stężone napary.

Uwagi
Surowiec kosmetyczny - nie spożywać.

Produkty pochodzenia roślinnego są potencjalnie alergizujące. Mogą powodować zaczerwienienie i pieczenie skóry. Szczególnie w przypadku cery wrażliwej, skłonnej do alergii i naczynkowej polecamy wykonać próbę uczuleniową rozcieńczonym odwarem z lawendy.

Receptury
 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl