Wosk pszczeli żółty naturalny

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 3,90 zł 3.90








ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Cera Flava

Żółty wosk pszczeli – Cera flava to w pełni naturalny produkt, pozyskiwany przez opróżnianie plastrów pszczelich i standardowe oczyszczenie z zanieczyszczeń. Jego zastosowanie przez człowieka sięga czasów starożytnych. Ten emulgator i zagęstnik jest chętnie stosowany w wysokiej jakości kremach, nadając im jedwabisty połysk. Nie jełczeje i nie powoduje podrażnień. Skład wosku pszczelego jest zmienny, zależny od warunków, w jakich powstał. Zawiera około 300 różnych substancji, głównie estry kwasów: palmitynowego i certotynowego, alkohole woskowe: mirycolowy i cerylowy, węglowodory i wolne kwasy tłuszczowe. W jego składzie można znaleźć także flawonoidy i proteiny. Swoją barwę zawdzięcza głównie karotenoidom. Produkty pszczele są potencjalnie alergizujące, jednak wosk pszczeli wyróżnia się tym, że jest wyjątkowo mało uczulający.

Właściwości

  • Tworzy trwałe emulsje. Polepsza wiązanie wody w kosmetykach.
  • Jest emolientem tłustym, tworzącym na powierzchni skóry cienki film ochronny, wspomagający utrzymanie odpowiedniego poziomu nawilżenia i działanie kosmetyków przeciwsłonecznych.
  • Zwiększa trwałość preparatu na skórze i ustach.
  • Zapobiega otrzymywaniu „tępych” w odczuciu kremów, które zbyt szybko się wchłaniają. Nadaje im poślizg, żółtawy kolor, elastyczność i plastyczność.
  • Podnosi temperaturę topnienia olejów i maseł.
  • Wpływa na zmiękczenie i uelastycznienie skóry i włosów.
  • Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i delikatnie przeciwzapalnie.
  • Przyspiesza regenerację naskórka.
  • Delikatnie rozgrzewa.
  • Stopień komedogenności od 0 do 2.

Informacje techniczne

Jasnożółte, niewielkie pastylki, o charakterystycznym zapachu.

1 ml oferowanego wosku pszczelego waży około 0,52 g.

Nierozpuszczalne w wodzie, rozpuszczalne w olejach.

Temperatura topnienia: około 62 oC – 67 oC

Wosk pszczeli żółty należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i zapłonu.

Zastosowanie
Jest stosowany przy produkcji kremów, balsamów, mleczek, maści, odżywek do włosów, sztyftów, pomadek a także balsamów w kostkach i olejowych kostkach do masażu.

Poleca się go głównie do cery suchej, bardzo suchej, dojrzałej, ale odpowiednio zastosowany sprawdza się również w przypadku innych typów skóry. Jeśli nie jest zastosowany w nadmiarze, nie powoduje zapychania porów cery tłustej. Bywa z pozytywnym skutkiem stosowany u dzieci, jak również w przypadku cery podrażnionej, z egzemą, łuszczycą i AZS.

Jest chętnie używany :

  • Przy produkcji kremów, balsamów i maści, np. cold kremów, kremów lanolinowych, na noc, preparatów do przesuszonych rąk i stóp, balsamów do ciała.
  • W preparatach przeciwsłonecznych.
  • Do nadawania odpowiedniej twardości i konsystencji mieszankom olejów.
  • W maskach, kremach i odżywkach do włosów.
  • Przy produkcji kosmetyków kolorowych, w tym maskar, cieni do powiek i róży.
  • Przy produkcji sztyftów, dezodorantów, korektorów, pomadek i błyszczyków, nadając połysk, odpowiednią konsystencję i trwałość koloru.
  • Jako dodatek przy wyrobie mydeł, zwiększając ich twardość i właściwości pielęgnacyjne.
  • Przy produkcji świec.

Najczęściej stosowane stężenia:

  • W kremach ochronnych od 8 % do 12 %.
  • W preparatach do włosów: odżywkach od 1 % do 3 %, kremach od 5 % do 10 %.
  • W kosmetykach kolorowych: maskarach od 6 % do 12 %, cieniach do powiek od 6 % do 10 %, różach od 10 % do 15 %.
  • W dezodorantach do 35 %.
  • W preparatach do depilacji do 50 %.
  • W mydłach ok. 6 % - wprowadza się wraz z fazą tłuszczową przy produkcji mydeł na zimno.

Wpływa na właściwości kosmetyków zastosowany w stężeniu już od 1 % do 3 %.

Zastosowany w zbyt dużym stężeniu może wpływać na zbyt twardą, woskowatą konsystencję.

Jest dodawany do fazy olejowej przy produkcji kosmetyków na ciepło.

Uwagi
Surowiec kosmetyczny. Do użytku zewnętrznego.
Receptury

Opinie o produkcie (2)

12 lutego 2018

Wosku pszczelego nie może zabraknąć w moich recepturach. To w pełni naturalny emulgator dzięki któremu wykonuję kremy i masełka do ciała. Doskonale chronią skórę. Tworzą na niej odżywczą warstewkę. Polecam wszystkim, którzy lubią prawdziwe naturalne kosmetyki.

17 marca 2018

Dodaję do mieszaniny masełek. Zostawia fajną warstewkę ochronną.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl