Kwas askorbinowy – witamina C

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 7,90 zł 7.90








ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Ascorbic Acid

Czysty kwas L-askorbinowy – najbardziej aktywna forma witaminy C, jeden z najsilniejszych, występujących w naturze przeciwutleniaczy. Zaliczany do grupy delikatnie działających kwasów PHA.

Działanie

  • Bezpośrednio dezaktywuje wolne rodniki. Opóźnia procesy starzenia i fotostarzenia.
  • Łagodzi skutki oparzeń słonecznych.
  • Stymuluje syntezę kolagenu. Ujędrnia i uelastycznia naskórek. Działa przeciwzmarszczkowo.
  • Wzmacnia naczynia włosowate. Zmniejsza ich kruchość i pękanie.
  • Zwiększa funkcje ochronne skóry, stymulując system odpornościowy.
  • Działa delikatnie przeciwbakteryjnie.
  • Rozjaśnia skórę, ujednolica jej koloryt.
  • Wpływa na regenerację witaminy E w organizmie.
  • W wysokich stężeniach (powyżej 20 %) wykazuje działanie złuszczające.
  • Zmniejsza przetłuszczanie włosów.

Informacje techniczne

Drobny, biały lub jasnożółty, krystaliczny proszek, rozpuszczalny w wodzie (w stężeniu do 25 %). Gęstość kwasu askorbinowego różni się w zależności od stopnia zagęszczenia. Orientacyjnie 1 ml kwasu waży około 1 g.

Odczyn pH 2 % roztworu wodnego wynosi od 2,4 do 2,8.

Kwas askorbinowy należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w suchym, chłodnym miejscu, z dala od promieniowania słonecznego.

Zastosowanie
Kwas askorbinowy jest szczególnie chętnie stosowany w kosmetykach do skóry zwiotczałej, poszarzałej, zmęczonej, dojrzałej, starzejącej się, przebarwionej i trądzikowej.

Jest chętnie stosowany razem z kwasami hydroksylowymi, np. kwasem laktobionowym i glukonolaktonem, które wiążą jony metali ciężkich. Zapobiegają one autooksydacji i wspierają działanie witaminy C.

Witamina C jest często łączona z witaminami E i A. Witamina C stabilizuje fazę wodną a witamina E fazę olejową. Wzmacniają swoje działanie.

Jest stosowana przede wszystkim:

  • Jako substancja aktywna w kosmetykach, głównie żelach, tonikach i serum.
  • Jako stabilizator fazy wodnej kosmetyków ze składnikami podatnymi na utlenianie, np. toników, żeli, maseczek i kremów.
  • W zabiegach peelingujących. W przypadku przeprowadzania peelingów kwasowych należy wykazać się odpowiednią wiedzą i ostrożnością.

Stosowane stężenia:

Kwas askorbinowy wykazuje działanie stabilizujące, antyutleniające, gdy stanowi od 0,05 % kosmetyku.

Polecamy używać go w stężeniu od 5 % do 20 %.

Jest stabilny w kosmetykach o odczynie pH poniżej 3. Powinien być stosowany wraz z dodatkiem substancji chelatujących jony metali (np. glukonolakton czy kwas laktobionowy). Przy produkcji kosmetyków z kwasem askorbinowym należy unikać stosowania metalowych narzędzi. Najlepiej wykonać niewielką ilość kosmetyku z kwasem askorbinowym (np. 10 ml) i zużyć ją w ciągu tygodnia. Należy przechowywać go w lodówce, z dala od promieniowania słonecznego, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, najlepiej z ciemnego szkła lub owiniętego folią aluminiową. Kosmetyki z kwasem askorbinowym wykazują krótką trwałość, którą można nieco wydłużyć przez dodanie do kosmetyku alkoholu etylowego.

Jest wrażliwy na ciepło. Należy dodawać go w fazie dodatków – do gotowego kosmetyku, w temperaturze poniżej 40oC lub do fazy wodnej przy produkcji kosmetyków na zimno.

Przykładowe rozcieńczenia:

5 % - 0,5 g kwasu askorbinowego + 9,5 g wody destylowanej / demineralizowanej + odrobina substancji chelatującej

10 % - 1 g kwasu askorbinowego + 9 g wody destylowanej / demineralizowanej + odrobina substancji chelatującej

15 % - 1,5 g kwasu askorbinowego + 8,5 g wody destylowanej / demineralizowanej + odrobina substancji chelatującej

20 % - 1 g kwasu askorbinowego + 4 wody destylowanej / demineralizowanej + odrobina substancji chelatującej

W wodzie najpierw rozpuszcza się substancję chelatującą jony metali i dopiero wtedy wprowadza się kwas askorbinowy.

Roztwory kwasu askorbinowego mają niski odczyn pH, w związku z czym wykazują silne działanie, mogą podrażniać. Równocześnie kwas askorbinowy jest stabilny przy odczynie pH do 3. Przy pomocy papierków lakmusowych można sprawdzić odczyn pH roztworu i podnieść go do 3 przy pomocy wodorowęglanu sodu, aby zmniejszyć ryzyko powstawania podrażnień i nadmiernie złuszczające działanie kwasu.

Uwagi
Surowiec kosmetyczny.

Do użytku zewnętrznego.

Kwas askorbinowy może powodować przemijające podrażnienia oczu, podrażnienia skóry łagodne podrażnienia przewodu pokarmowego i dróg oddechowych. Nie wdychać pyłów. Nie stosować bez rozcieńczenia.

Najlepiej wykonać próbę uczuleniową odpowiednio rozcieńczonym roztworem kwasu.

Opinie o produkcie (1)

21 marca 2018

W formie toniku dobrze rozjaśnia skórę.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl