Olejek eteryczny cedrowy

7 ml
  • nowość
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 5,70 zł 5.70


ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Cedrus Atlantica Bark Oil

Olejek eteryczny z kory cedru atlantyckiego - efektownego drzewa iglastego. Drewno cedru było wykorzystywane w meblarstwie a także przy budowie statków i budynków - w tym Świątyni Jerozolimskiej. Oferowany olejek eteryczny powstał w wyniku destylacji z parą wodną kory cedru. Surowiec, z którego sporządzono olejek nie był modyfikowany genetycznie. Pochodzi z USA. Jest odpowiedni dla wegan. Zawiera seskwiterpeny, seskwiterpenole i seskwiterpenony. Nie należy mylić go z bardzo toksycznym olejkiem z innego rodzaju cedru - Thuya occidentalis. Jest bardzo przydatny przy łagodzeniu chorób skóry, cellulitisu i napięcia.

Działanie

  • Stymuluje działanie układu odpornościowego, wzmacnia tkankę limfatyczną,
  • Łagodzi świąd i ból,
  • Wspomaga procesy gojenia,
  • Łagodzi stany zapalne w przebiegu chorób skórnych, m.in. egzemy,
  • Wspomaga krążenie i leczenie żylaków,
  • Zmniejsza odczucie ciężkich nóg,
  • Odpręża, łagodzi napięcie nerwowe,
  • Działa delikatnie ściągająco,
  • Rozkłada tłuszcze, dlatego wspomaga zwalczanie cellulitisu,
  • Jest bakteriobójczy,
  • Przeciwdziała trądzikowi,
  • Zmniejsza przetłuszczanie i wypadanie włosów,
  • Utrwala zapach perfum,

Informacje techniczne

Rzadka ciecz w kolorze od jasnożółtego do brązowego, o intensywnym, charakterystycznym, słodkim, drzewnym, żywiczym, balsamicznym zapachu drzewa iglastego. Rozpuszczalna w olejach i alkoholu etylowym, nierozpuszczalna w wodzie. Jest wrażliwy na podgrzewanie i łatwopalny.

Temperatura zapłonu: powyżej 100 oC

Gęstość około 0,94 g/ml.

Olejek eteryczny z cedru należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym miejscu, w temperaturze poniżej 20 oC (najlepiej od 4 oC do 15 oC), z dala od nasłonecznienia, pożywienia, źródeł ciepła, elektryczności, zapłonu i wilgoci.

Nie zawiera konserwantów.

Zastosowanie

Eteryczny olejek cedrowy może być użyty:

  • do wyrobu perfum na bazie olejowej lub alkoholowej, odświeżaczy powietrza,
  • aromatyzowania świeczek, soli, kuli kąpielowych i innych kosmetyków, w tym maseczek i odżywek do włosów,
  • w aromatycznych, odprężających kąpielach,
  • w kominkach zapachowych, do aromaterapii, np. w przypadku chorób górnych dróg oddechowych,
  • do masażu w połączeniu z olejem bazowym (np. olejem ze słodkich migdałów, jojoba, skwalanem z oliwy z oliwek). Takie masaże wykazują działanie terapeutyczne, przeciwbólowe, stymulujące układ krążenia i odporność.

Szczególnie sprawdza się w pielęgnacji skóry tłustej, zanieczyszczonej, trądzikowej, dotkniętej stanami zapalnymi, swędzącej, bolącej, z dermatozami, np. egzemą, wysypką, pokrzywką. Sprawdza się w przypadku żylaków, cellulitisu a także w pielęgnacji przetłuszczających się, wypadających włosów.

Olejek eteryczny dodaje się go do gotowego kosmetyku, w temperaturze poniżej 40 oC.

Olejek eteryczny nie rozpuszcza się w wodzie. Można zmieszać go w proporcji 1:1 z SLP lub P-4C bezpośrednio przed dodaniem do fazy wodnej. Dzięki temu nie będzie pływać po jej powierzchni, równomiernie się w niej rozproszy. Konieczne może być wstrząśnięcie kosmetykiem przed użyciem.

W przypadku aromatycznych kąpieli również warto połączyć olejek eteryczny z SLP lub P-4C, aby rozproszył się w wodzie. Pływające po tafli wody plamy olejku eterycznego mogą być drażniące. Do kąpieli dodaje się kilka kropli olejku eterycznego. Olejki eteryczne nie powinny być dodawane bezpośrednio do wody, do kąpieli. Można wymieszać je z olejem roślinnym i P-4C, płynem do kąpieli o neutralnym pH, mlekiem w proszku, żółtkiem jaja, spiruliną, solami, np. z Morza Martwego czy himalajską itp.

Jako bazę olejową przy produkcji perfum poleca się olej jojoba i olej ze słodkich migdałów. Jako bazę alkoholową w warunkach domowych zazwyczaj używa się spirytusu rektyfikowanego, który można rozcieńczyć wodą destylowaną. Perfumy na bazie z oleju jojoba są mniej lotne od tych na bazie z alkoholu. Ich trwałość jest dłuższa.

Zapach dobrze komponuje się, m.in. z olejkiem jałowcowym, cyprysowym, sosnowym, rozmarynowym, eukaliptusowym i olejkami cytrusowymi (cytrynowym, mandarynkowym, z pomarańczy słodkiej, grejpfrutowym, bergamotowym). Jest olejkiem trwałym, o bazowej - dolnej nucie zapachowej (nuta głębi).

Olejki eteryczne to silnie działające substancje, dlatego należy stosować je w odpowiednim rozcieńczeniu. Stosowane bez rozcieńczenia powodują podrażnienia, poparzenia i silne reakcje alergiczne.

Stosowane stężenia/rozcieńczenia

Jako dodatek do kosmetyków, mydeł, żeli pod prysznic olejek eteryczny jest zazwyczaj używany w stężeniu od 0,1 % do 0,5 %, czasami nawet do 2 %. W zależności od preferencji można dodać nawet do 20 kropli na 50 ml kosmetyku, co odpowiada stężeniu 2 %. Jednak do zaperfumowania 50 ml kosmetyku może wystarczyć już 1 kropla olejku eterycznego. Kosmetyk z mniejszą zawartością olejku eterycznego jest bardziej łagodny.

W olejkach do masażu zazwyczaj używa się go w stężeniu 1 % – 2 %. Stężenie 1 % otrzymuje się przez dodanie 1 kropli na każde 5 ml oleju bazowego. Stężenie 2 % otrzymuje się przez dodanie 2 kropli do 5 ml oleju bazowego.

Do kominków zapachowych można dodać kilka kropli olejku.

Uwagi

Surowiec kosmetyczny - do użytku zewnętrznego, nie spożywać.

Olejki eteryczne należy stosować w mocnym rozcieńczeniu.

Olejek eteryczny cedrowy z kory nie powinien być stosowany w okresie ciąży.

Długotrwałe stosowanie olejku eterycznego należy skonsultować z lekarzem.

Nierozcieńczony powoduje podrażnienia skóry. Może powodować reakcje alergiczne. Działa bardzo szkodliwie w razie spożycia i dostania się do dróg oddechowych. Unikać kontaktu z oczami.

Produkty pochodzenia roślinnego są potencjalnie alergizujące. Mogą powodować zaczerwienienie i pieczenie skóry. Szczególnie w przypadku cery bardziej wrażliwej i skłonnej do alergii polecamy wykonać próbę uczuleniową rozcieńczonym olejkiem.

Receptury

Opinie o produkcie (1)

8 listopada 2018

Olejek pachnie przepięknie. To mój ulubiony leśny zapach.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl