Krokosz barwierski - płatki

krokosz barwierski - płatki
  • nowość
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 5,90 zł 5.90



ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Carthamus Tinctrius Flower

Drobne, pięknie ubarwione suszone płatki krokosza barwierskiego. Krokosz jest nazywany szafranem łąkowym, ponieważ był używany jako zamiennik najdroższej przyprawy świata - szafranu. Kwiaty krokosza posiadają niezwykle intensywny, cieszący oczy kolor. Otrzymuje się z nich naturalne, żółte i czerwone barwniki - żółcień saflorową i kartaminę, chętnie używaną przy produkcji szminek i różów. Płatki krokosza są cenne także w witaminy A i E, fitosterole, naturalne olejki eteryczne, kwas linolenowy, linolowy.

Działanie w kosmetyce

  • Napar wspomaga leczenie stanów zapalnych i chorobowych skóry,
  • Usprawnia krążenie i wzmacnia naczynia krwionośne,
  • Łagodzi podrażnienia i odczucie ściągnięcia skóry,
  • Wspiera walkę z przedwczesnym, chorobliwym łysieniem,
  • Stymuluje porost włosów.

Informacje techniczne

Suszone płatki krokosza o charakterystycznym, słodkim zapachu i intensywnej żółto-czerwonej barwie.

Gęstość suszu różni się w zależności od stopnia zagęszczenia.

Ze względu na naturalny charakter suszu, mogą znaleźć się w nim inne fragmenty roślinne.

Przechowywać w temperaturze pokojowej. Chronić przed wilgocią.

Zastosowanie

Napary z krokosza barwierskiego są chętnie używane w przypadku skóry podrażnionej, ze stanami zapalnymi. Wspierają dobrą kondycję skóry. Stymulują mieszki włosowe, dlatego są polecane w przypadku nadmiernej utraty włosów. Są polecane w przypadku cery podrażnionej, naczynkowej, wrażliwej.

Krokosz i jego przetwory w kosmetyce są stosowane przede wszystkim:

  • Do ozdoby w solach kąpielowych, kulach do kąpieli, woreczkach zapachowych, potpourri, peelingach, mydłach z baz glicerynowych i na zimno,
  • Do przemywania i w formie okładów w przypadku podrażnień, stanów zapalnych, uczucia ściągnięcia skóry po myciu.
  • Jako płukanka stymulująca wzrost włosów używana podczas mycia włosów,
  • Jako składnik kosmetyków, np. łagodzących toników i wcierek do włosów – napar i gliceryt dodaje się do fazy wodnej płynów miceralnych do demakijażu, toników, kremów i serum, balsamów, maseczek, mleczek, szamponów, odżywek, wcierek do włosów, macerat olejowy dodaje się do fazy olejowej.
  • W kąpielach relaksujących.
  • W glicerytach i maceratach.

Susz z krokosza zalewa się wrzątkiem i parzy pod przykryciem przez około 15 minut, następnie odcedza. W zależności od ilości suszu, można otrzymać bardziej lub mniej stężone napary.

Uwagi
Surowiec kosmetyczny - nie spożywać.

Produkty pochodzenia roślinnego są potencjalnie alergizujące. Mogą powodować zaczerwienienie i pieczenie skóry. Szczególnie w przypadku cery wrażliwej, skłonnej do alergii i naczynkowej polecamy wykonać próbę uczuleniową rozcieńczonym odwarem z krokosza.

Receptury
 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl