Olej rycynowy organiczny

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 3,90 zł 3.90
















ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Ricinus Communis Seed Oil

Organiczny olej rycynowy jest otrzymywany przez tłoczenie na zimno nasion rącznika pospolitego. To produkt w pełni organiczny. Składa się głównie z glicerydu kwasu rycynolowego. Jest nietoksyczny i niedrażniący. To najbardziej błyszczący olej roślinny. Wykazuje podobieństwo do keratyny.

Działanie

  • Silnie natłuszcza.
  • Wygładza i zmiękcza skórę.
  • Wzmacnia warstwę lipidową skóry, chroniąc skórę przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych.
  • Wspomaga oczyszczenie skóry.
  • Łagodzi podrażnienia.
  • Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie.
  • Przyspiesza gojenie.
  • Nabłyszcza, odżywia włosy i paznokcie. Przeciwdziała ich rozdwajaniu. Przyspiesza ich wzrost. Wzmacnia po zabiegach fryzjerskich.
  • Może wizualnie przyciemnić włosy.
  • Zmniejsza wypadanie, łamliwość włosów.
  • Wspomaga leczenie łupieżu suchego i łuszczycy skóry głowy.
  • Polepsza mieszalność fazy wodnej z olejową podczas produkcji emulsji.
  • Jest nośnikiem lipofilowych substancji aktywnych.

Informacje techniczne

Oferowany olej jest bezbarwną lub jasnożółtą, gęstą, lepką cieczą, o charakterystycznym, delikatnym zapachu. To produkt naturalny, dlatego różne partie mogą się od siebie różnić. Rozpuszcza się w tłuszczach, praktycznie nie rozpuszcza w wodzie. 1 ml oleju waży 0,97 g.

Organiczny olej rycynowy należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym miejscu, z dala od źródeł ciepła i wilgoci. Najlepiej przechowywać go w lodówce.

Produkt organiczny, naturalny.

Zastosowanie
  • Jako główny składnik pomadek i błyszczyków do ust ze względu na wyjątkowy blask.
  • W codziennej pielęgnacji w połączeniu z innymi olejami w przypadku cery trądzikowej, podrażnionej, ze stanami zapalnymi, bliznami i rozstępami.
  • Jako składnik kosmetyków – dodaje się go do fazy olejowej emulsji.
  • W olejkach do masażu.
  • Jako dodatek do gotowych emulsji, np. kremów, balsamów, serum, odżywek do włosów.
  • W OCM (Oil Cleansing Method – oczyszczanie skóry olejami naturalnymi) -  jako podstawowy składnik mieszanek do czyszczenia skóry.
  • Do olejowania włosów i wcierania w skórę głowy w połączeniu z innymi olejami.
  • W produktach do pielęgnacji i stylizacji włosów, np. w nabłyszczaczach, odżywkach, maskach dla włosów suchych.
  • W tuszach i odżywkach do rzęs i brwi.
  • Jako składnik odżywek do paznokci i skórek.
  • Do wyrobu dobrze pieniących się, przejrzystych mydeł glicerynowych. Liczba zmydlania wynosi 181 mg NaOH na 1 g oleju rycynowego.

Olej rycynowy najlepiej mieszać z innymi olejami, ponieważ jest lepki i ciężko się go rozprowadza. Stosowany w pojedynkę może wysuszać skórę. Delikatnie podgrzany łatwiej się rozprowadza.

Olej rycynowy jest odporny na podgrzewanie. Przy produkcji kosmetyków można dodawać go w fazie dodatków – do gotowego kosmetyku lub do fazy olejowej.

Uwagi

Surowiec kosmetyczny - do użytku zewnętrznego.

Opinie o produkcie (2)

26 stycznia 2018

Nieodłączny element OCM. Oczyszcza skórę. W maseczkach pielęgnuje włosy i paznokcie. Dodaję, np. do maseczki z jajkiem, miodem i cytryną. Wzmacnia włosy.

28 czerwca 2018

Lepki, tłusty olej. Mieszam go z innymi olejami i stosuję w formie odżywki do włosów, brwi i rzęs. Wyglądają na grubsze, ciemniejsze i zdrowsze. Polecam.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl