Kwas szikimowy

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 13,90 zł 13.90






ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Shikimic Acid

Czysty kwas szikimowy. Należy do grupy AHA (alfa-hydroksylowych), jednak działa wyjątkowo łagodnie, na ogół nie wywołując podrażnień i pozostając równocześnie efektywnym kwasem. Badania wskazują, że 5 % roztwór kwasu szikimowego wykazuje zbliżone działanie eksfoliacyjne do 50 % roztworu kwasu glikolowego, jednocześnie nie wykazując silnego działania wysuszającego i drażniącego. Jest otrzymywany z anyżu gwiaździstego (po japońsku Shikimi. Często wykorzystuje się go w walce ze stanami zapalnymi i trądzikiem. Nadaje się dla cery wrażliwej.

Działanie

  • Działa najłagodniej spośród kwasów AHA.
  • Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Jest skuteczny w walce z Propionibacterium acnes - bakterią wywołującą trądzik.
  • Przeciwdziała zaskórnikom i trądzikowi. Zapobiega tworzeniu wyprysków i przyspiesza gojenie już istniejących.
  • Reguluje wydzielanie łoju i pomaga odblokować ujścia gruczołów łojowych.
  • Przeciwdziała łupieżowi.
  • 1 % roztwór kwasu szikimowego ma właściwości dezodorujące.
  • Złuszcza naskórek.
  • Sprzyja podwyższeniu poziomu nawilżenia naskórka.
  • Wygładza, uelastycznia i ujędrnia skórę.
  • Rozjaśnia przebarwioną skórę i ujednolica jej koloryt.

Informacje techniczne

Biały, drobny, krystaliczny proszek, w kolorze od białego do beżowego, o charakterystycznym, dość silnym zapachu, dobrze rozpuszczalny w wodzie o temperaturze pokojowej. Gęstość kwasu szikimowego różni się w zależności od stopnia zagęszczenia. Orientacyjnie 1 ml oferowanego kwasu waży około 0,53 g.

5 % roztwór wodny kwasu szikimowego posiada pH 3.

Kwas szikimowy należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w temperaturze pokojowej, w dobrze wentylowanym, suchym miejscu, z dala od źródeł zapłonu i promieniowania słonecznego, poza zasięgiem dzieci, aby nikt go nie spożył i przypadkowo nie użył.

Zastosowanie

Kwas szikimowy jest chętnie stosowany w przypadku cery problematycznej, trądzikowej, zanieczyszczonej, przebarwionej, zgrubiałej, ze stanami zapalnymi. Dzięki delikatnemu działaniu może być stosowany również w przypadku cery suchej, wrażliwej, naczyniowej, zniszczonej nadmiernym opalaniem.

Jest stosowany przede wszystkim:

  • Jako składnik kosmetyków, np. maseczek, toników oczyszczających, serum przeciwtrądzikowych, żeli myjących, antyoksydacyjnych kremów na noc.
  • Jako składnik szamponów i odżywek przeciwłupieżowych.
  • W dezodorantach i antyperspirantach.
  • W zabiegach peelingujących, np. w połączeniu z wodą lub PEG-400. Jest chętnie łączony z innymi kwasami AHA. W przypadku przeprowadzania peelingów kwasowych należy wykazać się odpowiednią wiedzą i ostrożnością.

Kwas szikimowy może być stosowany przez cały rok. Jednak w przypadku stosowania preparatów z kwasami złuszczającymi na dzień jest wymagana ochrona przeciwsłoneczna kremem z filtrem minimum 30 SPF (w przypadku skłonności do powstawania przebarwień 50 SPF). Należy unikać ekspozycji na słońce i korzystania z solarium.

Przy produkcji kosmetyków kwas szikimowy może być podgrzewany.

W warunkach domowych zalecamy stosować go w stężeniu do 5 %.

Przykładowe rozcieńczenia:

1 % - 1 g kwasu szikimowego + 99 g wody / hydrolatu

2 % - 2 g kwasu szikimowego + 98 g wody / hydrolatu

3 % - 3 g kwasu szikimowego + 97 g wody / hydrolatu

4 % - 4 g kwasu szikimowego + 96 g wody / hydrolatu

5 % - 5 g kwasu szikimowego + 95 g wody / hydrolatu

W przypadku używania kosmetyków z kwasami złuszczającymi do codziennego użytku warto ustalić odczyn pH kosmetyków z fazą wodną na poziomie minimum 4, aby zminimalizować ryzyko powstawania podrażnień. Jednocześnie odczyn pH nie powinien być zbyt wysoki, aby kwas mógł efektywnie działać złuszczająco. Odczyn pH można zbadać przy pomocy papierków lakmusowych i podwyższyć odrobiną wodorowęglanu sodu.

Uwagi

Surowiec kosmetyczny.

Nie spożywać. Nieodpowiednio stosowany kwas szikimowy może spowodować podrażnienia skóry i uszkodzenia oczu. Nie wdychać pyłów. Nie stosować bez rozcieńczenia.

Najlepiej wykonać próbę uczuleniową odpowiednio rozcieńczonym roztworem kwasu szikimowego.

Opinie o produkcie (3)

15 kwietnia 2018

Bardzo dobry kwas na trądzik. Dodawałam go do maseczek i stosowałam w formie toniku 5 g kwasu szikimowego, 100 ml hydrolatu lawendowego i 5 ml mleczanu sodu. Ten tonik był łagodny, nie piekł a działał bardzo dobrze, łagodził trądzik, wygładzał buzię, uspokajał zaczerwienienie.

25 kwietnia 2018

Produkt mnie nie podrażnił, mimo że mam skórę alergiczną. Skóra po stosowaniu toniku ze stężeniem 5 % stała się delikatniejsza i bardziej jednorodna.

5 października 2018

Bardzo polecam ten kwas. Jest łagodny dla skóry a jednocześnie ma dobroczynne właściwości kwasu. Wspaniały przy mojej tłustej, ale wrażliwej skórze. Pomógł mi pozbyć się trądziku.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl