Olej awokado organiczny

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 6,50 zł 6.50












ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Persea Gratissima Oil

Oferowany olej jest otrzymywany przez tłoczenie na zimno miąższu awokado – tropikalnego owocu. To produkt w pełni naturalny, organiczny i nierafinowany. Zawiera 55 % kwasu oleinowego (omega-9), 20 % kwasu palmitynowego, 11 % kwasu linolowego (omega-6) i 10 % kwasu palmito-oleinowego (omega-7). Jest cenny w cały wachlarz witamin: A, B, E, F, H i K, lecytyny, skwalen, beta-sitosterol, potas i żelazo. Jest dobrze tolerowany, nietoksyczny, nie powoduje podrażnień.

Działanie

  • Bardzo dobrze nawilża i wygładza skórę.
  • Natłuszcza ją, odżywia i zmiękcza.
  • Chroni skórę przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych (słońcem, wiatrem i mrozem).
  • Jest naturalnym, delikatnym filtrem przeciwsłonecznym o współczynniku ok. 3 – 4.
  • Łagodzi podrażnienia.
  • Wspomaga regenerację naskórka.
  • Stymuluje syntezę kolagenu i elastyny. Uelastycznia, ujędrnia skórę, zmniejsza zmarszczki.
  • Działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
  • Ma pozytywny wpływ na stan naczyń krwionośnych.
  • Odżywia, nawilża, regeneruje, nabłyszcza włosy i paznokcie. Ułatwia rozczesywanie włosów, zmniejsza ich puszenie, chroni przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych.
  • Wspomaga leczenie egzemy, AZS, łuszczycy, popękanych stóp, dłoni i spierzchniętych ust.
  • Jest nośnikiem substancji aktywnych.
  • Delikatnie emulguje (można zmniejszyć zawartość emulgatorów w kosmetyku z olejem z awokado o 0,5 % - 1 %)

Informacje techniczne

Oferowany olej jest cieczą w kolorze od złoto-zielonego do zielonego, o charakterystycznym zapachu. To produkt naturalny, dlatego różne partie mogą się od siebie różnić. Rozpuszcza się w tłuszczach, nie rozpuszcza w wodzie. 1 ml oleju waży 0,92 g.

Organiczny olej awokado należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym miejscu lub w temperaturze pokojowej, z dala od nasłonecznienia, źródeł ciepła, zapłonu i wilgoci. Można przechowywać go w lodówce, jednak twardnieje w niskiej temperaturze.

Surowiec naturalny, organiczny, nierafinowany.

Zastosowanie

Olej avocado jest stosowany głównie w przypadku cery suchej, popękanej, łuszczącej się, wrażliwej, alergicznej, dojrzałej i starzejącej się.

Można stosować go bezpośrednio na skórę, także w okolicy oczu.

Jest stosowany przede wszystkim:

  • W codziennej pielęgnacji bezpośrednio na skórę lub w połączeniu z innymi olejami i masłami.
  • Jako składnik kosmetyków – np. kremów do twarzy, ciała i przesuszonych, spękanych dłoni i stóp, mleczek, balsamów, balsamów do spierzchniętych ust, odżywek do włosów i paznokci.
  • W pielęgnacji dzieci i niemowląt, np. w preparatach ochronnych na zimę.
  • W olejkach do masażu ciała, np. w połączeniu z innymi, rzadszymi olejami (np. ze słodkich migdałów czy jojoba) i dodatkiem odpowiednich olejków eterycznych.
  • Jako emolient dodawany do kąpieli.
  • Jako dodatek do gotowych emulsji, np. kremów, balsamów, odżywek do włosów.
  • W olejkach, mleczkach do demakijażu i w OCM (Oil Cleansing Method – oczyszczanie skóry olejami naturalnymi) – dla cery suchej i dojrzałej, bez skłonności do zapychania porów.
  • Do olejowania włosów – przede wszystkim suchych i zniszczonych. Warto łączyć go z innymi, mniej lepkimi olejami.
  • Do wyrobu mydeł. Nadaje mydłom zielonkawy kolor. Pozwala otrzymać miękkie mydła o zwartej pianie. Zazwyczaj stanowi od 5 % do 10 %.

Organiczny olej z awokado jest średnio odporny na ciepło. Przy produkcji kosmetyków polecamy dodawać go:

  • W fazie dodatków –  do gotowego kosmetyku.
  • Do fazy olejowej, przy produkcji kosmetyków na zimno lub jeśli wymagane jest nieznaczne podgrzanie (maksymalnie do 60ºC).
Uwagi

Surowiec kosmetyczny - do użytku zewnętrznego.

Opinie o produkcie (2)

26 stycznia 2018

Bardzo dobrze nawilża i natłuszcza skórę. To najlepszy olej dla suchej skóry, który stosowałam.

20 marca 2018

Ma intensywny kolor i zapach. Kremy z tym olejem wychodzą zielonkawe. Można go użyć jak naturalny barwnik.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl