Melisa suszona

suszona melisa
  • nowość
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 1,40 zł 1.40



ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Melissa Officinalis

Suszona, rozdrobniona melisa. Ta niewielka, lecznicza roślina swój niepowtarzalny, ziołowy, lekko cytrusowy aromat zawdzięcza obecności olejku eterycznego, bazującego na pochodnych fenolowych i związkach terpenowych. Zapach melisy przynosi spokój i ukojenie. Zawiera trójterpeny, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki mineralne i śluzowe. Nie dziwi więc jej pozytywny wpływ na skórę.

Działanie w kosmetyce i aromaterapii

  • Ma delikatne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne,
  • Zapach uspokaja, zmniejsza napięcie, wzmacnia układ nerwowy,
  • Tonizuje,
  • Łagodzi odczuwanie bólu,
  • Przeciwdziała wypadaniu włosów, poprzez wzmocnienie cebulek włosowych,
  • Normalizuje przetłuszczającą się cerę i skórę głowy.

Informacje techniczne

Susz roślinny z melisy o charakterystycznym, ziołowym zapachu i zielonej barwie.

Gęstość suszu różni się w zależności od stopnia zagęszczenia.

Przechowywać w temperaturze pokojowej. Chronić przed wilgocią.

Zastosowanie

Melisa jest szczególnie polecana osobom z przetłuszczającymi się skórą i włosami, z zanieczyszczoną skórą a także w przypadku stresu i bezsenności.

Melisa i jej przetwory w kosmetyce są stosowane przede wszystkim:

  • W kąpieli tonizującej – napar dodaje się do wanny z letnią wodą. Można również wsypać do kąpieli susz.
  • Jako płukanka wzmacniająca włosy, regulująca wytwarzanie sebum, używana podczas mycia,
  • Do przemywania i w formie okładów w przypadku przetłuszczającej się skóry, stanów zapalnych i ugryzień owadów
  • Fusy mogą być użyte w formie maseczki (można zmieszać je, np. z jogurtem naturalnym lub glinką)
  • Do ozdoby w mydłach, solach kąpielowych, kulach do kąpieli i peelingach,
  • W glicerytach i maceratach.
  • Jako składnik kosmetyków – napar i gliceryt dodaje się do fazy wodnej toników, kremów, balsamów, mleczek, odżywek do włosów, macerat olejowy dodaje się do fazy olejowej,

Napar z melisy otrzymuje się przez parzenie przez 15 minut 1-2 czubatych łyżek suszu w 250 ml (szklanka) wody. Jeśli chcemy użyć naparu jako bazy toniku lub wodnej części kremu, po zaparzeniu najlepiej przelać napar przez sitko lub gazę, aby pozbyć się większych części roślinnych.

Uwagi
Surowiec kosmetyczny - nie spożywać.

Produkty pochodzenia roślinnego są potencjalnie alergizujące. Mogą powodować zaczerwienienie i pieczenie skóry. Szczególnie w przypadku cery wrażliwej, skłonnej do alergii i naczynkowej polecamy wykonać próbę uczuleniową rozcieńczonym odwarem z melisy.

Receptury
 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl