Wyciąg z oczaru

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 5,90 zł 5.90




ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Glycerin, Aqua, Hamamelis Virginiana Leaf Extract, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate

Oczar wirginijski (Hamamelis Virginiana) rośnie w formie krzewu lub niewielkiego drzewa. Przez Indian Ameryki Północnej został uznany za roślinę świętą. Jest cennym, wyjątkowym surowcem leczniczym i kosmetycznym. Naturalnie występuje na terenach podmokłych. Liście i kora oczaru zawierają bogactwo garbników (od 6 % do 11 %), m.in. hamamelitaninę i elagotaninę. Ponadto są cenne w flawonoidy, olejki eteryczne, wolne kwasy elagowe i galusowe. Oferowany wyciąg z oczaru to wodno-glicerynowy (1:1) roztwór ekstraktu z oczaru wirginijskiego. Jest w płynnej postaci, dlatego łatwo wprowadzić go do kosmetyku. Nie powstają przy tym nieprzyjemne grudki. Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, więc działa przeciwstarzeniowo. Szczególnie polecamy go do pielęgnacji cery dojrzałej, starzejącej się, zmęczonej, podrażnionej, alergicznej, wrażliwej, naczynkowej a także tłustej, trądzikowej, zanieczyszczonej. Stosowany jako dodatek w kosmetykach wspomaga walkę z łupieżem. Okłady z rozcieńczonego wyciągu można stosować, m.in. w przypadku stanów zapalnych, obrzęków, stłuczeń, żylaków. Jest chętnie stosowany w kremach i balsamach przeznaczonych do ujędrniających masaży ciała.

Działanie

  • Działa antyutleniająco, przeciwstarzeniowo.
  • Chroni DNA przed degradacją, zmniejsza negatywny wpływ promieniowania UV.
  • Zastosowany przed ekspozycją na słońce, zmniejsza powstawanie poparzeń słonecznych wywołanych głównie promieniowaniem UVB.
  • Delikatnie chroni przed wpływem czynników drażniących.
  • Działa ściągająco, ujędrnia.
  • Reguluje pracę gruczołów łojowych, zmniejszając przetłuszczanie.
  • Przeciwdziała trądzikowi.
  • Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
  • Przyspiesza gojenie stanów zapalnych, wyprysków, egzem, drobnych ranek (np. po goleniu), wrzodów, oparzeń i odparzeń.
  • Odświeża i tonizuje.
  • Wspomaga regenerację naskórka.
  • Zmniejsza obrzęki i opuchliznę.
  • Łagodzi, koi, ochładza.
  • Wspomaga ukrwienie.
  • Polepsza koloryt skóry.
  • Wzmacnia i uszczelnia naczynia włosowate.
  • Działa przeciwkrwotocznie.
  • Pomaga rozpuścić podskórne krwiaki.
  • Wspomaga leczenie żylaków i hemoroidów.
  • Zmniejsza zaczerwienienie i swędzenie spowodowane alergią czy ugryzieniem owadów.
  • Wspomaga walkę z łuszczycą i grzybicą.
  • Zmniejsza problemy z łupieżem, podrażnieniem i swędzeniem skóry głowy.
  • Dzięki zawartości gliceryny delikatnie nawilża.
  • Razem z hydrolatem rumiankowym wzmacniają swoje działanie.

Informacje techniczne

Jasnobrązowa ciecz o pH od 4,5 do 5,5, o charakterystycznym zapachu. Rozpuszczalna w wodzie. 1 ml wyciągu z oczaru waży około 1,14 g. Możliwy naturalny osad.

Przy produkcji kosmetyków z oczarem należy unikać metalowych narzędzi i opakowań. Jest niezgodny z żelazem, miedzią, cynkiem, glinem i ich stopami.

Wyciąg z oczaru należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w temperaturze pokojowej, z dala od nasłonecznienia, źródeł ciepła i wilgoci. Można przechowywać go w lodówce.

Zawiera dodatek konserwantów dopuszczalnych przez EcoCert: od 0,1 % do 0,3 % sorbinianu potasu i od 0,1 % do 0,3 % benzoesanu sodu.

Zastosowanie
Wyciąg z oczaru szczególnie polecany jest w przypadku cery wrażliwej, podrażnionej, zaczerwienionej, z rozszerzonymi naczyniami krwionośnymi, swędzącej, dojrzałej, starzejącej się, zmęczonej, ale również tłustej, trądzikowej, zanieczyszczonej. Wspomaga leczenie podrażnień, np. po goleniu i kąpieli słonecznej. Działa przeciwłupieżowo.

Chętnie jest używany w preparatach przeciwstarzeniowym, przeciwzapalnych, łagodzących stany alergiczne i ugryzienia. Stosuje się go jako składnik, m.in. w maseczkach, balsamach ujędrniających, tonikach przeciwstarzeniowych i oczyszczających, kremach, serum, mleczkach do demakijażu, żelach zapobiegających powstawaniu żylaków, kosmetykach łagodzących po kąpielach słonecznych i dla cery naczynkowej.

Polecamy stosować wyciąg z oczaru jako składnik fazy wodnej kosmetyków w stężeniu od 0,5 % do 5 % – np. w tonikach i emulsjach. Jest stabilny w pH pomiędzy 4 a 6,5.

W formie okładów rozcieńczony wyciąg z oczaru może być stosowany miejscowo na wypryski, powierzchowne ranki, ugryzienia owadów, żylaki, zmiany alergiczne. Płatki kosmetyczne nasączone mocno rozcieńczonym wyciągiem z oczaru można na kilka minut położyć na powiekach oczu. Taki okład zmniejsza podrażnienia i zaczerwienienia w okolicy oczu.

Kompres z dodatkiem wyciągu z oczaru jest stosowany w przypadku zwichnięć, stłuczeń, żylaków, hemoroidów i krwawień.

Może służyć jako dodatek do maseczek z sypkimi składnikami (np. glinkami i algami), by razem z innymi płynnymi składnikami nadać odpowiednią, papkowatą konsystencję.

Wyciągiem z oczaru można łatwo wzbogacić gotowe kosmetyki. Dzięki płynnej konsystencji łatwo wprowadzić go do kremów, balsamów, toników czy szamponów do włosów bez powstawania grudek. Łatwo się rozpuszcza.

Warto łączyć go z hydrolatem rumiankowym, ponieważ wzmacniają swoje działanie. W połączeniu z hydrolatem lawendowym jeszcze lepiej łagodzą ugryzienia owadów.

Uwagi
Surowiec kosmetyczny - nie spożywać.

Produkty pochodzenia roślinnego są potencjalnie alergizujące. Mogą powodować zaczerwienienie i pieczenie skóry. Szczególnie w przypadku cery wrażliwej, skłonnej do alergii i naczynkowej polecamy wykonać próbę uczuleniową rozcieńczonym wyciągiem z oczaru.

Opinie o produkcie (2)

17 marca 2018

Hej. Myślicie, że można go dodać do szamponu?

19 marca 2018

Pewnie. Można dodać do szamponu. Ja dodaję do wszystkiego - do kremów, serum, odżywek. Do szamponu jeszcze nie dodawałam, ale na pewno się sprawdzi. Dzięki za podpowiedź.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl