Wodorowęglan sodu

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 1,90 zł 1.90








ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Sodium Bicarbonate

Wodorowęglan sodu (inaczej soda oczyszczona, bikarbonat sodu, kwaśny węglan sodu) to substancja o szerokim zastosowaniu. Jego wzór chemiczny to NaHCO3. Jest biodegradowalny. Roztwory wodne wodorowęglanu sodu mają odczyn zasadowy. Wspomagają walkę z zakwaszeniem, które zaburza funkcjonowanie organizmu. Mimo, że ludzki organizm funkcjonuje lepiej, gdy w jego wnętrzu panują warunki lekko zasadowe, fizjologiczne, odpowiednie pH skóry powinno być delikatnie kwasowe i wynosić od 4,5 do 6. Dlatego bardzo ważne są oznaczanie i regulacja pH samodzielnie wykonywanych kosmetyków. Przy pomocy wodrowęglanu sodu można podwyższyć pH, np. kosmetyku z kwasami, aby nie wywoływał podrażnień. Używanie kosmetyków o odpowiednim pH wspiera naturalną warstwę ochronną skóry, która zapobiega namnażaniu bakterii, grzybów, utrzymuje odpowiednie nawilżenie, wspomaga walkę z alergiami, nadwrażliwością skóry, trądzikiem i zmarszczkami. Pielęgnacja kosmetykami o nieodpowiednim odczynie pH sprzyja zaczerwienieniu, ściągnięciu, szczypaniu, trądzikowi, powstawaniu zmarszczek, przesuszeniu lub nadmiernemu przetłuszczeniu skóry. Soda oczyszczona rozkłada się w temperaturze powyżej 60 °C, wydzielając duże ilości dwutlenku węgla. Wpływa to na jej właściwości pianotwórcze i spulchniające, ze względu na które jest wykorzystywana przy produkcji kul kąpielowych, również dla dzieci. Delikatnie łagodzi stany zapalne. Pochłania zapachy i wilgoć. Zmiękcza wodę. Jest chętnie używana przy produkcji domowych środków czystości i odświeżaczy powietrza.

Jest głównym składnikiem proszków do pieczenia. Jednak proszki do pieczenia nie są polecane do używania przy produkcji domowych kosmetyków, ponieważ zawierają dodatkowe substancje, np. regulatory kwasowości i substancje przeciwzbrylające (np. mąka ziemniaczana czy pszenna).

Działanie

  • Redukuje zapachy,
  • Ma właściwości pianotwórcze i spulchniające,
  • Działa przeciwzapalnie,
  • Łagodzi podrażnienia,
  • Reguluje, podwyższa odczyn pH kosmetyków,
  • Rozświetla, oczyszcza skórę, zmniejsza widoczność zaskórników,
  • Zmiękcza skórę, usuwa martwe komórki naskórka,
  • Dogłębnie oczyszcza mocno zanieczyszczone włosy,

Informacje techniczne

Surowiec w formie drobnego, delikatnego, białego proszku. Bez zapachu. Rozpuszcza się w wodzie. W 1 l wody o temperaturze 20 oC można rozpuścić około 100 g wodorowęglanu sodu, co odpowiada około 9 - 10 % roztworowi. Nie rozpuszcza się w olejach. Gęstość nasypowa różni się w zależności od stopnia zagęszczenia produktu. Orientacyjnie - 1 ml wodorowęglanu sodu waży około 1,3 g. Ma alkaliczny (zasadowy) odczyn pH. 5 % roztwór wodny posiada pH około 8,2.

Produkt wrażliwy na działanie podwyższonej temperatury.

Wodorowęglan sodu należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, z dala od wilgoci, w temperaturze pokojowej.

Zastosowanie
Wodorowęglan sodu stosuje się przy regulacji pH kosmetyków. W codziennej pielęgnacji skóry kosmetyki powinny mieć odczyn pH zbliżony do odczynu pH zdrowej skóry. Wynosi on od 4,5 do 6. Jest delikatnie kwasowy. Odczyn pH kosmetyku bada się przy pomocy papierków lakmusowych. Jeśli odczyn pH jest zbyt niski należy do kosmetyku dodać odrobinę wodorowęglanu sodu. Całość wymieszać. Następnie znów sprawdzić odczyn pH. Jeśli wciąż jest zbyt niski, należy dodać kolejną szczyptę wodorowęglanu sodu i kolejny raz zbadać odczyn pH. Jeśli odczyn pH jest zbyt wysoki można dodać odrobinę (kroplę – parę kropli w zależności od ilości kosmetyku) kwasu mlekowego. Roztwory kwasów przeznaczone do zabiegów peelingujących powinny posiadać niski odczyn pH, aby efektywnie złuszczać naskórek, jednak powinny być stosowane z dużą ostrożnością, w odpowiednich odstępach czasu.

Soda oczyszczona znajduje zastosowanie przy pracach domowych. Wykorzystuje się ją przy produkcji domowych środków do czyszczenia, odświeżaczy powietrza. Pomaga usunąć osady, plamy, zabrudzenia a nawet nieprzyjemny zapach z butów. Nie rysuje czyszczonych powierzchni. W formie proszku służy do pochłaniania zapachów. Wystarczy otworzyć opakowanie lub warstwą sody posypać, np. wnętrze butów czy dywan. Po kilku godzinach można sodę usunąć, wytrzepać. Do czyszczenia używa się past i płynów z sodą. Aby uzyskać pastę czyszczącą można zmieszać wodorowęglan sodu z odpowiednią ilością wody.

Pochłania zapachy, dlatego może być stosowana jako dodatek do kąpieli w przypadku nadmiernej potliwości ciała i stóp. Zastosowana w kąpieli wpływa również na złagodzenie stanów zapalnych. Do wanny z ciepłą wodą należy dodać około pół szklanki wodorowęglanu sodu.

W połączeniu z kwasem cytrynowym (w stosunku 2:1) i dodatkami (suszonymi kwiatami, olejkami eterycznymi, barwnikami, glinkami, spiruliną, olejami roślinnymi) jest stosowana przy produkcji musujących kul kąpielowych dla dzieci i dorosłych.

Pastę z sodą oczyszczoną (mniej więcej 3 części sody do 1 części wody) stosuje się na ugryzienia owadów i wypryski w celu łagodzenia stanów zapalnych. Służy ona także do delikatnego peelingowania i zmiękczania szorstkiego naskórka, np. w okolicy kolan i łokci. Nałożona na około 15 minut na zaskórniki, pomaga je zniwelować, rozświetla skórę, pozostawiając ją delikatną i miękką. W tym celu można wodorowęglan sodu zmieszać z mlekiem zamiast z wodą. W połączeniu z miodem pozytywnie wpływa na kondycję szorstkich dłoni. Z niewielkim dodatkiem soku z cytryny pasta z sody często jest stosowana na wypryski - najlepiej wieczorem, aby nie eksponować skóry na promieniowanie słoneczne. Pasta z sody oczyszczonej może podrażniać skórę wrażliwą.

W tonikach i maseczkach stosuje się od 1 % do 4 % wodorowęglanu sodu w przypadku trądziku, wyprysków, zaskórników i łojotoku.

1 % roztwór wodorowęglanu sodu stosuje się przy zabiegu jonoforezy. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie. Wywiera pozytywny wpływ na cerę trądzikową, zanieczyszczoną, z rozszerzonymi porami, tłustą, z łojotokiem.

Sodę oczyszczoną okazjonalnie dodaje się do szamponów w celu dogłębnego oczyszczenia śliskich, oblepionych zanieczyszczeniami, trudnych do wyczyszczenia, tłustych włosów, także w celu pozbycia się barwnika po farbowaniu. Szampon z sodą oczyszczoną może podrażniać skórę wrażliwą, rozchyla łuski włosów, narażając je na uszkodzenia.

W przypadku stosowania kosmetyku z dużą zawartością wodorowęglanu sodu, o wyższym od fizjologicznego odczynie pH (powyżej 6), polecamy przywrócić neutralny odczyn pH skórze, np. przecierając ją wacikiem nasączonym hydrolatem.

Uwagi
Półprodukt kosmetyczny - nie spożywać.

Unikać kontaktu z oczami, tworzenia i wdychania pyłu.

Opinie o produkcie (1)

15 kwietnia 2018

Bez wodorowęglanu nie ma zabawy. Dzięki niemu kule musują w kąpieli i sprawiają frajdę mi i dzieciom. Można z niego zrobić domowe środki czystości. Pastą z wodą i olejkiem z drzewa herbacianego myję wszelkie zabrudzenia. Dobrze czyści osady, np. na zlewie, kranie, stolik popisany kredkami i świeżo pachnie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl