Hydrolat lawendowy organiczny bez konserwantów

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 8,90 zł 8.90










ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Lavandula Angustifolia Flower Water

Lawenda wąskolistna, inaczej lawenda lekarska, jest znana ze swych intensywnie pachnących, fioletoworóżowych lub niebieskawych miododajnych kwiatów, przyciągających pszczoły i motyle. Wykorzystuje się ją w lecznictwie, aromaterapii, kosmetyce, do wyrobu perfum. Ozdobne, kwitnące gałązki wykorzystuje się do potpourri. Odstraszają mole. W kwiatach znajduje się powyżej 3 % olejku eterycznego, o działaniu tonizującym, antyseptycznym, przeciwzapalnym, przeciwalergicznym i łagodzącym. Wspomaga regenerację i gojenie się skóry. Olejek eteryczny składa się głównie z linalolu, cyneolu, geraniolu, alfa-terpineolu i beta-mircenu. Lawendowy olejek eteryczny jest uznawany za jeden z najbezpieczniejszych, najrzadziej wywołujących alergię. W lawendzie można znaleźć również kwas rozmarynowy, garbniki, fitosterole, antocyjany, pochodne kumaryny, kwasy organiczne, trójterpeny i sole mineralne. W oferowanym hydrolacie lawendowym – naturalnej wodzie lawendowej o wysokiej jakości, znajdują się składniki roślinne, rozpuszczalne w wodzie i niewielkie ilości olejku eterycznego. Hydrolat powstał przez destylację z parą wodną kwiatów lawendy z ekologicznej uprawy organicznej. Nie zawiera konserwantów. Jest naturalny i ekologiczny. Znajduje wszechstronne zastosowanie. Można stosować go przy wszystkich typach skóry. Jest wyjątkowo delikatny. Nadaje się dla wrażliwej, alergicznej, suchej skóry. Ze względu na zwartość olejku eterycznego wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry, trądziku, grzybicy, łuszczycy, owrzodzeń, liszaju i powierzchownych oparzeń słonecznych. Wykazuje działanie przeciwstarzeniowe, fotoochronne. Wygładza skórę. Delikatnie ją oczyszcza, jednocześnie odżywiając i poprawiając ukrwienie. Nadaje zdrowy wygląd poszarzałej, zmęczonej cerze. Łagodzi skutki oparzeń słonecznych i ugryzień owadów. Przeciwdziała łupieżowi. Przedłuża utrzymanie się barwnika we włosach farbowanych i narażonych na promieniowanie słoneczne. Wzmacnia cebulki włosowe, zmniejszając wypadanie i stymulując porost włosów. Zapach wody lawendowej jest odświeżający, kwiatowy, o miodowej nucie. Uspokaja, rozluźnia, wspomaga zdrowy sen.

Działanie

  • Reguluje równowagę kwasowo-zasadową skóry,
  • Łagodzi i koi powierzchowne podrażnienia, ranki, poparzenia i ugryzienia owadów,
  • Działa dezynfekująco, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie,
  • Wspomaga regenerację naskórka i gojenie wyprysków,
  • Tonizuje, delikatnie oczyszcza i odświeża,
  • Reguluje wydzielanie sebum,
  • Wspomaga leczenie trądziku, łuszczycy, grzybicy, owrzodzeń i liszaju,
  • Wspomaga ukrwienie i metabolizm skóry,
  • Odżywia skórę, nadając jej zdrowy wygląd,
  • Przeciwdziała procesom starzenia skóry,
  • Zmniejsza negatywny wpływ promieniowania UV, działa fotoochronnie,
  • Napina, wygładza i uelastycznia naskórek,
  • Zmniejsza obrzęki,
  • Przeciwdziała łupieżowi,
  • Przedłuża utrzymanie barwnika we włosach farbowanych i narażonych na promieniowanie słoneczne,
  • Wzmacnia cebulki włosowe, zmniejszając wypadanie i stymulując porost włosów,
  • Uspokaja, wspomaga zdrowy sen,
  • Razem z hydrolatem oczarowym wzmacniają swoje działanie łagodzące ugryzienia owadów,

Informacje techniczne

Bezbarwna lub jasnożółta ciecz o pH od 4 do 6, o charakterystycznym, roślinnym, słodkim, miodowym, lawendowym zapachu. Rozpuszczalna w wodzie, nierozpuszczalna w olejach. 1 ml hydrolatu lawendowego waży około 1 g. Możliwy naturalny osad.

Hydrolat lawendowy należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym miejscu, z dala od nasłonecznienia, źródeł ciepła i wilgoci. Można przechowywać go w lodówce.

Hydrolat powstał przy użyciu organicznego surowca.

Produkt organiczny.

Nie zawiera konserwantów.

 

Zastosowanie

Hydrolat lawendowy może być stosowany w przypadku każdego rodzaju cery. Szczególnie polecany jest w przypadku cery wrażliwej, alergicznej, podrażnionej, dojrzałej, ale również tłustej, trądzikowej. Wspomaga leczenie zapaleń skóry o podłożu alergicznym a także powierzchownych poparzeń posłonecznych. Chętnie jest używany w tonikach, płynach przed i po goleniu, zmniejszając ryzyko wystąpienia stanów zapalnych i w preparatach wzmacniających włosy. Wody lawendowej używa się jako główny składnik fazy wodnej toników, mgiełek, kremów, serum i balsamów. W pielęgnacji włosów jest stosowany jako składnik wcierek, mgiełek, odżywek, masek i szamponów.

Polecamy stosować hydrolat z lawendy wąskolistnej jako składnik fazy wodnej kosmetyków w stężeniu od 5 % do 95 % – np. w tonikach, serum, kremach, balsamach, mgiełkach, odżywkach i szamponach do włosów.

W formie okładów hydrolat z lawendy może być stosowany miejscowo na stany zapalne, wypryski, powierzchowne ranki, ugryzienia owadów, wspomagając ich gojenie. Płatki kosmetyczne nasączone wodą lawendową można na kilka minut położyć na zamkniętych powiekach oczu, skórze twarzy. Taki okład działa odświeżająco, odpręża, łagodzi, zmniejsza zmęczenie i opuchliznę w okolicy oczu.

Może służyć do nadawania maseczkom z sypkimi składnikami (np. glinkami, algami) odpowiedniej konsystencji.

W przypadku skóry nieprzyzwyczajonej do niskiego odczynu pH, ze względu na dość niski odczyn pH surowca, polecamy mieszanie go z innymi, łagodnymi hydrolatami o wyższym odczynie pH lub rozcieńczanie go wodą destylowaną. Można również podnieść odczyn pH produktu, dodając do niego odrobinę wodorowęglanu sodu. W takiej zneutralizowanej czy rozcieńczonej formie może być stosowany bezpośrednio na skórę, np. w postaci odświeżającej mgiełki, wody przed goleniem, po goleniu, toniku czy kompresu. W przypadku zastosowania hydrolatu bez rozcieńczenia przy nieprzyzwyczajonej, wrażliwej skórze może dojść do zaczerwienienia i pieczenia.

Bezpośrednio przed użyciem kremu można łączyć go w zagłębieniu dłoni z odrobiną hydrolatu. Dzięki temu krem łatwiej się rozprowadza i jest mniej tłusty. Zmniejsza się także jego potencjał komedogenny, czyli z mniejszym prawdopodobieństwem zapycha pory skórne. Dodatkowo zyskuje dzięki zawartości hydrolatu.

W oddzielnym opakowaniu bezpośrednio przed myciem włosów można połączyć hydrolat lawendowy z porcją szamponu w proporcji 1:1. Taki rozrobiony szampon działa łagodniej, mniej wysusza. Dzięki zawartości lawendy wzmacnia włosy, przeciwdziała ich wypadaniu, łagodzi stany zapalne i swędzenie, wspomaga walkę z łupieżem i przetłuszczaniem się skóry głowy. Wydłuża utrzymanie barwnika we włosach farbowanych i zmniejsza płowienie włosów narażonych na promieniowanie słoneczne. Zmniejsza negatywny wpływ słońca na włosy. Hydrolat, np. zmieszany z wodą może służyć jako płukanka czy mgiełka do włosów.

 

Hydrolat lawendowy może być użyty w formie odświeżającej, delikatnej mgiełki do spryskiwania pościeli czy zasłon. Lawendowy zapach rozproszony na poduszce ułatwia zasypianie i odpręża, rozpylony w szafie z ubraniami odstrasza mole.

Ze względu na zapach ułatwiający zasypianie, warto hydrolat stosować wieczorem, przed snem, np. jako tonik.

Warto łączyć go z hydrolatem oczarowym, ponieważ w razem jeszcze lepiej łagodzą ugryzienia owadów.

Uwagi

Surowiec kosmetyczny - nie spożywać.

Produkty pochodzenia roślinnego są potencjalnie alergizujące. Mogą powodować zaczerwienienie i pieczenie skóry. Szczególnie w przypadku cery wrażliwej, skłonnej do alergii i naczynkowej polecamy wykonać próbę uczuleniową a hydrolat stosować w połączeniu z innymi składnikami, w rozcieńczeniu.

Receptury

Opinie o produkcie (1)

30 maja 2018

Hydrolat bardzo dobry na lato. Buzia mniej się przetłuszcza, podrażnienia są zmniejszone - również te spowodowane przez słońce.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl