Olej arganowy organiczny

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 8,50 zł 8.50
















ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Argania Spinosa Kernel Oil

Drzewo arganowe to endemiczny gatunek, rosnący wyłącznie w południowym Maroku, w suchym, gorącym klimacie. Oferowany olej jest otrzymywany przez tłoczenie na zimno pestek jadalnych jagód drzewa arganowego. To produkt w pełni naturalny i organiczny. Jest dobrze tolerowany, nie powoduje podrażnień i alergii. Jest nietoksyczny. Zawiera blisko 100 substancji czynnych, bogactwo NNKT – niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Jest uznawany za naturalny „eliksir młodości”.

Działanie

  • Nawilża, natłuszcza i odżywia skórę.
  • Ujędrnia, uelastycznia i wygładza naskórek.
  • Wspomaga regenerację i odnowę komórek skóry.
  • Wymiata wolne rodniki. Opóźnia procesy starzenia.
  • Zmniejsza negatywny wpływ promieniowania słonecznego na skórę i włosy.
  • Zapobiega powstawaniu rozstępów.
  • Odkaża, działa przeciwzapalnie.
  • Łagodzi podrażnienia, alergie, zmiany trądzikowe, przebieg trądziku młodzieńczego i delikatne poparzenia słoneczne.
  • Wspomaga leczenie egzem i blizn.
  • Działa przeciwnowotworowo.

Informacje techniczne

Oferowany olej jest żółtą lub brązową cieczą, o charakterystycznym, specyficznym zapachu. To produkt naturalny, dlatego różne partie mogą się od siebie różnić. Rozpuszcza się w tłuszczach, nie rozpuszcza w wodzie. 1 ml oleju waży 0,92 g.

Organiczny olej arganowy należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym miejscu, z dala od nasłonecznienia, źródeł ciepła i wilgoci. Można przechowywać go w lodówce.

Produkt naturalny, organiczny, nierafinowany.

Zastosowanie

Olej arganowy jest polecany przede wszystkim dla cery suchej, wrażliwej, alergicznej, dojrzałej, starzejącej się, ale także ze stanami zapalnymi i trądzikiem.

Można stosować go bezpośrednio na skórę, także w okolicy oczu.

Jest stosowany przede wszystkim:

  • W codziennej pielęgnacji bezpośrednio na skórę lub w połączeniu z innymi olejami.
  • Jako składnik kosmetyków – dodaje się go do fazy olejowej kremów do twarzy, ciała i przesuszonych dłoni, balsamów, mleczek, pomadek do ust, odżywek do włosów i paznokci.
  • W pielęgnacji dzieci i niemowląt, np. na ciemieniuchę.
  • Jako olejek do masażu ciała.
  • W olejkach i masełkach przeciw rozstępom.
  • W kosmetykach do i po opalaniu – w olejkach, masełkach, kremach, mleczkach i balsamach.
  • Jako dodatek do gotowych emulsji, np. kremów, balsamów, odżywek do włosów.
  • W OCM (Oil Cleansing Method – oczyszczanie skóry olejami naturalnymi) -  dla cery suchej, dojrzałej i wrażliwej.
  • Do olejowania włosów – przede wszystkim wysokoporowatych, zniszczonych i przesuszonych.
  • Do wyrobu mydeł.

Jest stabilny w kosmetykach o pH od 4 do 7. Jest średnio odporny na ciepło. Polecamy dodawać go w fazie dodatków –  do gotowego kosmetyku, do fazy olejowej przy produkcji kosmetyków na zimno lub jeśli wymaga nieznacznego podgrzania.

Uwagi
Surowiec kosmetyczny - do użytku zewnętrznego.
Receptury

Opinie o produkcie (2)

13 stycznia 2018

Prawdziwy olej arganowy, o zapachu oleju arganowego :). Świetnie sprawdza się w okolicy oczu. Nie podrażnia mojej wrażliwej skóry. Stosuję też do ciała zamiast balsamu. Skóra jest nawilżona i elastyczna.

7 kwietnia 2018

Bardzo dobry olej. Skóra jest w dobrej kondycji, nawilżona, gładka, zdrowsza. Dobrze się rozprowadza. Na włosy też się sprawdza.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl